Will Rogers: Du skal arbejde med dig selv først

12-08-2021 10:45

Trine Askjær-Jørgensen

Onsdag aften bød på et lærerigt og spændende event på Kirstineholm i Højbjerg ved Aarhus. Her var mange hesteentusiaster mødt op før at høre om mavesår, skoning, trensens påvirkning på hesten, og ikke mindst se australske Will Rogers holde clinic 

Copyright Ridehesten.com
Will Rogers til Dansk Varmblods Hingstekåring i 2017, hvor han viste, hvordan han lærer sine heste at blive pakket ind i plastik uden at panikke. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I går aftes, onsdag den 11. august, afholdt Kirstineholm i Aarhus deres gratis event med temaet "Hestens sundhed og velvære". En populær begivenhed, der tiltrak mange hesteentusiaster, som var ivrige efter at suge viden til sig fra de dygtige folk, som kom og holdte oplæg og clinic.

Mavesår: En overset diagnose
Først på var Louise Lundegaard fra Højgaard Hesteklinik, som fortalte levende og engageret om mavesår hos heste, noget som dyrlægerne desværre ser alt for ofte.

– Det er lidt mit hjertebarn, fordi jeg ser det simpelthen så meget i hverdagen, og derfor brænder jeg sådan for at sprede ordet og gøre noget ved det. Det er nemlig lidt en overset diagnose, fordi symptomerne kan forveksles med rigtig mange andre sygdomme, siger Louise Lundegaard. 

Udfordringen er, at tegnene på mavesår kan være rigtig mange og forskellige, men Louise fremhævede nogle stykker, som er dem, hun ser oftest i praksis: Nedsat præstation, gjordkramper, ændret adfærd og ændret stilling under urinering.  Dem kan du altså gå hjem at holde øje med, men i det hele taget var Louises råd:

– Hvis du plejer at have en glad og imødekommende hest, men det pludselig ændrer sig, så er det, du skal tænke, at der er noget galt.

Copyright Ridehesten.com
Louise Lundegaard fra Højgaard Hesteklinik fortæller om mavesår. Foto: Trine Askjær-Jørgensen

Hvad skal du være opmærksom på?
Mavesår kan behandles medicinsk, men Louise lægger især vægt på management af hesten, fordi det er dér, mavesåret opstår, men også kan forebygges. De 5 vigtige områder, du skal tage under luppen hos din hest, er:

  1. Spytproduktion: Det er vigtigt, at hesten har adgang til stråfoder hele døgnet rundt, fordi spyt neutraliserer mavesyre.
  2. Stivelse: Meget stivelsesholdig foder øger mængden af mavesyre, og risikoen for mavesår stiger.
  3. Brug: Hård brug af hesten (træning 6-7 gange om ugen) øger risikoen for mavesår. Derfor træn max 5 gange i ugen og helst kun 1-2 hård træninger og resten lettere.
  4. Transport: Heste stopper ofte med at spise og drikke under transport, hvilket betyder mindre spytproduktion og dermed øget risiko for mavesår.
  5. Stress: Kan gøre at hesten ikke spiser og drikker, som den bør, og samtidig stiger stresshormonet "kortisol", som gør, at beskyttelsen mod mavesyren i mavesækken mindskes.

Management af hesten er altså afgørende i både behandling og forebyggelse af mavesår, som undersøgelser viser, at 84% af alle danske heste har i højere eller mindre grad.

Derfor mindede Louise alle om at huske på "Survival of the fittest"-begrebet, og forklarede, at for heste betyder det, at de gør alt, hvad de kan for at overleve, og de dermed fra naturens side kan bide rigtig meget smerte i sig. Det er derfor vores opgave, at være opmærksomme på vores heste, fordi de jo ikke selv kan fortælle, at de har ondt.

Tapas og produktfremvisninger
Efter en lille pause, hvor mange nød tapas fra det økologiske landbrug Troldgaarden, stod den på fremvisninger af Öllöv Denmark og Finesse Bridles. Begge står for danskudviklede produkter, der er opstået med udgangspunkt i, hvordan vi kan gøre livet bedre og mere behageligt for vores heste, imens vi bruger dem til dét, vi gerne vil, og samtidig sikrer deres holdbarhed. Öllöv udfordrer den traditionelle jernhestesko med deres gummibelagte hestesko, som de har udviklet med målet om "at tilbyde heste over hele verden en bedre, mere komfortabel og mere sikker sko".

På samme måde har Finesse Bridles opfundet trenser med en helt ny form for nakkestykke, som består af et tykt lag fibermateriale. Det er udviklet til at fordele og mindske trykninger i nakken på hesten. Trenserne er videnskabeligt testede i samråd med bl.a. professor Adrian Harrison og dressurrytter Cathrine Dufour. Det er dermed bevist, at de har en positiv effekt på hestens velfærd og evne til at arbejde.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Magic does not exist unless you do the work
Sådan sagde australske Will Rogers, da han kom på og holdt clinic for forsamlingen. Will har arbejdet med horsemanship det meste af sit liv, er til dagligt bosiddende i Tyskland og gift med dressurrytter Anna Blomgren.

Han startede ud med at indvi publikum lidt i hans filosofi og liv med heste, hvor han bl.a. sagde:

– Mange mennesker undrer sig over, hvordan jeg får mine heste til at gøre alt det, de gør og kan, men det skyldes, at jeg starter fra en ende af og bygger på trin for trin. Der findes ikke magi, men der findes hårdt arbejde og en tålmodig og gennemtænkt indsats, fortalte Will Rogers. 

Copyright Ridehesten.com
Will Rogers til Dansk Varmblods Hingstekåring 2020. Foto: Ridehesten.com/ Maria Lerche Mortensen

Will oplever ofte, at når vi mennesker prøver på at sige noget med vores krop (f.eks. få hesten til at lave en bestemt øvelse osv.), så stemmer det slet ikke overens med den energi, vi sender ud. Han opfordrede derfor alle til at starte med at fokusere på:

  1. Din egen energi: Øv dig i at mærke, hvor du er, og hvordan du har det, og så gør det samme med hesten. Hvis hesten er et helt andet sted fysisk eller mentalt, så er din første opgave at få dens fokus og have den med dig.
  2. Din kommunikation: Når du beder hesten om noget, så skal du sende den rette energi ud og få hesten til at føle, hvad det er, du gerne vil have den til, og når den så gør det, skal din energi udstråle, at det var rigtigt og få den til at føle sig tilpas.

 

Copyright Ridehesten.com
Will Rogers sammen med PRE-vallakken Caprishoso. Foto: Trine Askjær-Jørgensen

Start med at få hestens fokus
Efter at have fortalt lidt fik Will den 3-årige PRE-vallak Caprishoso (eget af Caroline K. Rasmussen) i hænderne. En smuk, ung hest som for ganske nyligt er kommet til Danmark fra Spanien.

Vallakken startede ud ret vågen og opmærksom på publikum og omgivelserne, så Will gik straks i gang med at få hesten til at fokusere på ham og sætte nogle grænser for den, så den vidste, hvor den skulle være, og hvordan den skulle interagere med ham, som jo var helt fremmed. 

Han vil nemlig have, at man starter med at få hestens fokus og opmærksomhed, fordi hvis den ikke er opmærksom på dig, så kan den ikke lære. Når den er med dig, er næste skridt, at den skal lære at reagere på og gøre dét, du beder den om. Målet er, at man kan gøre, hvad end man vil med hesten, blødt og let.

Han benyttede sig bl.a. af at få hesten til at gumle og tygge ved at stikke en finger ind i mundvigen og arbejdede med at få den til at sænke og slappe mere af i halsen. Værktøjer, som han fortalte, man kan bruge til at få hesten til at slappe af og føle sig bedre tilpas.  Derudover arbejdede han også med at bakke hesten og få den til at flytte sig sidevers og løsne op i kroppen.

Alt hans arbejde med den unge hest resulterede da også i en tydeligt mere afslappet hest, som havde sit fokus på Will og opgaven. Det var præcist, hvad Will søgte at opnå, og hesten fik lov at holde fri.

Will sluttede den meget lærerige aftenen med en opfordring til alle fremmødte om, at hvis du vil have din hest til at blive bedre, så skal du først og fremmest arbejde med dig selv, fordi vi må ikke glemme, at heste fra naturens side er eksperter i at opfange energier, og hvis vi ankommer i dårligt humør fra arbejde eller skole, så bliver hesten også påvirket af det.

Læs også

Will Rogers gæster Kirstineholm

06-08-2021 18:01, af Marie Helene Rigård Rohleder

Onsdag d.11 august kan du opleve hestetræner Will Rogers, da han afholder kursus på Kirstineholm i Aarhus. Will Rogers kan opleves i forbindelse med Kirstineholms  GRATIS event, der har temaet: Hestens sundhed og velvære 

Skårup Overgård er klar til Jysk Mesterskab i military

24-06-2021 07:22, af Kristine Ulsø Olsen

Den kommende weekend er Skårup Overgård og Kirstineholm Rideklub vært for et landsstævne i military, hvor der for første gang afholdes Jysk Mesterskab i military for både hest og pony

Kom til gratis eventdag på Kirstineholm

11-06-2021 06:38, af Kristine Ulsø Olsen

Onsdag den 16. juni afholder Kirstineholm Ridecenter et event med temaet "Gør noget godt for dig selv som rytter”, og du kan komme med helt gratis. Der er sammensat et spændende program, hvor man kan hente inspiration fra nogle af de allerbedste, blandt andet Severo Jurado Lopez og mentaltræner Laila Bilstrup

Så tæt på hestens natur som muligt

07-04-2016 07:36, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Det succesfulde avlerpar Lisbeth Mølgaard og Poul Erik Nielsen sværger til et management i deres hestehold, der giver hestene en tilværelse, der ligger så tæt på deres natur som muligt. Det har resulteret i harmoni, trivsel og sundhed

Hyben øger hestens præstationsevner

28-12-2008 14:54, af Charlotte Linder
Bedre løbstider og øget velvære for heste er blot nogle af de markante resultater af et nyt videnskabeligt forsøg med 74 travheste på Charlottenlund Travbane. De seneste forsøg er gennemført i samarbejde med Institut for Klinisk Forskning og danske dyrlæger.

Dyrepasserelever hædres for opgave om dyrs trivsel

16-11-2020 11:55, af Annika Knudsen Lorentsen

Fredag eftermiddag blev Brogaardens Trivselslegat uddelt til tre stolte dyrepasserelever fra dyrepasseruddannelsen i Roskilde

Trivselslegater er uddelt til tre prismodtagere

17-09-2019 11:24, af Cecilia Lindahl

Fodervirksomheden Brogaarden har uddelt sine "trivselslegater" til legatmodtagere, for at motivere dem til at gøre en ekstra indsats for at bidrage til at afdække og formidle viden til fremme af sundhed og trivsel i bl.a. hesteholdet

 

Ny produktchef hos Brogaarden

17-09-2021 14:54, af Annika Knudsen Lorentsen

Hos Brogaarden er de glade for at kunne informere om, at cand. agro. Christina Kryder Andersen, er tiltrådt en nyoprettet stilling som produktchef hos Brogaarden

En forrygende opvisning med Tristan Tucker

12-03-2011 11:41, af Thomas Bach Jensen
Herning specialforestilling | Fredagens clinic med Tristan Tucker og Will Rogers introducerer publikum til en alternativ måde at forstå og tænke hesteuddannelse på

Sidste runde af Brogaarden Para Cup

05-10-2018 18:28, af Kristine Ulsø Olsen

I denne weekend afholder Vallensbæk den fjerde og sidste  runde af Brogaarden Para Cup, hvor man det er sidste chance for at kvalificere sig til finalen i næste måned

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Christine Krogh Frausing

Christine Krogh Frausing
Skribent
53 20 02 00
ckf@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Landmand søger... skikkelig skovturshest

18-10-2021 12:14, af Thomas Bach Jensen

Allan Jensen fra tv-serien "Landmand søger kærlighed", der netop er aktuel på TV2 i denne tid, har også søgt efter en god og rolig skovturshest, og nu har han fundet kærligheden på Vilhelmsborg

DV-hoppen Fiontini er solgt igen – denne gang til USA

21-10-2021 09:33, af Thomas Bach Jensen

Ved et besøg hos Patrik har den internationalt succesfulde Grand Prix-rytter Anna Buffini forelsket sig i den yderst talentfulde hoppe, og Fiontini – der var ejet i fællesskab af Stutteri EVO og Helgstrand Dressage – kan nu se en fremtid i møde i USA

Tak for dig, Bjarne – og for de første 50 år (video)

17-10-2021 17:43, af Thomas Bach Jensen

Helt uden Bjarne Nielsens viden var en hyldest for hans 50 års virke som træner sat i værk under dressurfinalerne ved Pavo og Dansk Ride Forbunds Championat for Ungheste på Blue, og det kom helt bag på den meget afholdte træner og højt respekterede dommer

Hattrick til Karen Møller Rohde i dag (video)

15-10-2021 22:20, af Annika Knudsen Lorentsen

Karen Møller Rohde har i dag vundet anden kvalifikation for både 4-, 5- og 6-års, og i den netop overståede 6-års klasse var det i sadlen på den velspringende avlshingst Cassado Ask

Hold da op! Fuldt fart på fremragende 5-års (video)

16-10-2021 20:51, af Annika Knudsen Lorentsen

Jacob Theodor Schmidt og Bøgegårdens Gladiator lagde stærkt ud i omspringningen i Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for 5-års heste, og selvom de følgende seks omspringningsekvipager gjorde sit, så lykkedes det ingen at slå den 17-årige sønderjyde af pinden

Søren stiler efter VM med Todt Un Prince Ask (video)

21-10-2021 14:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Todt Un Prince Ask er tilbage på startlisten efter en skadesperiode, hvor han i denne uge går nogle mindre klasser ved World Cup Herning. Hingstens faste rytter Søren Møller Rohde, chefberider på Stutteri Ask, håber på, at de bliver klar til VM her i Herning næste sommer

Welldone Dallas går på pension

18-10-2021 09:43, af Christine Krogh Frausing

Welldone Dallas går på pension, og skal fra nu nyde sit otium på Grønagergaard. Katrine fortæller om de største øjeblikke i deres karriere, og om hvad der nu skal ske

OL bør ændres mener IDRC

16-10-2021 11:28, af Christine Krogh Frausing

Det seneste OL i Tokyo har vakt interesse, og særligt måden at afvikle dressurkonkurrencerne på, mener The International Dressage Riders’ Club bør revurderes

U2 TD: Fra følauktion til championatsfinale (video)

16-10-2021 09:04, af Annika Knudsen Lorentsen

Camille Silke Pless købte tilbage i 2017 U2 TD DWB på Dansk Varmblods Elitefølsauktion og i dag kan hun glæde sig over at have præsteret rigtig flot ved finalestævnet i Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste. Camille fortæller, at U2 TD vil gøre alt for hende, ligesom hun vil gøre alt for ham og dette makkerpar kan uden tvivl se frem til mange succesfulde resultater fremover

Sweetnes og Silje smagte sejrens sødme (video)

17-10-2021 19:41, af Thomas Bach Jensen

I 6-års finalen ved Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for unge dressurheste på Blue Hors stod topkampen i dag mellem to sorte hopper af fremragende kvalitet. Sølvmedaljehoppen Sweetnes og Silje Bakken sejrede i finalen