Forældre til unge ryttere

28-06-2024 07:52

Lars Mars

Mental og fysisk træner, Lars Mars, kommer her med input til, hvordan du som forælder til en ung rytter bedst navigerer i at støtte og vejlede denne

Copyright Ridehesten.com

Det kan være svært at være forælder til en rytter, der enten:

  1. Vil mere end egne eller ponyen/hestens talenter måske rækker til – så skal der arbejdes lidt ekstra
  2. Har et talent og en pony/hest med potentiale – og er blevet bekræftet i talentet

Hvordan kan man så bedst vejlede og hjælpe sit barn og rytteren på det psykiske og mentale plan?
Mange forældre tænker måske ikke over det, men pludselig står de i det. Det gør, at mange forældre ikke får lavet en strategi for, hvordan vejen bedst kan formes – og så kan man hurtig blive opslugt af, at tingene bare løber af sted.

I takt med, at barnet dygtiggør sig og udvikler sine ridekompetencer, kan forældre meget let blive grebet af barnets succes. Drømmen om, hvor langt barnet kan drive ridningen til, kan meget let begynde at overskygge glæden ved sporten.

Hvis succes og fremgang defineres som glæden og ikke via glæden til ridningen, kan der meget let opstå trælse situationer, hvis det ikke lige går som håbet i en periode. Det hele kan begynde at bliver mere og mere ”alvorligt”, for nu er forventningerne også begyndt at stige, både fra ”barnet” (rytteren), forældrene, træneren, og omverdenen (omgangskredsen).

Der vil stille og roligt, bevidst eller ubevidst, opstå et større og større pres på både forældre og barn (rytteren) samt ”mennesket inde i rytteren”.

Det kan på et tidspunkt blive svære at vejlede sit barn bl.a. fordi:

  • Barnet har opbygget mange kompetencer i ridningen, som forældre ikke har indsigt i.
  • Der er mange følelser involveret mellem forældre og barn, som kan gøre det svært at vejlede barnet.
  • Barnet stille og roligt bevæger sig væk fra deres forældre, fordi de gerne vil vise, at de selv ”har styr på det”.

Når jeg coacher unge ryttere, skaber jeg altid fokus på forholdet mellem forældre og barnet/rytteren, så begge parter opbygger gode kompetencer til et godt sundt fællesskab med glæde og samarbejde, og ikke frygter ”knap så gode oplevelser”.

Identitet
Forældre og barnet (rytteren) kan over tid føle, at barnets sport og succes er blevet deres identitet, og så kan begge parter helt glemme at være forældre og ”barn”, fordi det mest går op i ridning, planlægning, præstation og håbet om succes og anerkendelse.

Vær opmærksom
Det kan være en stor opgave for forældre både at skulle håndtere egne og barnets (rytterens) følelser samt at holde overblikket over, hvad der er godt for barnet. Der findes ingen drejebog til at være forældre til en rytter, men der er flere områder, som er gode at være opmærksomme på, f.eks.:

  • At lære barnet, at det er helt ok at lave ”fejl” eller at have ”knap så gode” perioder.
  • At det er glæden til sporten, der skal være i højsædet.
  • At man kan tage gode snakke, uanset om det går godt eller knap så godt i en periode.
  • At få stoppet en situation, hvis man er på vej ud af en ”knap så god vej” med dårlig stemning, svær kommunikation o.l.
  • At kunne holde hovedet koldt, så forældre konstant har overblikket og ikke stresser eller viser nervøsitet.
  • At hjælpe med at finde løsninger, så man ikke fortsætter ud af en vej, der ikke fungerer.
  • At kunne sige fra overfor trænere, hvis barnet bliver presset ”lidt for meget”, hvilket ikke er mentalt udviklende.
  • At kunne smile, ”pjatte” og skabe en god stemning sammen, så ridningen ikke bliver ”for alvorlig”.

Udfordring
Det kan være en udfordring at vejlede og at være mentaltræner for sit barn, og det er de færreste forældre, der helt lykkes med det, fordi der er så mange følelser involveret – men det kan lade sig gøre, hvis man laver klare aftaler eller får lidt hjælp udefra.

Kommunikation
Der kan opstå trælse situationer, hvor barnet ikke er helt så meddelsom om, hvordan det går både mht. til ridningen, i hverdagen og inde i barnets hoved – fordi at eventuelle tanker, frustrationer og irritationer kan overskygge den gode samtale, og det kan være svært for både forældre og barnet (rytteren) at finde en god måde at snakke om situationen på, fordi der er mange følelser involveret – bl.a. fordi:

  • Forældre synes, at det er synd, hvis deres barn har udfordringer.
  • Barnet (rytteren) bliver frustreret og dermed lukker sig lidt inde i sig selv, fordi det ikke har overskud til at tale om ”det”, eller fordi at de vil skåne forældrene, så de ikke skal være bekymrede.

Team
Prøv at se jer som et team – som ”rytter og hjælper” – når vi holder os til den ”lukkede snak” kun om ridningen, kan vi meget bedre tale frit, ift. når der også er ”familiefølelser” og hverdagssituationer, der kan fylde. I et team gør man hinanden gode og skaber en god stemning – både som hjælper og rytter.

Forældre kan meget let begynde at leve deres liv gennem deres barns ridning

  • Man er stolt af barnet.
  • Man har barnets udvikling og succes samt ponyen/hesten at gå op i.
  • Man elsker at fortælle familie, venner og kollegaer om barnets succes samt at snakke med trænere og andre forældre med ryttere.
  • Man kan meget let blive grebet af situationen, og så kan tiden let gå uden refleksion, og om man er på en ”god vej”, og så kan man meget let miste opmærksomheden på, om barnet trives i et pres.

Jeg ved, at det kan føles anderledes som forældre, men man kan både læse og se eksempler i medierne fra forskellige sportsgrene på, hvordan unge sportsudøvere kan blive presset mentalt og psykisk, så det ikke er glæden, der driver værket, men kampen for succes.

Nåleøjet
Husk, at det er de færreste, der går gennem nåleøjet og kommer hele vejen til landshold eller en professionel karriere – MEN alle kan dyrke ridningen på et seriøst plan og gå efter de fedeste oplevelse, uden at man behøver at være ”verdens bedste”. 

Der er bestemt ikke noget galt i at have ambitioner samt at hjælpe sit barn på den bedste måde – bare der konstant er fokus på glæden til ridningen, som ikke kun drives af, når der er succes.

Forældre, rigtig god fornøjelse med at hjælpe dig selv og dit barn (rytteren) på den bedste måde.

Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren og hjælp til mental-sundhed samt optimering til sund udvikling og præstation:

På min blog på Ridehesten.com
På min hjemmeside: www.rytteroptimering.dk

Med sportslig hilsen

Lars Mars
Mental og fysisk træner samt optimering

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner