Varmt vejr påvirker væskebalancen

09-07-2023 06:54

Der er flere varme sommerdage i vente. Vand og elektrolytter er essentielt for din hest på sommerens varmeste dage

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Nanna Nørgaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Træningen under varme temperaturer får hestene til at svede mere, og det kan medføre udskilning af vigtige elektrolytter i hestens system og væsketab. Sommeren har allerede budt på varme dage, og ifølge DMI vil man i løbet af juli, august og september forsat kunne opleve høje temperaturer.  Derfor er det vigtigt at være opmærksom på hestens vandindtag og behov for elektrolytter.

En utilstrækkelig væskebalance kan føre til dehydrering, og det kan være både farligt og forringe hestens præstationsevne. Mangel på væske kan eksempelvis føre til kolik. En hest har i udgangspunktet dagligt behov for 5-6 liter vand per 100 kg hest, men høje temperaturer og hårdt arbejde kan øge hestens behov for vand markant. Man vil ofte kunne se, om hesten er dehydreret ved at kigge på hestens slimhinder, der vil blive opsvulmede og fremstå tørre og røde i tilfælde af dehydrering. Mørkfarvet urin eller sjældne vandladninger kan også være et tegn på dehydrering.

Vandbehov under særlige omstændigheder
Hesten bør altid have fri adgang til friskt og rent vand. Dog kan stævnesituationer, transport, laktering (hopper med diende føl) og hård træning bevirke, at hesten har et særligt stort behov for vand, eller at der er behov for at vække hestens appetit for vandet.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Nanna Nørgaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er muligt at invitere hesten til at drikke mere på flere måder:

  • Smagsstoffer i vandet (peppermynte, æblejuice eller elektrolytter med appetitvækkende smagsstoffer) kan være en måde at få hesten til at drikke mere, når det er påkrævet. Mash med ekstra vand kan også være en måde at tilføre hesten ekstra vand på.
  • Det er vigtigt, at vandet ikke er for koldt, da det kan mindske hestens lyst til at drikke. Forsøg derfor at tilbyde hesten tempereret vand.
  • Tilsætning af ekstra salt i foderet kan være med til at øge drikkelysten.
  • Mange heste kan godt lide at drikke af beholdere med et stort vandspejl. Derfor kan det være en fordel at tilbyde hesten vand fra større kar og baljer, hvis de ikke drikker nok. Både vandkopper, baljer og kar bør holdes rene og observeres for algedannelse.
Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Mette Andersen

Nedkøling og elektrolytter
Sved er hestens naturlige måde at afkøle sig selv på. Man kan derfor hjælpe hesten med at køle af efter endt træning gennem et køligt bad. Det kan hjælpe med at reducere hestens væske- og elektrolyttab, der netop sker gennem svedproduktion. Derudover vil ophold i skyggen eller andre steder med en sval temperatur (eksempelvis en kølig og luftig stald) også kunne hjælpe hesten til at køle ned.

Elektrolytter kan også have en præventiv funktion, da det kan stimulere hestens drikkelyst. Det kan derfor være en fordel at tildele hesten elektrolytter kontinuerligt i den varme sommerperiode.

Kilder: American Association of Equine Practitioners, DMI, Horse and Hound

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen