Ingen medfødt evne til at ”læse” mennesker

22-06-2013 07:15

Ny engelsk forskning viser, at tamheste ikke har en medfødt evne til at aflæse menneskelig kommunikation

Copyright Ridehesten.com

En gruppe engelske forskere ønskede at undersøge, om hesten - gennem flere generationer som tamhest - havde tillært sig evnen til at aflæse menneskers signaler.

Til studiet, som bestod af tre eksperimenter, benyttede man 35 ungheste (tre år gamle), som blev udsat for omgang med mennesker på en måde der ikke var uvant for dem og eksperimenterne forgik i for hestene vante omgivelser.

I det første eksperiment slap man hver hest løs over for to personer, hvor den ene var opmærksom på hesten og den anden ikke, for at se, hvilken person hesten valgte for at få mad. Dette gjorde man for at finde ud af, om heste kan mærke, om en person er opmærksomme på dem eller ej.

I de øvrige eksperimenter forsøgte forskerne at vurdere, om hestene kunne aflæse en række signaler (bl.a. pege og banke på en beholder) hos en person, der forsøgte at vise hestene, hvilken af tre beholdere, der indeholdt foder.  

Undersøgelserne viste, at de unge heste kunne aflæse hvilken vej kroppen vendte, men ikke fx hovedbevægelser eller åbne/lukkede øjne, for at udvælge, hvilken person, der var opmærksom på dem.

Tilsammen viste undersøgelsen, at heste ikke har en medfødt evne til at aflæse menneskers signaler. Evnen ser dog ud til at udvikles med alderen, så ældre heste i højere grad kan aflæse menneskers signaler gennem tilvænning.

Kilde: Horsetalk

Undersøgelsen ‘The Responses of Young Domestic Horses to Human-Given Cues’ kan findes her

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen