Årets hest: En blind 30 år gammel miniature pony

19-12-2019 12:43

Merete Haahr

En lille blind 30 årig pony, som har hjulpet mange mennesker til et bedre liv, er netop blevet kåret til årets hest i England

Copyright Ridehesten.com
En gammel blind miniature pony er blevet kåret til årets hestfor sin store hjælp til mennesker der har brug for lidt kærlighed. Foto: Shutterstock.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Smurf er 30 år gammel pony, og selvom han har mistet begge sine øjne, så nægter han at gå på pension. Smurf forsætter den dag i dag med at besøge de mange mennesker, der har brug for ham, og han er netop blevet kåret til årets hest af det Engelske blad, Horse and Hound.

– Han har en helt særlig forståelse og evne til at hjælpe, og han har bidraget til mange menneskers liv, fortæller ejeren Lisa Walker.

En herreløs forhutlet pony

For 26 år siden fandt politiet en herreløs pony, der vandrede forvildet rundt på hovedvejen og de bad Lisas familie om at passe den indtil den retmæssige ejer blev fundet. 

– Han var virkelig uartig, han bed og sparkede og var et rigtig lille uhyre at se på, fortæller hun. 

Hendes far ville ikke beholde hesten, han interesserede sig kun for store arbejdsheste, og havde ikke tid til sådan noget småtteri. Det ændrede dog ikke Lisa opfattelse af ham, da hun altid havde ønsket sig sin egen pony. Til Lisas store fortrydelse var Smurf blevet kørt væk en dag, og faren fortalte, at hestens ejere havde fået den tilbage. 

En uge senere, på Lisa´s 18-års fødselsdag, bad hendes far hende om at hente noget hø i stalden, og der stod Smurf med en stor sløjfe om maven. 

Blev besøgsven i den lokale landsby

Smurf blev familiens kæledyr, og Lisa brugte al sin tid på at træne ham til at køre foran en lille vogn, som hendes far havde lavet specielt til ham. I den lille landsby, hvor de boede, blev Lisa spurgt, om hun ville hente børnene fra skole, og efterhånden lærte alle i byen den lille hest at kende. Ved juletid blev de spurgt, om Smurf ville komme og tænde juletræet, og det blev starten på Smurfs karriere som besøgsven. Han deltog i flere arrangementer og fester, og en dag blev de spurgt, om de ville besøge de lokale plejehjem. Smurf lærte at køre i elevator, og kunne dermed besøge de mennesker, som ikke havde mulighed for at komme ned til ham.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Ville ikke pensioneres

Siden da har han rørt mange menneskers liv, både på skoler og plejehjem, men også hospitaler og hospicer. For nogle år siden fik Smurf problemer med synet, og ham mistede begge sine øjne. Lisa mente, at nu var det på tide, at han fik lov til at gå på pension, men Smurf var ikke enig i denne betragtning. Når Lisa kørte ud fra gårdspladsen, så stod han fortvivlet og vrinskede ved hegnet og prøvede alt for at slippe ud, så han kunne komme med i bilen. Efter et par uger måtte Lisa indse, at Smurf ikke var klar til at opgive arbejdet, og han forsætter stadig den dag i dag med give sit lille bidrag til, at mange mennesker kan få en stor oplevelse. 

Særlig evne til at opsøge de svageste

Smurf var den sidste der besøgte en ung mor, kort før hun døde af kræft. Hendes familie havde kontaktet Lisa og bedt dem om at komme. Han gik lige hen til hende og lagde hovedet på hendes skød og var der for hende længe. 24 timer senere var hun død. Familien fortalte, at det var et af de bedste øjeblikke med det største smil, som de havde set igennem hendes lange sygdomsforløb. De bad Smurf om at være med til begravelsen, og den lille pony stod ganske stille ved kisten under hele ceremonien. Det var et lille lyspunkt for familien i en ellers meget tragisk situation. 

Smurf har også besøgt en dame, der led af demens. Hun troede fuldt og fast på enhjørninger, og da hun så Smurf, var hun overbevist om, at nu havde hun set en rigtig enhjørning. 

Smurf har en speciel evne til altid at opsøge de svageste mennesker, den mest syge eller de, der har de sværeste problemer, forklarer Lisa

En ære at være årets hest

Hendes mand og børn godt er klar over at Smurf er hendes et og alt, fortæller hun med et smil på læben. Hun var meget overrasket over, at en lille gammel Shetlandspony uden øjne, en hest der aldrig nogensinde kunne stille op til show, nu havde vundet æren af at være årets hest. 

Det er ikke kun mig, der synes, han er fantastisk, slutter Lisa Walker, beæret over alle de mennesker, der har stemt på den lille pony med en utrolig historie. 

– Han har en helt særlig forståelse og evne til at hjælpe, og han har bidraget til mange menneskers liv, fortæller ejeren Lisa Walker.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner