Får din hest salt nok?

24-02-2019 08:25, af Cecilia Lindahl

Tildeling af den rette mængde salt hver dag handler langt hen ad vejen om, at opretholde kroppens væskebalance, for at sikre hestens generelle sundhed, men det er også med til at støtte optimal præstation. Men hvor meget er nok og kan man give for meget salt?

Copyright Ridehesten.com

Ifølge Ph.d. og rådgivende ernæringsekspert Claire Thunes, har en gennemsnitlig hest på 500 kg. behov for 10 gram natrium og 40 gram klorid på en kølig dag uden arbejde. Hvis arbejdsniveauet stiger til moderat niveau, øges behovet til henholdsvis 17,8 gram natrium og 53,3 gram klorid, når det ikke er varmt vejr. Disse to elektrolytter er afgørende for funktionen af talrige cellulære processer i hestens krop, det skriver Horseandpeople.com.

Saltens rolle i hestens krop
Natrium spiller en afgørende rolle i funktionen af centralnervesystemet og transporten af glukose over cellemembraner. Det er også den store elektrolyt, det er involveret i bestemmelse af den relative surhedsgrad af cellevæsker og niveauer af væsker inde og uden for cellerne.

Klorid er også en vigtig bestanddel af ekstracellulær væske ( kroppens indhold af vand uden for cellerne) involveret i blandt andet syre-basebalancen. Derudover er Klorid en væsentlig bestanddel af galde samt saltsyre, der ligeledes spiller en rolle for fordøjelsen.
Natrium er den største positivt ladede ion af de ekstracellulære væske, og kalium er den vigtigste positivt ladede ion i cellerne. Forskellen i koncentration af kalium og natrium skaber en koncentrationsgradient over cellemembranen.
Når nerver udløses, åbnes kanaler i nervecellemembraner, og natrium-ionerne bevæger sig ind i cellen. Dette ændrer den interne elektroniske ladning af celler fra negativ til positiv. Gradvis åbnes kaliumkanalerne og processen vendes om.

Tæt styring af koncentrationsgradienten over cellemembraner er afgørende for nervecellefunktionen, og derfor er elektrolytniveauer afgørende for nervedannelse og muskelsammentrækning. En hest med utilstrækkelig natriumstatus kan derfor have nedsat ydeevne.

Der er sensorer i hjernen, der overvåger koncentrationen af natrium i blodet. Hvis cirkulerende natriumniveauer bliver for koncentrerede, stiger lysten til vand. Vand udgør lidt over 60 % af hestens kropsvægt og er afgørende for mange kropsfunktioner.
Vedligeholdelse af et tilstrækkeligt natriumniveau er ikke kun vigtigt for neuromuskulær funktion, men også for den overordnet væskebalance.

Copyright Ridehesten.com

Hvad sker der, hvis hesten ikke får nok natrium eller klorid?
Hvor natrium går har vand tendens til af følge. Hvis blodgennemstrømningen falder, falder blodvolumenet, hvilket påvirker blodtrykket.

Da natrium er den vigtigste elektrolyt i ekstracellulær væske og dets vigtige rolle i opretholdelse af kredsløbssystemet såvel som de neuromuskulære systemer, er der en række mekanismer til styring af natriumkoncentrationer.
For eksempel har kredsløbssystemet nogle baroreceptorer, der registrer blodtryk og som reaktion på ændringer i trykket, sender de feedback til nerve- og endokrine (hormon) systemer. Nyrerne kan til gengæld enten holde fast på eller udskille mere natrium afhængigt af, hvilken tilbagemelding de modtager. Når cirkulerende natriumniveauer er utilstrækkelige, udskilles natrium i urinen. I Stedet udskiller nyrerne mere kalium.
Fordi vand følger natrium, vil urin med lavere natriumindhold indeholde mindre vand og være mere koncentreret.Ironisk nok betyder lavere cirkulerende natrium mindre tørst, så medens vandet bevares ved at reducere udskillelsen, stimuleres vandindtaget ikke og resultatet er dehydrering.

På trods af hestens evne til at tilpasse sig godt til reducerede natriumindtag takket være de forskellige reguleringsmekanismer vil heste, der ikke indtager tilstrækkeligt natrium, have en let dehydrering, der kan blive et problem, hvis der stilles større krav til dem.
Heste, der bruger utilstrækkelige mængder natrium, er mere tilbøjelige til at lide af overophedning og hedeslag samt elektrolyt ubalancer end dem, der får det korrekte daglige indtag af natrium og klorid.
De kan også have en øget risiko for kolik på grund af reduceret væskeindtag og strømning gennem mave-tarmkanalen.

Copyright Ridehesten.com


Hvordan sikrer du bedst daglige indtag af natrium og klorid?
Natrium- og kloridniveauerne i foder varierer, og uden foderanalyse bør det ikke antages, at de er tilstrækkelige til at opfylde de daglige behov. Desuden er den bedste løsning at sikre en supplerende kilde såsom fx en saltsten.

Hvor meget salt?
Heldigvis findes en let kilde til supplerende natrium og klorid i salt. Bordsalt eller natriumklorid består af ca. 61 % klorid og 39% natrium. At fodre 30 gram salt om dagen vil give 11,7 gram natrium, som er nok til at opfylde vedligeholdelsesbehovet hos en 500 kg. Hest.

Hvad med saltsten?
Mange hesteejere har stor tiltro til saltstenene som supplerende kilde til natriumklorid. Mange heste søger natrium, men ikke alle heste slikker nok på saltsten til at opfylde deres daglige behov.  

En 500 kg. hest skal slikke en 1 kg. saltsten om måneden for at dække sit daglige natriumbehov. Nogle heste slikker mere salt, hvis saltstenen er i flere stykker, mens andre foretrækker løst salt.  
Heste bør absolut have adgang til en saltsten, men hvis din hest ikke indtager den tilstrækkelige mængde salt fra sin saltsten, skal du overveje at tilføje ca. 15 gram pr. 250 kg. kropsvægt.

Hvilken type salt skal jeg vælge?
Sørg for at vælge natriumklorid og ikke Lite salt, da sidstnævnte er kaliumklorid og ikke hjælper til opretholdelse af natriumniveauerne. Nogle heste synes at foretrække havsalt eller Himalayasalt fremfor almindeligt bordsalt. Der er ingen ernæringsmæssig fordel ved disse mere gourmet former for salt, men hvis din hest foretrække disse, kan de være et godt valg.

Kan jeg give for meget salt?
Ifølge National Research Council (NRC) vil overskydende natrium udskilles i urinen, så længe der er tilstrækkelig vand til rådighed, og giver dermed den maksimale koncentration på seks procent af det samlede foderindtag.
Forskning tyder på, at store indtag af salt kan føre til mavesår, men mængden af salt var signifikant højere i disse undersøgelser, end hvad der med rimelighed gives af de fleste hesteejere, fortæller teamet.

Derudover er det vigtigt at huske på, at salt gives for at opfylde det daglige behov for natrium, ikke at erstatte svedtab. Heste kan tabe store mængder natrium og klorid i sved og for disse erstatningsformål skal der anvendes et godt elektrolyttilskud ud over salt.

Læs også

Får din hest salt nok? - ifølge dansk ekspert

25-12-2019 18:13, af Cecilia Lindahl

En tidligere artikel på Ridehesten.com har givet anledning til en række spørgsmål vedrørende tildeling af salt. Vi har derfor spurgt en dansk ekspert på området

Dobbelt Schou - det var sjov

18-03-2016 17:53, af Britt Carlsen

Danskerne gled salt i såret i Skibby HC CSI3* - de var helt suveræne for seks ud af klassens syv fejlfrie ryttere var danske. Det hele blev afgjort i en topkamp med brødrene Schou

Hold dit læder ved lige

07-02-2016 16:30, af Niels Clemmensen

Vinter indeholder tre af læderets værste fjender: kulde, fugt og salt – sørg for at vedligeholde dine læderprodukter så de holder længere, og du undgår farlige situationer  

Landsfinalerne melder klar

27-06-2015 07:10, af Nina Marie Villadsen

Styregruppen og de fantastiske hjælpere har gjort det igen. 350 heste er ved at være indkvarteret, og der er etableret lejr med campingvogne og telte til over 1000 mennesker

Nyt Susan Kjærgård kursus

25-11-2008 07:40, af Maja Golles
Efter en velbesøgt clinic på Det Nationale Hestesportscenter Vilhelmsborg, er Susan Kjærgård nu igen hjemme på Blue Berry Hill ved Silkeborg og i fuld gang med træningen af heste og ryttere. Der er igen kursus 6. og 7. december

Subaru Cup hos Søborggård

19-08-2015 07:59, af Nina Marie Villadsen

Subaru Cuppen er i fuld gang, og i weekenden er det for anden gang i år hos Søborggård, at både heste og ponyer skal en tur i terrænet

Dansk dynamit i Wellington

21-03-2010 10:25, af Thomas Bach Jensen
Danske ryttere og danske heste fordelte sig flot på placeringerne i både Grand Prix Special og Grand Prix Kür ved Wellington Dressage Classic i Florida

Hvem bliver næste Danmarksmester i tölt?

12-07-2017 10:19, af Camilla Tiefensee Schrøder

Det kommer der svar på i denne uge, når der afholdes DM for islandske heste i Herning den 13.-16. juli, hvor entusiaster fra nær og fjern mødes for at fejre den populære race i Danmark

 

Ute Lehmann: Vi skal være bedre til at forstå hestens sprog

18-07-2018 14:33, af Marie Helene Rigård Rohleder

Til kursusdag på Dyrehavegaard med Ute Lehmann lærte deltagerne at trække vejret, træne én ting af gangen og forstå hestens ‘calming signals’. Disse trin er vejen til et harmonisk samarbejde, mener Ute Lehmann

LIVE: Fodring og træning af præstationsheste

03-04-2020 15:01, af Annika Knudsen Lorentsen

I aften går Brogaardens foderkonsulent Sanne live på deres Instagram profil, det gør hun sammen med landstræner og international dressurrytter Dennis Fisker og temaet for sessionen er fodring og træning af præstationshesten

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Berider Finn Greve er gået bort

07-08-2020 07:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

En af Danmarks mest anerkendte dressurtrænere Finn Greve er gået bort 

Sara Astrup: Et spark kan have store konsekvenser

01-08-2020 15:19, af Annika Knudsen Lorentsen

18-årige Sara Astrup blev i midten af juni sparket af en hest, og da hun så nyheden hvori pararytter Camilla Christiansen opfordrede folk til at tænke ekstra over sikkerheden, besluttede hun, at også hun ville dele sin historie med vores læsere – og selvom det kunne være gået meget værre for Sara, var det alvorlige kvæstelser den unge rytter pådrog sig

Dyrkningsforbud kan medvirke til flere giftige planter

02-08-2020 15:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Fra 2022 indføres der et forbud mod at dyrke visse engarealer, og det kan betyde, at der fremover kan være større chance for, at marken, og dermed høet, indeholder giftige planter, da disse ikke kan fjernes kemisk. Brandbægere er en af de planter, som er et stort problem på de danske græsningsarealer, og planteavler Ann Louise Worsøe Jørgensen understreger, at det er vigtigt at gøre en indsats for at bekæmpe planten

Auktion: Føl solgt til danske og udenlandske ryttere

06-08-2020 18:33, af Annika Knudsen Lorentsen

Campen Auktioner har for første gang været værter for en online følauktion, Unique Jumping Foal Auction, og selvom antallet af solgte føl godt kunne have været højere, ser auktionarius tilbage på en auktion med flere vellykkede salg til dygtige danske ryttere, såvel som udenlandske

Heste kan hjælpe i behandling af coronavirus

05-08-2020 12:52, af Merete Haahr

I Argentina har man netop iværksat et forsøg baseret på antistoffer fra heste, til behandling af patienter med coronavirus. Håbet er, at en ny vaccine kan hjælpe til at reducere virkningerne af virussen for de personer, der er meget syge med COVID-19

Søren Pedersen har brækket benet

08-08-2020 19:22, af Britt Carlsen

I denne weekend er Imke og Søren Nørgaard Pedersen vært for et stort stævne på deres smukke rideanlæg nær Wildeshausen i Tyskland. Søren kom i dag ud for et uheld på opvarmningen, og nu er han på krykker

Anders Hoeck sikkert i front i juniormesterskabet

07-08-2020 20:54, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved mesterskabsstævnet hos Ringsted Sports Rideklub har også juniorrytterne været i aktion i deres første klasse ved Agria DRF Mesterskabet 2020, og her har Anders Uve Sjøbeck Hoeck lagt sig sikkert i front

Benedikte Rie Truelsen: Livsglæde betyder meget

02-08-2020 10:33, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 21-årige nordsjællandske springrytter, Benedikte Rie Truelsen, har valgt at ride på fuldtid, da hun gerne vil bruge sin tid på det hun brænder for og elsker at arbejde med

Van Olst-hingstene gør rent bord

04-08-2020 09:01, af Thomas Bach Jensen

Det har været en succesfuld stævneweekend for Anne og Gertjan Van Olsts dressurhingste i weekenden med bl.a. to meget flotte Grand Prix-debuter

56 års avlsarbejde sluttede med en sølvmedalje

06-08-2020 17:12, af Kristine Ulsø Olsen

10 veloplagte hopper deltog i dag ved afslutningen på Dansk Varmblods stationsafprøvning i Frederiksværk. To medaljer blev uddelt, blandt andet til dagens hoppe, Østersøens Zackima, som for avler Bent Povlsen var afslutningen på 56 års avlarbejde