Kend hestens vitale sundhedstegn

11-12-2020 14:15

Merete Haahr

En dyrlæge havde to sager om kolik, og ingen af ejerne vidste, hvad hestens temperatur var.  Det kan være afgørende information, i forhold til hestens behandling, og derfor understreger hun betydningen af at være opmærksom på hestens grundlæggende sundhedstegn

Copyright Ridehesten.com
De vitale sundehedstegn, som puls, vejrtrækning og temperatur kan være afgørende for at vurdere hestens tilstand. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ejere bliver mindet om betydningen af at kunne genkende hestens sundhedstegn, og medtage disse i deres daglige rutiner.

Vinter kan medføre forandringer i den måde vi holder heste på og de rutiner vi har. Derfor er en forståelse for hvad der er normalt for hesten, i forhold til temperatur, luftveje og hjerterytme vigtigt for at kunne se tidlige tegn på sygdom.

Abbie Callow, som er dyrlæge og til dagligt afholder førstehjælpskurser for hestefolk, fortæller at hun ofte finder stalde, der ikke engang har et termometer. Hun har haft to sager med kolik, på to forskellige dage. Den ene ejer var meget rolig, mens den anden var meget oprevet, men ingen af dem kunne give hestens temperatur over telefonen.

– Jeg havde den samme information for hver hest, den eneste forskel var ejerens reaktion, fortæller hun.

– Hvis de havde været på samme aften, så ville den information som ejerne ikke gav mig, have været vigtig i forhold til vide, hvilken af besøgene der var det mest akutte. Som dyrlæge, så er prioritering en del af vores uddannelse. Vi skal lære at håndtere svære situationer, men derfor kan det være vigtigt at få hestens vitale tal. Det er overraskende hvor mange ejere der er gode til ting som sårpleje og bandager, som ikke ved hvad hestens basale tal er.

Formanden for den engelske dyrlæge organisation, Lucy Grieves forklarede, at hestens puls kan udregnes ved at tælle hjerteslag i 15 sekunder og gange med fire. En normal hvilepuls er mellem 38 og 44 slag pr. minut. En hest i hvileposition kan tage 12 -29 åndedrag per minut. Dette tal øges sjældent, medmindre der er noget galt

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Hvis pulsen er høj, så er det vigtigt at vide hvor høj den er, for at finde frem til om situationen er alvorlig, og om det måske kunne være kolik. Det er en af de mest kritiske faktorer vi tager med i vurderingen af om hesten har brug for øjeblikkelig behandling, og viden som dette kan spare livsnødvendige minutter.

Hesten gummer skal være lyserøde og når man trykker på dem, skal farven vende tilbage i løbet af to sekunder, den tid det tager for blodkarrene at fyldes igen. Hvis det tager længere tid, så kan det være, at der er noget galt med blodcirkulation, og at blodet ikke kommer rundt i kroppen, som det skal. Det kunne også være et tegn på at situationen er akut.

En høj temperatur kan også være det første tegn på, at hesten ikke er rask, og kan ofte måles før de viser kritiske symptomer, noget der f.eks. kan være tegn på kværke.

Lucy Grieves anbefaler, at man måler hestens sundhedstegn hver dag.

– Det er en enkelt opgave, men mange ejere føler sig overvældet af det. Det er let at bede staldejeren eller hestepasseren at tage temperaturen, men det er vigtigt for ejerne selv at lære det, for at blive fortrolige med opgaven.

Kilde: Horse and Hound

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen