Hvordan skal du forholde dig til corona-restriktioner?

19-03-2020 12:32

Annika Knudsen Lorentsen

Der opstår i disse dage mange spørgsmål hos hesteejere og rideklubber omkring, hvordan man skal forholde sig i forhold til både dyrevelfærd, ordentligt pasning og økonomien i forhold til at have hest samtidig med, man gerne vil følge statens tiltag i forhold til corona-epidemien bedst muligt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

SE SENESTE UDMELDING FRA DANSK RIDE FORBUND HER.

I disse dage er det virkelig svært at vide, hvordan man som hesteejer eller rideklub skal forholde sig. Staten er kommet med en række restriktioner, der blandt andet indebærer at al indendørs idrætsaktivitet er forbudt, og det kan give problemer for hestefolk og for deres heste, som har brug for motion for at trives. 

Nedenfor har vi forsøgt at finde svarene på en række problemstillinger ud fra de meldinger, vi har fået fra blandt andet Dansk Ride Forbund. 

Håndtering af medarbejdere i klubber

Timelønnede medarbejdere:

Hjemsendelse af medarbejdere:
Hvis klubben vælger at hjemsende timelønnede medarbejdere, skal disse lønkompenseres af klubben.

De særlige omstændigheder meldt ud af myndighederne giver klubben udvidede muligheder:
Grundet den nuværende situation har klubben – uden de normale varslingsregler - lov til at pålægge medarbejderne følgende:

  • Afholdelse af ferie (den tilgodehavende ferie, som er optjent til afholdelse inden 1/5 2020)
  • Afholdelse af ferie-fridage
  • Afholdelse af afspadsering

Søg at indgå individuelle aftaler:
Grundet den nuværende situation har klubben mulighed for at indgå individuelle aftaler omkring følgende:

  • Lønnedgang
  • Færre timer
  • Fri uden løn i en periode

Alle disse aftaler har til formål at fastholde medarbejderne og undgå fyringer

Ingen ændringer i forhold til opsigelse:
Evt. varsel fremgår af den enkelte medarbejders ansættelseskontrakt og er ikke påvirket af den nuværende situation.

Fastansatte medarbejdere:

Rideklubberne har som udgangspunkt, såfremt man forventer at skulle afskedige mere end 30% af medarbejderne, mulighed for lønkompensation fra staten. Læs mere her. Derudover kan Erhvervsstyrelsens hotline (for virksomheder og organisationer) kontaktes på tlf. 72 20 00 34.

Besøg af fagpersoner i stalden

Heste kan have behov for behandling af dyrlæge eller smed, og da hestevelfærden naturligvis skal prioriteres højt, opfordre Dansk Ride Forbund til at man kun får besøg af eksterne fagpersoner i akutte tilfælde.

Smed og dyrlæge hvis nødvendigt

Har ens hest behov for dyrlæge ved alvorlig sygdom eller akutte skader, eller har den akut behov for smed, kan man naturligvis rekvirere dette. Her opfordrer vi dog til at følge disse retningslinjer:

  1. Planlæg så vidt muligt besøg af fagpersonale, når der er så få personer i stalden som muligt
  2. Tal med dit opstaldningssted om fælles retningslinjer
Nyheden fortsætter efter annoncen

Aflys alle ikke-akutte besøg

Har man derimod aftaler om f.eks. sadeltilpasning, massage, tandraspning o.l., som ikke er af akut karakter, er det DRF's klare anbefaling at udskyde disse på nuværende tidspunkt.

Træning og pasning af hesten

Træn så godt du kan

Da man ikke må benytte de indendørs faciliteter i idrætsklubberne landet over kan der opstå problemer for ryttere med heste, som ikke kan trænes ordentligt udendørs.

Har du ikke mulighed for at træne din hest, er et god alternativ også at lade hesten gå ude på folden længe, det giver også naturlig motion og holder hestens muskler ved lige. Der er nogle klubber, som ikke har folde nok til, at alle heste kan gå ude i mange timer, og dermed få deres motion på den måde, og det er selvfølgelig et problem, og de skal have motion på en anden måde som eksempelvis udendørstræning.

For disse restriktioner giver en god mulighed for at starte udendørssæsonen i god tid og øve din hest i at blive trænet udendørs, hvis den ikke allerede elsker det. Vejrudsigten lover godt vejr de næste dage, så det er flot vejr til at ride på udendørsbanen eller en tur i terrænet. 

Se Dansk Ride Forbunds seneste udmelding her.

Del pasningen med andre

For at undgå at mange er i stalden på en gang, er det en god idé at både private steder og rideklubber laver en plan for hvem der passer hvornår, således at man hjælper hinanden, så alle heste bliver passet, og man samtidig undgår at være for mange i stalden ad gangen.

Kompensation for økonomisk tab

Mange rideklubber er udfordrede økonomisk, eftersom de er nødt til at betale penge tilbage til folk, der ikke får den ydelse, de har betalt for. Ligeledes mister de penge på, at elevskolen er lukket ned, og det kan ramme hårdt for rigtig mange klubber. 

Hvorvidt der kan søges om kompensation for det økonomiske tab på disse fronter, er vi ved at undersøge nærmere.

/DRF

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen