Stort tab for hestevidenskaben

20-07-2020 07:15

Merete Haahr

Animal Health Trust (AHT), en af Englands ældste, frivillige organisationer for dyrevelfærd, er nu tvunget til at lukke på grund af økonomiske problemer 

Copyright Ridehesten.com
Den berømte britiske dressurhest Valegro bruger et vandløbebånd fra Animal Health Trust på Hartpury University. © Hartpury University / AHT

Animal Health Trust er en velgørende organisation, der har hjulpet millioner af dyr verden over gennem forskning og videnskab. De har eksisteret for at bekæmpe sygdomme og skader hos dyr.

Igennem deres pionerarbejde inden for sundhed og velfærd har de kunnet forbedre diagnoser, behandling og forebyggelse af sygdomme hos heste, hunde og katte i England og globalt. Derfor er det et stort tab, når bestyrelsen for Animal Health Trust nu har meddelt,  at de ikke er i stand til at finde midler til at fortsætte driften af organisationen.

Animal Health Trust blev etableret tilbage i 1942 af Reginald Wooldridge. Siden starten har de tilbudt dyrlægehjælp til katte, hunde og heste, og  i 2017 kunne de fejre deres 75-års jubilæum. Medarbejderne er en kombination af forskere, dyrlæger, sygeplejersker og en lang række frivillige hjælpere. 

Deres sygdomsovervågning af heste verden over har været meget omfattende, og ifølge Animal Health Trust er der ikke andre organisationer, der udfører dette arbejde. Animal Health Trust har overvåget smitsomme sygdomme hos heste for at sikre optimal sundhed og velfærd. De har dagligt rapporteret til den engelske landbrugsorganisation, og de har drevet en interaktiv hjemmeside, som kan påvise udbredelsen af smitsom luftvejssygdom blandt heste. 

Copyright Ridehesten.com
I 2019 testede Animal Health Trust tusindvis af heste for Equine flu. © Animal Health Trust

Animal Health Trust har udført skelsættende forskning inden for kræft, særligt i forbindelse med strålebehandling af sarcoider og øjentumorer hos heste. Organisationen har forsket i vacciner for græssyge og herpesvirus. De har indsamlet DNA-materiale for alle registrerede fuldblodsheste i England, og de har en samling af virus og bakterier, som stammer mere end 50 år tilbage. Desuden har de Englands største genbank for hunde, med data fra 89 hunde fra over 77 forskellige racer. Uden disse ressourcer vil det langsommeliggøre udviklingen af DNA-tests,  der kan bekæmpe arvelige sygdomme.
Nedlukningen af Animal Health Trust kommer til at påvirke sundheden for heste og hunde i generationer fremover.  

Copyright Ridehesten.com
Dr. Sue Dyson vurderer en hest på en af Animal Health Trust-klinikkerne i 2017. © Animal Health Trust

Allerede i marts i år offentliggjorde organisationen, at de var i alvorlige økonomiske vanskeligheder, og særligt COVID-19-situationen har påvirket deres indtjening. 
Mange donorer har tilbudt deres støtte, men da det ikke har været muligt at finde en langsigtet løsning, har bestyrelsen besluttet at lukke ned for deres aktiviteter. 

Med lukningen af velgørenhedsorganisationen mister verden et vigtigt redskab til at holde vores dyr sunde og beskyttede. Det vil påvirke nogle vigtige områder inden for hestevidenskaben, meddeler bestyrelsen for Animal Health Trust. 

Læs artiklen i magasinet Ridehesten DNA-diagnostik nu og i fremtiden, samt artiklen Arvelige sygdomme i et retsligt perspektiv fra marts nummeret 2019

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen