Fokus på rytteren ved samlinger

26-04-2018 12:01, af Lars Mars

Militaryryttere i pony-, junior- og ungrytterklasserne har siden november fået mulighed for at få viden om, hvordan rytterne bedre kan optimere sig selv og deres ridning. Ved samlinger for spire- og bruttolandsholdsryttere har der været arbejdet med at skabe fokus på det mentale, kost og væske, planlægning, søvn og hvile samt udstrækning, fysisk træning og kondition  

Copyright Ridehesten.com
Spire- og bruttolandsholdsrytterne blev udfordret med balance- og fysiske øvelser, til styrkelse af deres stabilitet og koordinationsevne. Foto: privat

Dansk Ride Forbunds holdkaptajn for pony-, junior- og ungrytterne, Sally Schlichting, har frem mod den kommende sæson haft stor fokus på at få skabt mere udvikling og optimering af rytterne. Hun er visionær og arbejder for at kunne tilbyde de bedste tiltag og muligheder for rytternes udvikling.
Sally Schlichting har bl.a. lavet et samarbejde med mental- og fysisk træner Lars Mars, der arbejder med rytteroptimering, og emnerne fra hans koncept ”Optimering af Rytteren” passer godt ind i de tilbud, som holdlederen ønsker at tilbyde rytterne.
Vi har alle meget fokus på vores pony eller hest, og hvad vi kan gøre for optimering af dens præstation, og glemmer til tider, hvad der kan gøres bedre i forhold til rytteren og dennes præstationer.

Militarysporten er krævende med tre discipliner, og hvor terrænbanen er lang og udfordrende, kræves der ikke kun en del af ponyen eller hesten, men også af rytteren.   

Inspirationsdag
Det hele startede tilbage i november 2017, hvor der blev indledt med en inspirationsdag i Idrættens Hus i Brøndby. Holdleder Sally Schlichting bød de ca. 70 ryttere og forældre velkommen med information om den kommende sæsonen. Mental- og fysisk træner Lars Mars holdt bl.a. foredrag om, at rytterne skal blive bedre til også at tænke på sig selv, og ikke kun på deres pony/hest. Der ligger rigtig mange udviklende ressourcer og venter ved optimering af rytteren. Hovedemnerne var fordelene ved fysisk træning, opvarmning inden ridningen og udstrækning. Rytterne fik ideer til øvelser, som let kan implementeres i deres hverdag. Derudover fik deltagerne også information om vigtigheden af sund energigivende kost og et optimalt væskeindtag, og hvad det kan gøre for deres præstation.
Senere på dagen blev deltagerne delt op i to. Det ene hold, med rytterne på bruttolandsholdet og deres forældre, fik endnu et foredrag, denne gang om den mentale verden og alle de muligheder der er for at træne og hjælpe hjernen. Budskabet fra Lars Mars var, at der skal bruges tid på at træne hjernen, på samme måde som rytterne bruger tid på at træne med deres pony/hest. Det udløste en god snak fra både ryttere og forældre.
Resten af rytterne og deres forældre fik et inspirerende foredrag med Mia Hastrup fra seniorlandsholdet, om den optimale træning af den urutinerede og/eller unge hest samt galoptræning i forhold til den kommende sæson.

Copyright Ridehesten.com
En flok glade men trætte spire- og bruttolandsholdsryttere efter en lang dag med foredrag og fysisk træning. Alle fik træningsprogrammer med hjem, så de let kan fortsætte træningen og udstrækningen derhjemme. Foto: privat

Samling i marts
Det var i meget lækre omgivelser på Musholm ferie-, sport- og konferencecenter i Korsør at den næste samling i marts blev afviklet. Med de super gode møde- og træningshaller samt løbefaciliteter, var der lagt op til en aktiv weekend for både hjerne og krop.
Først var der foredrag og øvelser med mentalcoach Michael Frost ud fra hans koncept ”Fokus på fokus”. Her skulle rytterne skabe fokus på en opgave, og derefter udføre den i praksis alene og i fællesskab. Øvelser der kunne få rytternes hjerner på arbejde og gang i lattermusklerne.
Efter frokost kom mental- og fysisk træner Lars Mars på resten af dagen. Først med et foredrag om vigtigheden af ”Søvn og hvile”, og hvilken betydning dette har for både vores yde- og koncentrationsevne.

Derefter gik rytterne i hallen, hvor den stod på fysisk aktivitet. Det startede med vejrtrækningsøvelser, til både optimering af, når der skal præsteres, slappes af samt til at skabe fokus. Efter disse øvelser blev rytterne trænet i forslag til opvarmningsøvelser inden ridningen samt udstrækningsøvelser efter. Her kunne mange af rytterne mærke, at det ikke lige var der, de havde deres fokus i hverdagen. Det samme gjorde sig gældende ved den fysiske træning med styrke- og core-træningsøvelserne. Men alle gik til den med stor interesse og entusiasme.

Flere af deltagerne opdagede, at der enten var styrkeforskel på højre og venstre side af kroppen, eller at den ene side var mere spændt i forhold til den anden. Den ubalance kan ponyen/hesten også mærke, derfor hjælper rytteren både sig selv og ponyen/hesten ved at lave/træne øvelserne. Deltagerne fik udleveret programmer med de gennemgåede og trænede øvelsesforslag. Der blev lagt vægt på at øvelserne sagtens kan trænes derhjemme, så der ikke er nogen undskyldninger for, at rytterne stille og roligt kan komme i gang med lidt ekstra optimering af kroppen. Til stor fordel for både rytter og pony/hest.

Søndagen startede kl. 8 med morgenløb. Her blev der givet gode råd til løbestil og løbeplaner. Lars Mars havde fokus på, at mange af rytterne generelt ikke føler, at de har tid til overs, og derfor ikke er erfarne løbere. Der blev udleveret forslag til et løbeprogram, som alle kan klare og burde kunne finde tid til. Efterfølgende var der selvfølgelig fælles udstrækning. Rytterne var glade for kombinationen af teori og praksis, samt at de fik træningsprogrammer, der er overskuelige at komme i gang med og implementere i hverdagen.   

Copyright Ridehesten.com
Dansk Ride Forbunds holdkaptajn for pony-, junior- og ungrytterne, Sally Schlichting. Foto: privat

Klar til stævnesæsonen
Den efterfølgende samling var lagt onsdag den 28. marts, lige inden de første udendørsstævner, som bl.a. var søndag den 1. april i Sverige samt weekenden den 7.-8. april i Vasehus Rideklub og terrænbanen i Langå. Denne gang var det 19 seje spire- og bruttolandsholdsryttere, der var mødt op i Gilleje. De var klar til en lang dag i optimeringens tegn, både med mange informationer, fysisk træning og koncentration. Mental- og fysisk træner Lars Mars stod for foredrag og fysisk træning. Der blev både holdt foredrag om kostens betydning for rytterens ydeevne og koncentrationsevne, samt om rytterens planlægning og prioritering af tiden.
Der blev lagt fokus på, at alt for mange ryttere glemmer eller ignorerer at spise pga. en travl dag eller mangel på planlægning. Deltagerne skulle nedskrive deres kostindtag over en uge, og da de havde fået en del informationer om, hvad en god sund nærende kost kan hjælpe dem med, både i hverdagen og til ridningen, skulle de så nedskrive de områder, hvor de kunne tænke sig at ændre på deres spisevaner. Der blev også givet råd og vejledning til, hvilken kost der kan være optimal under stævner samt planlægningen af spisetider i forhold til ridningen, så rytteren kan yde så optimalt som muligt.

Der blev sat fokus på mange rytteres store udfordring med at finde tid til tillægstræning, udstrækning, opvarmning samt tid til ”mig-tid” samt familie og venner. Rytterne skulle igen være lidt aktive – denne gang med at nedskrive, hvordan deres uge ser ud og efterfølgende skrive, hvad de også godt kunne tænke sig at have tid til. Der blev lagt vægt på, at det er godt at gennemgå sine gøremål og vaner, så rytterne ikke spilder tiden uhensigtsmæssigt, i stedet for at få tid til andre optimerende områder.

Eftermiddagen blev brugt til den aktive del, med udstrækning, core-træning samt anden fysisk træning. I træningen blev der lagt vægt på, om rytterne kunne mærke forskel mellem den ene og den anden side af kroppen. De fleste ryttere kunne mærke en forskel, alle var enige om, at det vil være en stor fordel at få gang i træning og udstrækning til at udligne forskellene, så der kan blive skabt balance i kroppen, til stor fordel for rytteren, ponyen/hesten og deres ridning.

Du kan hver måned læse en artikel skrevet af Lars Mars i magasinet Ridehesten om optimering af rytteren

Læs også

Flarup: Jeg er OL-klar forhåbentlig også næste år

26-03-2020 16:45, af Britt Carlsen

OL i Tokyo er udsat til næste år, og militaryrytter Peter Flarup har sikret en kvalifikation til Danmark. Hvordan takler han udsættelsen? – Det vi ikke kan gøre noget ved, skal vi ikke bekymre os om, indleder han

Dansk OL-plads i military!

20-02-2020 11:15, af Britt Carlsen
OL|

Nu er det endelig officielt - Peter Flarup har sikret Danmark en plads ved OL i military i Tokyo, og dermed er dansk ridesport repræsenteret i alle tre olympiske discipliner

Jan Juul er ny formand for militaryudvalget

08-02-2020 11:34, af Annika Knudsen Lorentsen

Den ledige post som formand for militaryudvalget i Dansk Ride Forbund er netop blevet besat, og det er en yderst erfaren profil, der nu overtager tøjlerne

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

BREAKING: OL 2020 udsættes til næste år

24-03-2020 13:56, af Annika Knudsen Lorentsen

Det er nu officielt, at OL i Tokyo 2020 udsættes til 2021 - det er IOC-præsident Thomas Bach og Japans premierminister nu blevet enige om

Helgstrands tidligere Grand Prix-hest Carabas er død

24-03-2020 10:39, af Annika Knudsen Lorentsen

Grand Prix-hingsten Carabas er død i en alder af 22 år, det meddeler familien på Helenenhof, som har ejet hingsten de sidste mange år

Fynsk beslagsmedie hjælper rideklubber

30-03-2020 16:01, af Thomas Bach Jensen

Vi er midt i en svær tid, og for rideklubber, der har måttet indstille aktiviteterne, kan det være særligt hårdt. Fire fynske rideklubber har fået deres elevheste gratis skoet af deres beslagsmed, der gerne vil række en hjælpende hånd frem under krisen

Ungdomslandsholdshesten Donna Fetti er død

24-03-2020 09:59, af Annika Knudsen Lorentsen

Langkjærgaard's Donna Fetti er død i en alder af 19 år efter en succesfuld karriere først som ung under Andreas Helgstrand og Anna Kasprzak og senere på det danske ungdomslandshold under Mille Larsen Warncke og Victoria Kuusisto Pedersen

Hest til salg og fremvisning under corona

27-03-2020 09:30, af Annika Knudsen Lorentsen

Som hobby rytter, er der ofte mange ting der spiller ind, når økonomi og heste skal forsøge at løbe rundt, for os er det en hobby man gerne investere i, men hvad med de professionelle og hvad med salg af heste, her i uge 3, af corona-krisen i Danmark?

21-årige Fitou L elsker at få lov at vise sig (video)

31-03-2020 09:01, af Thomas Bach Jensen

Den 21-årige DV-vallak Fitou L er tidligere danmarksmester med sin ejer Lone Bang Larsen, der har ejet ham i næsten 20 år. I dag får Fitou lov at vise Lones 9-årige datter Victoria, hvad han kan

VIR: Vi har sendt medarbejdere hjem

28-03-2020 11:47, af Annika Knudsen Lorentsen

Viborg Rideklub har lukket ned for al elevundervisning, ligesom klubben også har været nødt til at sende flere medarbejdere hjem, blandt andet deres daglige leder og berider. Corona-pandemien kommer til at koste klubben mange penge, men samtidig oplever de et fantastisk sammenhold og en fælles vilje til at kæmpe for klubbens eksistens

42 væddeløbsheste døde af afrikansk sygdom i Thailand

30-03-2020 06:08, af Annika Knudsen Lorentsen

En afrikansk hestesygdom der angiveligt spredes via mitter har ramt Thailand, og som følge deraf er 42 væddeløbsheste døde

Solen skinner og livet er godt – trods alt

27-03-2020 12:54, af Thomas Bach Jensen

Vi har talt med den danske landsholdsrytter i dressur, Blue Hors-rytter Agnete Kirk Thinggaard, der er lykkedes med at få sine heste hjem fra USA og her fortæller om en ny hverdag i Corona-Danmark

Mathilde Lind Skjøtt: Det kan du lave udendørs (video)

27-03-2020 17:15, af Annika Knudsen Lorentsen

Ridehesten har været på besøg hos springrytter Mathilde Lind Skjøtt, som har nok at se til med at få trænet alle hestene, og hun har også et par idéer til hvad man kan lave med hestene udenfor hvis man gerne vil afveksle træningen lidt