Fokus på rytteren ved samlinger

26-04-2018 12:01, af Lars Mars

Militaryryttere i pony-, junior- og ungrytterklasserne har siden november fået mulighed for at få viden om, hvordan rytterne bedre kan optimere sig selv og deres ridning. Ved samlinger for spire- og bruttolandsholdsryttere har der været arbejdet med at skabe fokus på det mentale, kost og væske, planlægning, søvn og hvile samt udstrækning, fysisk træning og kondition  

Copyright Ridehesten.com
Spire- og bruttolandsholdsrytterne blev udfordret med balance- og fysiske øvelser, til styrkelse af deres stabilitet og koordinationsevne. Foto: privat

Dansk Ride Forbunds holdkaptajn for pony-, junior- og ungrytterne, Sally Schlichting, har frem mod den kommende sæson haft stor fokus på at få skabt mere udvikling og optimering af rytterne. Hun er visionær og arbejder for at kunne tilbyde de bedste tiltag og muligheder for rytternes udvikling.
Sally Schlichting har bl.a. lavet et samarbejde med mental- og fysisk træner Lars Mars, der arbejder med rytteroptimering, og emnerne fra hans koncept ”Optimering af Rytteren” passer godt ind i de tilbud, som holdlederen ønsker at tilbyde rytterne.
Vi har alle meget fokus på vores pony eller hest, og hvad vi kan gøre for optimering af dens præstation, og glemmer til tider, hvad der kan gøres bedre i forhold til rytteren og dennes præstationer.

Militarysporten er krævende med tre discipliner, og hvor terrænbanen er lang og udfordrende, kræves der ikke kun en del af ponyen eller hesten, men også af rytteren.   

Inspirationsdag
Det hele startede tilbage i november 2017, hvor der blev indledt med en inspirationsdag i Idrættens Hus i Brøndby. Holdleder Sally Schlichting bød de ca. 70 ryttere og forældre velkommen med information om den kommende sæsonen. Mental- og fysisk træner Lars Mars holdt bl.a. foredrag om, at rytterne skal blive bedre til også at tænke på sig selv, og ikke kun på deres pony/hest. Der ligger rigtig mange udviklende ressourcer og venter ved optimering af rytteren. Hovedemnerne var fordelene ved fysisk træning, opvarmning inden ridningen og udstrækning. Rytterne fik ideer til øvelser, som let kan implementeres i deres hverdag. Derudover fik deltagerne også information om vigtigheden af sund energigivende kost og et optimalt væskeindtag, og hvad det kan gøre for deres præstation.
Senere på dagen blev deltagerne delt op i to. Det ene hold, med rytterne på bruttolandsholdet og deres forældre, fik endnu et foredrag, denne gang om den mentale verden og alle de muligheder der er for at træne og hjælpe hjernen. Budskabet fra Lars Mars var, at der skal bruges tid på at træne hjernen, på samme måde som rytterne bruger tid på at træne med deres pony/hest. Det udløste en god snak fra både ryttere og forældre.
Resten af rytterne og deres forældre fik et inspirerende foredrag med Mia Hastrup fra seniorlandsholdet, om den optimale træning af den urutinerede og/eller unge hest samt galoptræning i forhold til den kommende sæson.

Copyright Ridehesten.com
En flok glade men trætte spire- og bruttolandsholdsryttere efter en lang dag med foredrag og fysisk træning. Alle fik træningsprogrammer med hjem, så de let kan fortsætte træningen og udstrækningen derhjemme. Foto: privat

Samling i marts
Det var i meget lækre omgivelser på Musholm ferie-, sport- og konferencecenter i Korsør at den næste samling i marts blev afviklet. Med de super gode møde- og træningshaller samt løbefaciliteter, var der lagt op til en aktiv weekend for både hjerne og krop.
Først var der foredrag og øvelser med mentalcoach Michael Frost ud fra hans koncept ”Fokus på fokus”. Her skulle rytterne skabe fokus på en opgave, og derefter udføre den i praksis alene og i fællesskab. Øvelser der kunne få rytternes hjerner på arbejde og gang i lattermusklerne.
Efter frokost kom mental- og fysisk træner Lars Mars på resten af dagen. Først med et foredrag om vigtigheden af ”Søvn og hvile”, og hvilken betydning dette har for både vores yde- og koncentrationsevne.

Derefter gik rytterne i hallen, hvor den stod på fysisk aktivitet. Det startede med vejrtrækningsøvelser, til både optimering af, når der skal præsteres, slappes af samt til at skabe fokus. Efter disse øvelser blev rytterne trænet i forslag til opvarmningsøvelser inden ridningen samt udstrækningsøvelser efter. Her kunne mange af rytterne mærke, at det ikke lige var der, de havde deres fokus i hverdagen. Det samme gjorde sig gældende ved den fysiske træning med styrke- og core-træningsøvelserne. Men alle gik til den med stor interesse og entusiasme.

Flere af deltagerne opdagede, at der enten var styrkeforskel på højre og venstre side af kroppen, eller at den ene side var mere spændt i forhold til den anden. Den ubalance kan ponyen/hesten også mærke, derfor hjælper rytteren både sig selv og ponyen/hesten ved at lave/træne øvelserne. Deltagerne fik udleveret programmer med de gennemgåede og trænede øvelsesforslag. Der blev lagt vægt på at øvelserne sagtens kan trænes derhjemme, så der ikke er nogen undskyldninger for, at rytterne stille og roligt kan komme i gang med lidt ekstra optimering af kroppen. Til stor fordel for både rytter og pony/hest.

Søndagen startede kl. 8 med morgenløb. Her blev der givet gode råd til løbestil og løbeplaner. Lars Mars havde fokus på, at mange af rytterne generelt ikke føler, at de har tid til overs, og derfor ikke er erfarne løbere. Der blev udleveret forslag til et løbeprogram, som alle kan klare og burde kunne finde tid til. Efterfølgende var der selvfølgelig fælles udstrækning. Rytterne var glade for kombinationen af teori og praksis, samt at de fik træningsprogrammer, der er overskuelige at komme i gang med og implementere i hverdagen.   

Copyright Ridehesten.com
Dansk Ride Forbunds holdkaptajn for pony-, junior- og ungrytterne, Sally Schlichting. Foto: privat

Klar til stævnesæsonen
Den efterfølgende samling var lagt onsdag den 28. marts, lige inden de første udendørsstævner, som bl.a. var søndag den 1. april i Sverige samt weekenden den 7.-8. april i Vasehus Rideklub og terrænbanen i Langå. Denne gang var det 19 seje spire- og bruttolandsholdsryttere, der var mødt op i Gilleje. De var klar til en lang dag i optimeringens tegn, både med mange informationer, fysisk træning og koncentration. Mental- og fysisk træner Lars Mars stod for foredrag og fysisk træning. Der blev både holdt foredrag om kostens betydning for rytterens ydeevne og koncentrationsevne, samt om rytterens planlægning og prioritering af tiden.
Der blev lagt fokus på, at alt for mange ryttere glemmer eller ignorerer at spise pga. en travl dag eller mangel på planlægning. Deltagerne skulle nedskrive deres kostindtag over en uge, og da de havde fået en del informationer om, hvad en god sund nærende kost kan hjælpe dem med, både i hverdagen og til ridningen, skulle de så nedskrive de områder, hvor de kunne tænke sig at ændre på deres spisevaner. Der blev også givet råd og vejledning til, hvilken kost der kan være optimal under stævner samt planlægningen af spisetider i forhold til ridningen, så rytteren kan yde så optimalt som muligt.

Der blev sat fokus på mange rytteres store udfordring med at finde tid til tillægstræning, udstrækning, opvarmning samt tid til ”mig-tid” samt familie og venner. Rytterne skulle igen være lidt aktive – denne gang med at nedskrive, hvordan deres uge ser ud og efterfølgende skrive, hvad de også godt kunne tænke sig at have tid til. Der blev lagt vægt på, at det er godt at gennemgå sine gøremål og vaner, så rytterne ikke spilder tiden uhensigtsmæssigt, i stedet for at få tid til andre optimerende områder.

Eftermiddagen blev brugt til den aktive del, med udstrækning, core-træning samt anden fysisk træning. I træningen blev der lagt vægt på, om rytterne kunne mærke forskel mellem den ene og den anden side af kroppen. De fleste ryttere kunne mærke en forskel, alle var enige om, at det vil være en stor fordel at få gang i træning og udstrækning til at udligne forskellene, så der kan blive skabt balance i kroppen, til stor fordel for rytteren, ponyen/hesten og deres ridning.

Du kan hver måned læse en artikel skrevet af Lars Mars i magasinet Ridehesten om optimering af rytteren

Læs også

DM-vinder er ude af sporten i et år

08-11-2019 14:17, af Camilla Tiefensee Schrøder

Cecilie Eriksens 12-årige vallak Calvin, som hun vandt DM i military med i år, udgik med en skade fra Nations Cup-stævnet i Boekelo i sidste måned. Desværre har skaden siden vist sig at være mere alvorlig end først antaget

Flarup: Det er pissegodt

27-10-2019 17:41, af Cecilia Lindahl

Militaryrytter Peter Flarup og den 8-årige Fascination kunne stille sig øverst på podiet ved det 4-stjernede militarystævne i Italien i dag

UVM i military har været en blandet fornøjelse

20-10-2019 18:30, af Thomas Bach Jensen

LION D'ANGERS: Det var i går en spændende dag i terrænet ved UVM i military i Frankrig, hvor den danske rytter Camilla Eriksen faldt af og måtte udgå, mens Aistis Vitkauskas i dag med sin DV-hest har fuldført konkurrencen for 7-års

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilia Lindahl

Webredaktør og nyhedsvagt

Cecilia Lindahl
26 87 57 90
cli@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra livsfarligt trafikuheld til Christmas Show på tre uger

30-11-2019 09:49, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 3. november var Ann-Sofie Brandt Odgaard, hendes far og veninde på vej hjem fra stævne, hvor de blev påkørt af en flugtbilist, som kom med 150 km/t bagfra. Hesten blev slynget ud af traileren, mens de tre passagere i bilen rullede tre gange rundt med bilen (se de voldsomme billeder fra ulykken)

Dufour og Rasmine Laudrup indgår samarbejde

04-12-2019 10:22, af Annika Knudsen Lorentsen

Springrytteren Rasmine Roesdahl Laudrup har indgået et samarbejde med den danske dressurstjerne Cathrine Dufour, og det betyder at Rasmine vil drive et mindre staldafsnit med springheste hos Cathrine

Dufour vinder Saab Top 10 med fantastisk kür

01-12-2019 12:44, af Camilla Tiefensee Schrøder

Med en helt magisk opvisning på Friends Arena lykkedes det i dag Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy at slå dressurdronningen Isabell Werth med en kür til svimlende 89.445 procent og få Dannebrog til tops i Saab Top 10 

Berømt dansk knabstrupper er død

30-11-2019 16:38, af Camilla Tiefensee Schrøder

Den danskavlede Lucas Nørmark, som har vundet utallige medaljer med den britiske paradressurrytter Anne Dunham, er blevet aflivet i en alder af 18 år

"Jeg er overhovedet ikke faldet ned endnu!"

01-12-2019 17:04, af Camilla Tiefensee Schrøder

Sådan lyder meldingen fra en glad Cathrine Dufour, som i bilen på vej hjem fra Stockholm stadig er helt overvældet over sin kür-sejr ved Saab Top 10. Med en ny rekord på næsten 90 procent beviste hun og Atterupgaards Cassidy, at de er i deres livs form

Tilfældig byttehandel endte i stor succes

04-12-2019 13:21, af Annika Knudsen Lorentsen

Rigtig mange benytter sig af vores salgsside for heste her på Ridehesten.com og en af dem er springrytter Maria Mols Jakobsen, som for nogle år siden lavede en meget succesfuld byttehandel da hun satte sin pony til salg i håbet om at skaffe penge til hendes kommende springhest

Andenplads til Dufour med over 80%

30-11-2019 13:32, af Camilla Tiefensee Schrøder

Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy viste en forrygende Grand Prix bedømt til 80.870 procent og sluttede dermed på andenpladsen i dagens Saab top 10. Førstepladsen gik til Isabell Werth og Weihegold

Blue Hors-hingste på vej mod varmere himmelstrøg

02-12-2019 15:58, af Thomas Bach Jensen

Når Blue Hors-rytter Agnete Kirk Thinggaard tager på vinterophold i Florida, bliver det med Blue Hors-hingstene Zatchmo, Veneziano og Don Olymbrio som træningspartnere – og Atterupgaards Orthilia er fit-for-fight igen og tager med over Atlanten

Alexander trak fra i ECCO Cup finalen (video)

01-12-2019 14:30, af Britt Carlsen

– Det betyder rigtig meget, sagde Alexander Helgstrand til Ridehestens webtv efter sejren i ECCO Cup-finalen på Blue Hors efter en spændende finale med mange flotte ridt

Dufour er 5'er på verdensranglisten

05-12-2019 06:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Weekendens vinder af Saab Top-10, Cathrine Dufour, er kravlet endnu længere op ad FEI Longines Ranking i dressur med hendes makker Atterupgaards Cassidy, og er nu nummer 5