18 tips til succes på stævnedagen

14-04-2015 16:48, af Pil Leighton Andersen

Du har trænet til det, glædet dig, og måske endda frygtet det en lille smule og nu er det nu - stævnedag. Sportspsykolog Inga Wolframm giver på Horse and Hound råd til, hvordan man takler stævnedagen bedst muligt

Copyright Ridehesten.com

1. Lær at elske det
En lille snert af nervøsitet kan være en rigtig god ting, det får dig til at reagere hurtigere og hjælper dig med at fokusere på, hvad der er vigtigt, og forhindrer dig i let at blive træt og føle smerte. I stedet for at fordømme det, bør du velkomme det. Sæt pris på, at det er de tegn, din krop har behov for, for at yde den lille smule ekstra, der gør forskellen.

2. Fortæl dig selv at du godt kan
En af betingelserne for kunne vende angsten til noget positivt, er at være bevidst om, at man har evnerne til at gøre det. Hvordan ved du, at du kan? Du har gjort det derhjemme massere af gange, og hvis du vil være helt sikker på, at du har, hvad det kræver, så træn på et højere niveau end det du skal konkurrere på.

3. Du kan ikke kontrollere det ukontrollerbare, så lad være med at prøve
Dette er af mange mennesker set som regel nr. 1, når det kommer til træning af mentale færdigheder. Det handler i al sin enkelthed bare om at lade være at bekymre sig om de ting, man ikke kan ændre på alligevel, da det er spild af energi, som kunne bruges på mange andre ting.

4. Kontroller det du kan kontrollere
Det starter med helt simple ting, som at have styr på starttider, dit udstyr, rutinen omkring, hvordan og hvornår du sadler op. Der er massere af ting, der kan gå galt, din manglende planlægning behøver ikke at være en af dem, så vær sikker på, at du har styr på dine ting, før du tager afsted, og tag forbehold for ting, som kan gå galt, som fx vejrskifte og udstyr, der går i stykker. Du kan selvfølgelig ikke være forberedt på alt, der kan gå galt, men at have en kasse til nødstilfælde med i bilen, vil hjælpe dig til at bevare roen.

5. Sæt mål for dig selv
Den bedste måde at bevare kontrollen på, er præcis at vide, hvad det er, du vil opnå, og hvordan du vil gøre det. Skal du ride dressur? Dit mål kan fx være at holde albuerne ind til kroppen, at bevare hestens bæring eller noget andet. Det vigtigste er, at du ikke kun fokusere på det under opvarmningen, men også når du kommer ind på banen.

6. Hold det simpelt og specifikt
Hvis du tænker simpelt og specifikt, ved du også, hvad du bør gøre. Når du stiger op på hesten, så giv dig selv nogle simple og specifikke instruktioner til, hvordan du har tænkt dig at ride klassen. Vil du gerne have, at din hest slapper af på banen? Prøv at få dig selv til at løsne op i skuldre og håndled. Skal din hest være  mere fremadsøgende? Bestem sig for, at den skal reagere frem under hele ridtet.

7. Distraher dig selv
Spekulerer du alt for meget på alt det, der kan gå galt? Kan du forestille dig, at alle griner af dine dårlige resultater? Er du overbevist om, at dommeren hader din hest? Den type tanker er helt normale, de fleste ryttere oplever dem på et eller andet tidspunkt, men den type tanker er uproduktive og kan ende med at ødelægge din præstation. Det bedste du kan gøre, er at acceptere, at de er der, men ikke lade dem påvirke dig. Ofte vil det hjælpe at give dig til noget andet, fx spille et spil på din smartphone eller sludre med en ven. Fokusere på din vejrtrækning, når du bliver nervøs, korrekt vejrtrækning gør underværker.

8. Ignorer andre
Mens du gør din hest klar og sadler op, skal du ikke koncentrere dig om alle mulige andre, modstandere, dommere og publikum, dem kan du ikke kontrollere alligevel. Desuden er det ikke altid en god idé at se sine modstandere ride, da man nemt kommer til at underkende sig selv, derfor bør du først kigge, efter du selv har redet.

9. Husk at trække vejret
Har du nogensinde spurgt dig selv, hvordan det kan være, at du kan ride derhjemme uden at svede så meget som en dråbe, og når du så kommer til stævne sveder du efter 5 min? Det er fordi, du glemmer at trække vejret. Mange ryttere glemmer i lange perioder at trække vejret, når de er inde på banen, og når de så endelig gør, trækker de vejret kort og overfladisk. Denne type vejrtrækning gør musklerne stramme og spændte, hvilket bl.a. gør det svært at arbejde finmotorisk, og derfor er det vigtigt at huske at trække vejret helt ned i maven.

10. Slap af
Når du har fået styr på din vejrtrækning, kan du prøve at få dine muskler til at slappe af på kommando. Det er vigtigt, at du starter med at træne det derhjemme. Du arbejder dig vej gennem alle de store muskelgrupper i din krop, en efter en. Først spænder du dem så hårdt du kan, og så giver du slip og slapper af, så du kan mærke spændingerne forlade dine muskler. Du kan kombinere øvelsen med et triggerord som fx rolig. Med tiden vil dit triggerord og afslapning blive uadskillelige. Når du så kommer til stævne, gentager du dit triggerord, når det er nødvendigt for at fjerne spændinger, der vil besværliggøre kommunikationen med din hest.

11. Lyt
Musikkens effekt - undervurder den ikke. Den rigtige melodi kan gøre dig afslappet, stimulere, motivere, lindre og meget mere. Så hvorfor ikke lave en playliste til stævner? Du vil være i stand til at sætte dig selv i den rette sindstilstand ved blot at trykke på en knap.

12. Fokuser
Det er et af hovedelementerne, når det gælder præstation, at være i stand til at fokusere, og have den rette opmærksomhed, når det sker, er det magisk. Den rette udførsel er blot et spørgsmål om træning forinden. Fokus er lidt som lyskeglen fra en lommelygte, det fremhæver kun, hvad der er vigtigt for din præstation og efterlader alt andet i mørke. Hvis du kæmper for at komme ind i denne magiske fokusering, kan du med fordel gøre brug af et triggerord eller en før-stævne-rutine, som din krop automatisk vil forbinde med den rigtige form for fokus.

13. Lav en rutine
Hvis du benytter forudbestemt, positiv adfærd, handling eller tanker, vil din krop lære at forbinde dette med et andet sæt handlinger, stemninger eller adfærd. Det vil altid, uden at fejle, give dig en følelse af sikkerhed. Rutiner kan være alt fra den musik, du lytter til på vej til stævne, den måde du klargør din hest på, strukturen i din opvarmning, til ord eller sætninger lige inden du rider ind på banen. Så længe rutinen er positiv og hjælpsom, er du på rette vej.

14. Vær sød ved dig selv
Hvis du ikke laver andet end at være selvkritisk, når du er til stævne, så misser du pointen. Der er alt for mange ryttere, der fortæller dem selv, at de ikke er gode nok, og at de bare burde tage hjem. Den type adfærd tjener absolut ikke noget formål, ud over at forringe selvtilliden. Så prøv at være sød ved dig selv og komplimenter dig selv, hvis du ikke kan komme på nogen komplimenter, så tænk i det mindste på noget konstruktivt at sige.

15. Visualiser
Du har muligvis gjort det i flere år uden at vide, at det faktisk er et af de mest effektive mentale værktøjer. Evnen til at se dig selv ride, for dit indre øje. Nu når du ved, det virker, er det måske tid til at få mest muligt ud af det. Brug det til at forbedre dit nuværende niveau ved at se dig selv udføre en svær øvelse. Eller motiver dig selv ved at forestille dig, at du præsterer fejlfrit. Du kan også se dig selv være rolig og afslappet i den rigtige sindstilstand. Ved at visualisere en ønsket situation, så forbereder du dig både mentalt og fysisk på hændelsen i virkeligheden.

16. Tilgiv dig selv
Du lavede en fejl og hvad så? Helt ærlig, selvom det måske føles sådan lige i dét øjeblikket, er det ikke jordens undergang. Hvis du er halvvejs igennem dit program, så giv dig selv positive instruktioner om, hvad du skal gøre som det næste. Efterfølgende skal du huske at minde dig selv om, at det bare var endnu en konkurrence (lige meget hvor vigtig den var), og at du ganske enkelt vil arbejde på det de næste par uger. Hvis det ikke lyder acceptabelt for dig? Så skal du måske revurdere dine forventninger, du kan ske at være fanget i et dysfunktionelt tankemønster. Prøv at lære af dine fejl i stedet for at stille urimelige krav til dig selv. Tænk på det store billede - du er der, fordi du gerne vil være der.

17. Accepter det
Der vil altid være dage, hvor tingene bare nægter at lykkes, det er ikke din skyld. Faktisk er det ikke nogens skyld. Op- og nedture er en del af hestesport. Prøv blot at acceptere dem.

18. NYD DET!
Du har trænet og forberedt dig, du har brugt mange penge og ikke mindst tid. Men vigtigst af alt, og essensen af det hele, er at det handler om dig og din hest.

Kilde: Horse and Hound

Læs også

Ingen fejl fra DV-hoppe ved VM

03-09-2014 18:27, af Britt Carlsen

WEG - I gårsdagens tidsspringning viste 22-årige Stefanie Bistan lidt tegn på nervøsitet, mens Bøgegårdens Apollonia sprang med stort overskud, i dag gik alt op i en højere enhed for parret der leverede et fejlfrit ridt

Vidste du at du smitter hesten med din nervøsitet?

24-06-2010 10:36, af Maja Golles
En ny undersøgelse fra Sveriges Landbrugsuniversitet har vist, at ubevidste signaler fra os mennesker kan påvirke hesten

Kværke flytter DM i ponydressur

07-08-2017 07:36, af Cecilia Lindahl

Agria DRF-mesterskaberne i ponydressur og finale flyttes fra Vallensbæk til Hovgaard

Hyggeligt stævne i Hyllebjerg

15-06-2008 18:18, af Stine Melin
I denne weekend afholdte Hyllebjerg Rideklub D-stævne i dressur og spring.

God sport leveret af verdens bedste

04-05-2016 14:05, af Tonya Bille Nielsen

Nu er der ikke længe til at Odense Horse Festival byder velkommen til de mange talentfulde spring- og dressurryttere. Springrytter Kathrine Brohus ser frem til det årlige stævne i Odense

Bjørn Ikast i hopla på Østkysten

29-02-2008 15:54, af Thomas Bach Jensen
Ved det amerikanske stævne Gulfport Winter Classics har Bjørn Ikast lagt stærkt ud med at vinde klassen Lucky Sevens Welcome Stake med den 16-årige russiske hingst IZ’s Lifetime, ejet af Bjørn og hans kone Clara.

Nathalie vil til tops i World Cup

16-02-2009 13:31, af Grethe Næsby
Prinsesse Nathalie opnåede flotte resultater ved weekendens stævne i Neumünster, og med hele 72,85 % i søndagens World Cup kvalifikation, hvilket rakte til en flot 9. plads, er Nathalie nu rykket opad på ranglisten.

Fyens Rideklub og Stutteri Ask i super samarbejde

05-05-2019 22:12, af Mette Emilie Pedersen

I weekenden har Fyens Rideklub og Stutteri Ask i samarbejde afholdt et vellykket og velbesøgt C-stævne med mere end 800 startende over alle tre dage. Bare i dag søndag har der været 251 starter igennem klasserne fra LB1* til og med MB1* på de fantastiske baner ved Stutteri Ask i Martofte

Lars og Bøgegaardens Gladiola i top

08-05-2019 13:06, af Annika Knudsen Lorentsen

Her først på ugen rides der internationalt stævne på Tops International Arena i Valkenswaard i Holland, og flere danske ekvipager har leveret flotte resultater

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Camilla Tiefensee Schrøder

Webredaktør og nyhedsvagt

Camilla Tiefensee Schrøder
27 14 19 10
cts@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Britta Nielsen blev ramt af hjernerystelse

16-10-2019 09:50, af Cecilia Lindahl

Britta Nielsen blev ramt af en hjernerystelse i efteråret 2018, hvorefter hun blev sygemeldt. Det skulle senere vise sig at blive enden på massiv svindel i Socialstyrelsen

Redningsaktion endte fatalt: Nu er hesten død

12-10-2019 13:45, af Cecilia Lindahl

Den 8-årige hoppe, der søndag blev hevet op af et vandhul, kom sig desværre ikke. Mandag morgen var Bella sovet ind

Britta har fået 47 millioner til at forsvinde

14-10-2019 10:16, af Cecilia Lindahl

Det har kun været muligt at kortlægge, hvad Britta Nielsen har brugt 70 millioner kroner på, de resterende 47 millioner kroner er sporløst forsvundet

På besøg hos Alexander Yde Helgstrand

15-10-2019 12:14, af Annika Knudsen Lorentsen

For en måneds tid siden var Ridehesten på besøg hos den talentfulde juniorrytter Alexander Yde Helgstrand, for at høre lidt om hans liv og hans fremtidsplaner

Agnete og JoJo tager den sidste dans i Boxen

16-10-2019 10:40, af Thomas Bach Jensen

Når Agnete Kirk Thinggaard og JoJo på lørdag rider på banen i Boxen ved World Cup i Herning, er det ikke blot sidste Grand Prix på hjemmebane i denne sæson, men også sidste Grand Prix for de to. Agnete glæder sig til stævnet, som samtidig bliver et vemodigt farvel til hendes tophest

Hestehandel: Svindler stadig på spil

16-10-2019 22:19, af Annika Knudsen Lorentsen

Vi blev i sidste uge gjort opmærksom på, at en fusker og fupmager operer på hestemarkedet for tiden og har henvendt sig på flere annoncer på Ridehesten.com, og det er desværre sket igen

Hun spiste sin egen hest

12-10-2019 20:10, af Cecilia Lindahl

En norsk pige har delt et Facebook-opslag, hvori hun fortæller, at hun har spist sin egen hest. Nu modtager hun dødstrusler

For Søren, sådan skulle det gøres! (video)

12-10-2019 22:01, af Annika Knudsen Lorentsen

Intet mindre end både 1. og 2. pladsen i Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for 6-års heste i springning blev vundet af Søren Møller Rohde fra Stutteri Ask

Alle gode gange fire til Jan og Donkey Boy (video)

13-10-2019 19:26, af Thomas Bach Jensen

7-års dressurfinalen ved Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste var et spændende opgør mellem to hingste helt i verdensklasse. Jan Møller Christensen og Hesselhøj Donkey Boy snuppede sejren for fjerde år i træk

Michaels-Beerbaums DV-hingst Concetto er død

15-10-2019 14:05, af Annika Knudsen Lorentsen

I en alder af 30 år er Dansk Varmblodshingsten Concetto Famos død, det meddeler den internationale toprytter, Meredith Michaels-Beerbaum på sin Facebook-side