Kan du din dressur?

08-06-2023 06:37

Trine Askjær-Jørgensen

Nogle gange er det på sin plads med en genopfriskning, men det kan også være, at du generelt er usikker på, hvordan dressurens sværhedsgrader og programmer er bygget op – eller måske har du undret dig over, hvorfor nogle af programmerne hedder, som de gør

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Som Dansk Ride Forbund skriver, er dressur en konkurrenceform, hvor hestens lydighed, smidighed i bevægelserne, fysik og evner bedømmes, ligesom rytterens opstilling og samarbejde med hesten vurderes af dommeren. Øvelserne skal udføres i en hensigtsmæssig form, som bygger på hestens naturlige forudsætninger.

Disciplinen bliver ofte sammenlignet med klassisk ballet og betegnet som verdens sværeste sport, fordi der kræves utrolig mange kvaliteter af både hest og rytter samtidig med, at samspillet mellem de to skal gå op i en højere enhed i den relativt korte tid, ekvipagen er på banen at ride sit program.

I programmet bliver forskellige gangarter og øvelser bedømt på en skala fra 1-10. Helhedsindtrykket af ekvipagen bedømmes også, ligesom visse øvelser anses som særligt svære og udslagsgivende, hvorfor pointene for disse øvelser ganges med en koefficient.

Udover de obligatoriske dressurprogrammer er der også kürprogrammerne, hvor rytteren selv sammensætter en koreografi af øvelser med musik til, som tjener det formål at understrege og fremhæve ekvipagens øvelser og kvaliteter.

Dressur er gradueret, så sværhedsgraden af øvelserne stiger i takt med niveauet, ekvipagen rider på...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten juni 2023 s. 76-81.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald