Blue Hors Don Schufro er WFFS-positiv

16-01-2019 15:44
Avl

Da flere forhold har peget i retning af, at Blue Hors Don Schufro er bærer af WFFS-genet, har hingstestationen Blue Hors ladet hingsten teste, og han har vist sig at være positiv

Copyright Ridehesten.com

Blue Hors valgte i maj 2018 som den første hingstestation i Europa at teste alle sine aktive avlshingste for WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrome) for officielt at udmelde status på de testede hingste.

Da 25-årige Blue Hors Don Schufro ikke længere tappes for frisk sæd, var han ikke blandt de ti hingste, der blev testet. I mellemtiden har flere heste, der er i tæt familie Don Schufro, vist sig at være bærere af WFFS-genet, og derfor pegede flere forhold i retning af, at han også selv er bærer.

– Vi går ind for åbenhed og har derfor også ladet Don Schufro teste for WFFS, og han har – næsten som forventet – vist sig at være bærer, fortæller Esben Møller.

Genfejlen WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrome) har eksisteret hos varmblodshesten i mange år, men først for nyligt har man kortlagt den genetiske kodning, og et enkelt tilfælde af et dødfødt føl i USA skabte sidste forår røre i varmblodskredse over hele verden.

Heldigvis har den første forskrækkelse lagt sig. Ingen heste er syge af WFFS; for der findes kun raske genbærere. Parrer man derimod to heste, der er bærere af WFFS-genet, er der 25% risiko for at få et dødfødt eller svageligt født føl, men det sker kun meget sjældent, da de fleste allerede på et tidligere fosterstadie går til og aborteres.

– Viden om hestenes WFFS-status er blot et ekstra avlsredskab, der er blevet tilgængeligt, og det giver avlerne mulighed for at undgå at parre to genbærere. Derfor kan vi også kun opfordre hoppeejerne til at teste deres hopper inden avlssæsonen, udtaler Esben Møller.

/Blue Hors.

Copyright Ridehesten.com
Blue Hors Don Schufro, som fylder 26 år i marts måned.
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen