Virker mundkurven?

25-10-2014 07:54

Ifølge en amerikansk undersøgelse reducerer brugen af mundkurv græsindtaget med gennemsnitligt 30% henover tre-fire timers græsning 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Forskere fra Minnesota Universitet konstaterede endvidere, at mundkurvens effektivitet ikke var påvirket af forskellige typer græs.

De satte sig for at vurdere ikke blot mundkurvens evne til at reducere foderindtaget, men også om forskellige græsarters form og struktur påvirkede mundkurvens effektivitet, og om mundkurven i sidste ende har nogen indvirkning på hestenes præferencer for forskellige græsarter.

Undersøgelsen blev udført i 2012 og 2013, med fire heste i 2012 og tre i 2013.

Fire arter af flerårige græsser blev afgræsset i 2012, herunder engrapgræs (Poa pratensis L.), engsvingel (Schedonorus pratensis Huds.), almindelig rajgræs (Lolium perenne L.) og Reed canarygrass (Phalaris arundinacea L.).

I 2013 blev der kun afgræsset engrapgræs og Reed canarygrass gda vinteren dræbte de to andre arter.

Hestene fik lov til at græsse på en lille græsmark med én græsart i fire timer hver dag i juni og august 2012 og august og september 2013.

Hestene græssede den samme græsart i to på hinanden følgende dage - en dag med mundkurv og en dag uden.

Før og efter hver græsning blev en strimmel af folden mekanisk høstet, for at bestemme indledende og resterende mængde foderplanter. Forskellen blev anvendt til at estimere foderoptagelsen.

Forskerne fandt frem til, at effektiviteten af en mundkurv ikke blev påvirket af græsarten.

Anvendelsen af en mundkurv viste sig at formindske mængden af græs spist med et gennemsnit på 30% sammenlignet med når der ikke anvendes mundkurv.

Kilde: Emily C. Glunk, Craig C. Sheaffer, Marcia R. Hathaway, Krishona L. Martinson; ’Interaction of Grazing Muzzle Use and Grass Species on Forage Intake of Horses.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen