Får din hest salt nok?

24-02-2019 08:25, af Cecilia Lindahl

Tildeling af den rette mængde salt hver dag handler langt hen ad vejen om, at opretholde kroppens væskebalance, for at sikre hestens generelle sundhed, men det er også med til at støtte optimal præstation. Men hvor meget er nok og kan man give for meget salt?

Copyright Ridehesten.com

Ifølge Ph.d. og rådgivende ernæringsekspert Claire Thunes, har en gennemsnitlig hest på 500 kg. behov for 10 gram natrium og 40 gram klorid på en kølig dag uden arbejde. Hvis arbejdsniveauet stiger til moderat niveau, øges behovet til henholdsvis 17,8 gram natrium og 53,3 gram klorid, når det ikke er varmt vejr. Disse to elektrolytter er afgørende for funktionen af talrige cellulære processer i hestens krop, det skriver Horseandpeople.com.

Saltens rolle i hestens krop
Natrium spiller en afgørende rolle i funktionen af centralnervesystemet og transporten af glukose over cellemembraner. Det er også den store elektrolyt, det er involveret i bestemmelse af den relative surhedsgrad af cellevæsker og niveauer af væsker inde og uden for cellerne.

Klorid er også en vigtig bestanddel af ekstracellulær væske ( kroppens indhold af vand uden for cellerne) involveret i blandt andet syre-basebalancen. Derudover er Klorid en væsentlig bestanddel af galde samt saltsyre, der ligeledes spiller en rolle for fordøjelsen.
Natrium er den største positivt ladede ion af de ekstracellulære væske, og kalium er den vigtigste positivt ladede ion i cellerne. Forskellen i koncentration af kalium og natrium skaber en koncentrationsgradient over cellemembranen.
Når nerver udløses, åbnes kanaler i nervecellemembraner, og natrium-ionerne bevæger sig ind i cellen. Dette ændrer den interne elektroniske ladning af celler fra negativ til positiv. Gradvis åbnes kaliumkanalerne og processen vendes om.

Tæt styring af koncentrationsgradienten over cellemembraner er afgørende for nervecellefunktionen, og derfor er elektrolytniveauer afgørende for nervedannelse og muskelsammentrækning. En hest med utilstrækkelig natriumstatus kan derfor have nedsat ydeevne.

Der er sensorer i hjernen, der overvåger koncentrationen af natrium i blodet. Hvis cirkulerende natriumniveauer bliver for koncentrerede, stiger lysten til vand. Vand udgør lidt over 60 % af hestens kropsvægt og er afgørende for mange kropsfunktioner.
Vedligeholdelse af et tilstrækkeligt natriumniveau er ikke kun vigtigt for neuromuskulær funktion, men også for den overordnet væskebalance.

Copyright Ridehesten.com

Hvad sker der, hvis hesten ikke får nok natrium eller klorid?
Hvor natrium går har vand tendens til af følge. Hvis blodgennemstrømningen falder, falder blodvolumenet, hvilket påvirker blodtrykket.

Da natrium er den vigtigste elektrolyt i ekstracellulær væske og dets vigtige rolle i opretholdelse af kredsløbssystemet såvel som de neuromuskulære systemer, er der en række mekanismer til styring af natriumkoncentrationer.
For eksempel har kredsløbssystemet nogle baroreceptorer, der registrer blodtryk og som reaktion på ændringer i trykket, sender de feedback til nerve- og endokrine (hormon) systemer. Nyrerne kan til gengæld enten holde fast på eller udskille mere natrium afhængigt af, hvilken tilbagemelding de modtager. Når cirkulerende natriumniveauer er utilstrækkelige, udskilles natrium i urinen. I Stedet udskiller nyrerne mere kalium.
Fordi vand følger natrium, vil urin med lavere natriumindhold indeholde mindre vand og være mere koncentreret.Ironisk nok betyder lavere cirkulerende natrium mindre tørst, så medens vandet bevares ved at reducere udskillelsen, stimuleres vandindtaget ikke og resultatet er dehydrering.

På trods af hestens evne til at tilpasse sig godt til reducerede natriumindtag takket være de forskellige reguleringsmekanismer vil heste, der ikke indtager tilstrækkeligt natrium, have en let dehydrering, der kan blive et problem, hvis der stilles større krav til dem.
Heste, der bruger utilstrækkelige mængder natrium, er mere tilbøjelige til at lide af overophedning og hedeslag samt elektrolyt ubalancer end dem, der får det korrekte daglige indtag af natrium og klorid.
De kan også have en øget risiko for kolik på grund af reduceret væskeindtag og strømning gennem mave-tarmkanalen.

Copyright Ridehesten.com


Hvordan sikrer du bedst daglige indtag af natrium og klorid?
Natrium- og kloridniveauerne i foder varierer, og uden foderanalyse bør det ikke antages, at de er tilstrækkelige til at opfylde de daglige behov. Desuden er den bedste løsning at sikre en supplerende kilde såsom fx en saltsten.

Hvor meget salt?
Heldigvis findes en let kilde til supplerende natrium og klorid i salt. Bordsalt eller natriumklorid består af ca. 61 % klorid og 39% natrium. At fodre 30 gram salt om dagen vil give 11,7 gram natrium, som er nok til at opfylde vedligeholdelsesbehovet hos en 500 kg. Hest.

Hvad med saltsten?
Mange hesteejere har stor tiltro til saltstenene som supplerende kilde til natriumklorid. Mange heste søger natrium, men ikke alle heste slikker nok på saltsten til at opfylde deres daglige behov.  

En 500 kg. hest skal slikke en 1 kg. saltsten om måneden for at dække sit daglige natriumbehov. Nogle heste slikker mere salt, hvis saltstenen er i flere stykker, mens andre foretrækker løst salt.  
Heste bør absolut have adgang til en saltsten, men hvis din hest ikke indtager den tilstrækkelige mængde salt fra sin saltsten, skal du overveje at tilføje ca. 15 gram pr. 250 kg. kropsvægt.

Hvilken type salt skal jeg vælge?
Sørg for at vælge natriumklorid og ikke Lite salt, da sidstnævnte er kaliumklorid og ikke hjælper til opretholdelse af natriumniveauerne. Nogle heste synes at foretrække havsalt eller Himalayasalt fremfor almindeligt bordsalt. Der er ingen ernæringsmæssig fordel ved disse mere gourmet former for salt, men hvis din hest foretrække disse, kan de være et godt valg.

Kan jeg give for meget salt?
Ifølge National Research Council (NRC) vil overskydende natrium udskilles i urinen, så længe der er tilstrækkelig vand til rådighed, og giver dermed den maksimale koncentration på seks procent af det samlede foderindtag.
Forskning tyder på, at store indtag af salt kan føre til mavesår, men mængden af salt var signifikant højere i disse undersøgelser, end hvad der med rimelighed gives af de fleste hesteejere, fortæller teamet.

Derudover er det vigtigt at huske på, at salt gives for at opfylde det daglige behov for natrium, ikke at erstatte svedtab. Heste kan tabe store mængder natrium og klorid i sved og for disse erstatningsformål skal der anvendes et godt elektrolyttilskud ud over salt.

Læs også

Får din hest salt nok? - ifølge dansk ekspert

25-12-2019 18:13, af Cecilia Lindahl

En tidligere artikel på Ridehesten.com har givet anledning til en række spørgsmål vedrørende tildeling af salt. Vi har derfor spurgt en dansk ekspert på området

Dobbelt Schou - det var sjov

18-03-2016 17:53, af Britt Carlsen

Danskerne gled salt i såret i Skibby HC CSI3* - de var helt suveræne for seks ud af klassens syv fejlfrie ryttere var danske. Det hele blev afgjort i en topkamp med brødrene Schou

Hold dit læder ved lige

07-02-2016 16:30, af Niels Clemmensen

Vinter indeholder tre af læderets værste fjender: kulde, fugt og salt – sørg for at vedligeholde dine læderprodukter så de holder længere, og du undgår farlige situationer  

Sejr til Mikæla

14-10-2008 16:28, af Britt Carlsen
5-års championatet ved JBK-stævnet i Odense blev en stor fornøjelse for kvaliteten blandt de kvalificerede heste var særdeles høj, men det blev Mikæla Lindh som sejrede med imponerede Fyrst Qvist

Kreativ vej til hestevelfærd

03-03-2010 08:58, af Thomas Bach Jensen
Gribskov Rideklub ved Græsted må tage nye initiativer i brug i håbet om at få samlet nok penge ind til en ny 300 kvm. stor hestestald for rideskolens 12 arbejdsomme heste

Uenighed om hesteinfluenza i Australien

07-10-2008 09:22, af Charlotte Linder
Myndighederne og hesteindustrien i Australien er dybt uenige om risikoen for endnu et udbrud af hesteinfluenza som følge af de mange uvaccinerede heste.

Klassisk musik kan reducere akut stress hos heste

03-01-2017 07:59, af Cecilia Lindahl

Ny undersøgelse viser, at klassisk musik kan reducere akut stress hos heste

Kom til Hestekongres 2013

10-01-2013 13:11, af Signe Wiese
Lørdag den 26. januar 2013 afholder Landsudvalget for Heste den årlige Hestekongres i Fredericia Messecenter kl. 10.00 - som altid med spændende fagligt indhold - der er tilmeldingsfrist den 18. januar

Nu får hestene kontrolleret pas

09-10-2013 17:05, af Signe Wiese

Fødevarestyrelsen ser de kommende måneder nærmere på hestepassene, som blev obligatoriske for alle heste fra 2012

Bøde for dyremishandling

11-02-2008 15:17, af Maja Golles
En mand fra Klemensker på Bornholm havde ikke ført ordenligt opsyn med sine heste, så én af dem måtte aflives. Det koster nu manden 2.000 kroner.

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Webredaktør og nyhedsvagt

Marie Helene Rigård Rohleder

mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Tre heste døde af Ahorn-forgiftning

22-05-2020 11:05, af Britt Carlsen

– Det er rigtig ærgerligt! Carsten Valentin fra Dyrehavegaard, har mistet tre heste som følge af Ahorn-forgiftning, og normalt er det i efteråret, man skal være opmærksom på det, men nu har det vist sig af forårsspirer også er giftige

Det blinde "føl" Maria trives og er fyldt 1 år

23-05-2020 16:59, af Annika Knudsen Lorentsen

Sidste år fik stutteri Jepha føllet Maria, som var født uden øjne, og selvom det en overgang virkede urealistisk, at hun kunne få en god tilværelse, er Maria nu fyldt et år og trives på bedste vis

Unghingsten Blue Hors Dalian lever ikke mere

20-05-2020 12:54, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Hingsten Blue Hors Dalian, som tidligere på året opnåede godkendelse til afprøvning ved Dansk Varmblods Hingstekåring, er desværre død i en meget ung alder, bare 3 år gammel

Det skal Daniel Bachmann nu!

26-05-2020 12:19, af Britt Carlsen

Nu er de sidste brikker faldet på plads for landsholdsrytter Daniel Bachmann Andersen, der har opsagt sin stilling på Blue Hors, for at flytte med familie og heste ind på det smukke ridecenter Kleppenhus ved Ebeltoft

Thomas Dolleris i kunstigt koma efter hjerneblødning

20-05-2020 15:36, af Annika Knudsen Lorentsen

Berider Thomas Dolleris Larsen blev den 17. maj ramt af en hjerneblødning, som er skyld i, at han nu er indlagt på Skejby Sygehus, hvor han ligger i kunstigt koma

Jeg vil gerne være ridedreng igen!

22-05-2020 13:05, af Britt Carlsen

Andreas Helgstrand er i den privilligerede situation, at han nu rider tre verdensmestre, en sølv- og en bronzevinder, og han nyder det i fulde drag. Det har givet fornyet inspiration til igen at opsøge sportslige mål

Avler har mistet tre heste til græssyge

26-05-2020 09:32, af Britt Carlsen

En nordjysk avler og og opdrætter har mistet tre ungheste til græssyge - først troede familien, det var kolik, men undersøgelser har vist noget andet

Fiontini skal have tvillinger

24-05-2020 10:26, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Den tredobbelte verdensmester Fiontini har fået skyllet embryoner ud, og nu er to rugehopper scannet drægtige med hjerteslag, og dermed skal Fiontini have tvillinger hvis alt går vel

Thomas Larsen er i svag bedring

26-05-2020 14:50, af Britt Carlsen

Berider Thomas Dolleris Larsen, der den 17. maj blev ramt af en hjerneblødning, har nu gennemgået endnu en operation, og efter et tilbagefald går det igen fremad

Heslegård's Rismon tilbage på danske hænder

21-05-2020 16:02, af Kristine Ulsø Olsen

Grand Prix-hesten Heslegård's Rismon der i 2018 blev solgt til russiske Ekaterina Podlytkina er nu danskejet igen. Hingsten skal fremover være læremester for U25-rytteren Sandra Aagaard Hyrm