Danskavlet welsh-pony vinder kåring

21-02-2024 13:36
Avl

Den danskavlede pony Fjordglimt Golden Dean, der er avlet af det danske stutteri Fjordglimt, sejrede til den prestigefyldte Welsh Pony-kåring i Ermelo. Helle Jørgensen, der er en del af det familieejede stutteriforetagende, fortæller: "den tog simpelthen hele lortet og gik hele vejen"

Copyright Ridehesten.com
Den smukke Welsh-ponyhingst Fjordglimt Golden Dean sejrede til hingstekåringen i Ermelo. På billedet ses Helle Jørgensen og det øvrige team bag kåringen. Fra venstre: Jakob K. Larsen, showman Davy Wormgoor, Helle K. Jørgensen, Katrine Lund Olsen og Lene J. Jørgensen. Foto: Vivan Hessen og Helle K. Jørgensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

For knap to uger siden vandt den danskavlede Welsh Pony Fjordglimt Golden Dean e. Trevallion Golden Boy/ Soden Gwynfor til den prestigefyldte kåring i Ermelo i Holland. Ikke alene blev det til en finalesejr og en sejr i hingstens gruppe, men hingsten var også den eneste danskavlede pony til kåringen. 

Den 5-årige hingst er avlet af familien Jørgensen/Larsen, der driver Welsh- og Shetlandsponystutteriet Fjordglimt Stud ved Daugård i Vejle. Allerede som 4-årig blev Golden Dean kåret som guldmedaljehingst, hvilket er usædvanligt i denne alder for Welsh-ponyer. 

Kåringen blev afholdt i National Equstrian Centre,  som også danner rammen for unghesteverdensmesterskaberne i Ermelo, og det var derfor en stor oplevelse at deltage i kåringen, fortæller Helle Jørgensen:

– Det er ikke noget, man normalt gør i vores forening. Der kårer og udstiller man normalt herhjemme. Men vi har deltaget som turister i mange år til den her hingstekåring i Holland, og så synes vi, at det kunne være sjovt at have en med vores eget navn med på en større scene og foran et større publikum. 

Allerede da familien var afsted til kåringen som tilskuere sidste år, besluttede de, at de ville forsøge at stille Golden Dean til kåringen. Golden Dean var ifølge familien det bedste kort, de havde på hånden til kåringen. 

– "Så må vi jo se, hvordan det går", havde Helle beskedent sagt. 

Copyright Ridehesten.com
Helle Jørgensens forældre Lene K. Jørgensen og Jakob K. Larsen, der ligeledes er en del af Stutteri Fjordglimt. Foto: Vivan Hessen og Helle K. Jørgensen

En sejr, der skriver sig ind i historien
Kåringen forløb over to dage, og begivenheden blev undervejs vist på ClipMyHorse.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Golden Dean blev fremvist af en showman, som har gjort det til sin profession af fremvise heste til kåringer. Til kåringen var der tilmeldt intet mindre end 111 hingste i de forskellige sektioner og grupper, som Welsh-ponyerne er inddelt i. 

Den første dag blev hingstene vist på både fast bund, longeret og undersøgt at dyrlæger. Allerede på første dag slap Golden Dean igennem nåleøjet, endda med en sejr i hingstens gruppe (sektion D). 

– Efter det tænkte vi: så når vi ikke længere. Vi er danskere, nu slutter det her. Og bare at nå dertil var jo i sig selv mega unikt. 

Finalen fandt sted om lørdagen, og familien havde allerede festet lidt de to foregående dage og fejret, at det hele var gået godt. For familien var det en oplevelse i sig selv bare at komme med i finalen, og forhåbningerne til finalen var ikke store, da der var mange stærke kandidater i de andre sektioner. 

– De tager da ikke en dansker frem foran alle andre hollændere. Sådan fortæller Helle, at hun tænkte inden finalen. Men det skete. Og det er faktisk første gang i historien, at det er en danskavlet hingst, der har vundet hingstekåringen i Ermelo. 

Sejren var en overraskelse for hele familien. Helle fortæller begejstret:

– Den tog simpelthen hele lortet og gik hele vejen. 

Copyright Ridehesten.com
Det blev første gang, at en danskavlet hest vandt hingstekåringen i Ermelo. Foto: Vivan Hessen og Helle K. Jørgensen
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner