Britisk dyrlæge: Danmark er et forbillede for fremtidens ormebehandling

22-06-2022 18:03

Annika Knudsen Lorentsen

Britiske David Rendle, som er dyrlæge og ekspert i medicin til hest, slår fast, at hvis ikke der ændres i måden man behandler mod orm i verden, så vil et stort antal heste dø på grund af manglende evne til at kontrollere parasitter. Han fremhæver Danmark som et af de lande, der har gjort en indsats for at nedbringe brugen af ormemidler

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det udenlandske medie Horse & Hound  beretter om en udtalelse fra britiske David Rendle, som på et webinar udtalte, at der ikke er nye behandlingsmuligheder på vej mod orm, og man derfor skal tænke sig om i forhold til nuværende behandlingsmetoder rundt omkring i verden. Hvis ikke, vil et stort antal heste formodentligt dø. 

– Vi får ikke nye muligheder på kort sigt, så vi er nødt til at finde strategier, som gør, at vi kan klare os, forklarer han og fortsætter: 

– Vi er nødt til at være forsigtige med, hvordan vi bruger de stoffer vi har, hvis ikke vi skal ende i en situation, hvor vi mister et stort antal heste, fordi vi ikke kan kontrollere deres parasitter. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det skyldes resistens som opstår over for nuværende ormemidler ved overdreven og unødvendig brug. Den nuværende ormebehandling er også en trussel for det miljø, som heste lever i, og David Rendle understreger, at målet om at eliminere parasitter, som kom frem i 1960'erne er vildledende. Brugen af ormemidler bør nedsættes til kun de heste, der har brug for ormebehandling på grund af stor mængde orm, der kan gøre dem syge. Bruges ormebehandling uden grund, kan resistens opstå og på sigt resultere i, at der ikke længere er brugbare ormemidler på markedet. 

I artiklen på Horse & Hound understreges det, at Danmark har krav om dokumentation for behov for ormemiddel, før det udstedes, og at det i Sverige kun fås på recept. I begge lande har der været et markant fald i anvendelse af ormemidler. 

– Dette er den eneste måde at bevare vores hestes sundhed og velfærd på sigt, understregede David Rendle, som også understregede, at god håndtering af græsarealer er afgørende.

Læs den fulde artiklen på Horse & Hound.

Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen