En tilstand kan ikke dikteres

20-09-2022 09:54

Anja Nielsen

Den skal næres. De skal øves i tryghed. Du vil med garanti, gerne have denne overskrift uddybet, hvis du allerede ved hvor vigtig vores tilstand er for vores dagligdag og vores resultater

Copyright Ridehesten.com
Det er rigtig vigtigt at vi træner os selv i at sige ”henimod-sætninger”, fremfor ”væk fra-sætninger”. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Er du derimod lidt i tvivl om, hvad alt det der med tilstand er for noget, vil jeg kort lige vende det her. Derefter er jeg ret sikker på at, overskriften også vækker en nysgerrighed i dig.

Det første først. Hvad er en tilstand og hvad betyder det egentlig?

En tilstand er med andre ord det humør du er i. Det indre miljø din krop befinder sig i, når du oplever noget.

En tilstand er energi, følelser, humør.

Mange tror at en tilstand, et humør, er noget der kommer helt af sig selv, og jeg vil til dels give dem der tror det ret.

Og så alligevel ikke.

Kort forklaret; din hjerne vælger tilstande og følelser ud fra erfaringer og tidligere oplevelser, som den kobler på nye oplevelser. Du kan selv give hjernen kommandoer, så benyt dig endelig af muligheden.

High performers er dem der er i stand til at se igennem nervøsitet og gøre det de skal gøre på trods.

Der findes ressourcefulde og ressourcefattige tilstande.

Ressourcefulde tilstande: Glæde, power, ro, overblik, afslappet osv.

Ressourcefattige tilstande: pres, frygt, vrede, afmagt, bange, angst osv.

Når vi skal performe max, eller bare når vi lever i en helt almindelig hverdag, er det enormt vigtigt at vi kan sætte lommelygten til at lyse derhen hvor vi ønsker at komme hen. Vi kommer dog oftest til at lyse derhen hvor vil ikke vil hen.

Du har sikkert hørt før, at hjernen ikke forstår ordet ”ikke”.

Grunden til at den ikke forstår det, er fordi hjerne er konkret tænkende og ordet ”ikke”, er abstrakt. Det vil hjernen derfor si fra i den valgte valgte sætning fra dig og holde fokus på det du beder den om.

Ex. ”bare klappen ikke går ned om lidt.”

Hjernen sier ”ikke” fra og holder fokus på det konkrete. Ovenover er det konkrete ord ”klappen”.

Nu har du kommanderet hjernen til at holde fokus på ”klappen”.

Når hjerne nu fokuserer på ”klappen” vil den ikke se andet end den. Du vil derfor (med meget stor sandsynlighed) opleve selvsamme klap.

Når du vil finde en mere ressourcefuld tilstand, for at få lommelygten til at lyse henimod det mål du hellere vil holde fokus på, er det vigtigt, at du har øvet det dine ressourcefulde tilstande hjemmefra. Du skal med andre ord træne disse, når du ikke er presset.

Du kan ikke diktere en tilstand du ikke kender på forhånd. – Jo bedre du kender den, jo nemmere kan du finde den under pres.

Når du ved hvordan ro, power, klar, afslappet mv. føles, kan du hurtigt tale dig selv derhen, når du mærker presset komme. Så tænder du lommelygten og lyser henimod det du ønsker at føle nu.

Tal meget gerne i nutid, for din hjerne kender ikke forskel på nutid eller datid.

Så, for at bruge eksemplet fra før, så kan du fx sige sådan her i stedet:

”Jeg er rolig og klar. Jeg har trænet meget derhjemmefra og skal ind nu og gentage det samme jeg gjorde i går.”

Nyheden fortsætter efter annoncen

Her får du hjernen til at falde til ro, fordi dét at gentage noget, føles trygt. Det er ikke noget nyt og ukendt du skal til at gøre. Du sætter samtidig fokus på rolig og klar.

Prøv selv at lege med sætningerne. Det er blot vigtigt, at du tænder lommelygten og lyser mod det du vil henimod og ikke det du vil væk fra.

Det er som før nævnt vigtigt at forstå, at du ikke kan fremkalde en tilstand du ikke kender eller har mødt før. Derfor er det essentielt for din succes med tilstandsændring, at du giver dig god tid til at lære hvordan de forskellige følelser og tilstande føles i dig.

- Og hav tålmodighed. Den del af hjernen du har trænet i længst tid, er den der er stærkest. Det vil altså sige, at hvis du er bedst til at tænke ressourcefattige tanker, er den del af hjernen der tænker i løsninger, hæmmet af den del (Amygdala) der tænker ”kæmp, frys, flygt”.

Du skal altså træne tålmodigt på at tænke nye tanker, finde nye (og mere ressource-fulde) tilstande, som du hellere vil føle. Lær dem at kende ud og ind.

Du har dermed et valg. Vil du fortsætte af den sti der aktiverer ”kæmp, frys, flygt” tanker og aktivitet, eller vil du hellere gå ad veje der dæmper ”kæmp, frys, flygt” tanker og aktivitet?

Jeg tror godt jeg kender dit svar!

Hver gang vi går med en kapring fra Amygdala (vores frygtcenter) uden at gribe muligheden for at skabe en anden sti, så styrker vi sandsynligheden for, at vi tillader samme Amygdala-kapring en anden gang. Og du har hørt det før, nu siger jeg det igen:

Det du gør, bliver du god til!

Hvilket i dette tilfælde betyder, at du bliver bedre og bedre og til sidst virkelig god til at være i ressource-fattige tilstande.

Så hvis du skal tage én ting med fra dette blogindlæg, så lad det være, at du kan vælge og vrage mellem alle tilstande. Men det kræver, ligesom med din hest, at du øver det hjemmefra hvor du er tryg, så du nemt kan trække på din ressourcefulde tilstand, når Amygdala er meget på vagt (som fx til et stævne).

Dit frygtcenter er meget stærkere end dit løsnings og ro-center. Det er det fordi du skal overleve og derfor skal Amygdala være stærk. MEN, (for der er et men) du skal ikke gøre Amygdala stærkere end det behøver. Du skal lære dig selv hvordan ro, power, glad føles og øve det hele tiden, i alt hvad du gør.

Vis power, glad, ro

Tænk powerfulde, glade, rolige tanker

Træn dig selv i at være mere i disse tilstande, end i alle de stressende, vrede, frustrerede af slagsen.

Du kan vælge.

Så vælg at gøre det.

Vælg at ville lære det.

Leg med det.

Kh Anja
Powermind Academy

Få flere tricks til ro i maven her:

https://www.facebook.com/groups/powerminders

http://powermindacademy.dk

https://www.instagram.com/powermind_academy/?hl=da

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen