Kan heste lide af pollenallergi

25-03-2019 08:04

Løbende næse og kløende øjne, er nogle af udfordringer som mennesker med pollenallergi døjer med, men pollenallergi hos heste nedsætter hestens præstationsevne

Copyright Ridehesten.com
Pollenallergi hos heste kan føre til nedsat præstationsevne
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er store ligheder mellem allergiske lidelser hos heste og mennesker. Det er dog imidlertid svært at diagnosticere pollenallergi hos heste. Symptomerne hos hesten kan være diffuse og kan skyldes andre helbredsproblemer. En hest befinder sig i et miljø, som indeholder mange mulige triggere af allergi; svampesporer, foder, mider, medicin, insekter, planter, støv og andre allergener. Såsom pollen, for ja: hesten kan godt få pollenallergi.

Symptomer på allergi
En hest kan udvise mange forskellige symptomer på allergi. Nogle af de mest almindelige symptomer er løbende øjne, hoste, kløe, eksem og andre hudforandringer. Nogle heste reagerer simpelthen ved at være ude af form og opføre sig anderledes end normalt, fx ved at præstere dårligere end normalt.
Reaktionerne kan være af forskellig grad. Milde reaktioner omfatter afgrænsede dele af kroppen med fx kløe. Ved moderate reaktioner spreder symptomerne sig til store dele af kroppen. Alvorlige reaktioner er sjældne, som dem der betegnes anafylaktisk chok, men de kan være livstruende. I disse tilfælde reagerer immunforsvaret kraftigt og pludseligt, og der kan opstå et livstruende blodtryksfald i løbet af blot nogle minutter.

Allergi, som giver hudlidelser, har som regel milde symptomer, og det kan tage tid, før hesteejeren opdager dem. Allergiske luftvejslidelser har derimod umiddelbart en større konsekvens for hestens brug, idet den hurtigt får nedsat præstationsevne. Dette vil gælde ved en eventuel pollenallergi hos heste..
Udviklingen af allergi af afhængig af både kendte og ukendte faktorer. Dels kan hesten være arveligt disponeret for at udvikle allergi, dels spiller det en rolle, hvor mange allergener hesten udsættes for - og hvilke typer. Nogle stoffer er mere allergifremkaldende end andre. Særligt er skimmelsvamp kendt for at være allergifremkaldende, og det er noget, som heste ofte udsættes for gennem fodret.

Nysgerrig? Læs meget mere i juni-nummeret af magasinet Ridehesten fra 2010

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner