Klar til OL 2024?

08-06-2024 11:32

De olympiske lege står for døren, og alt tyder på et spændende mesterskab med dansk deltagelse i alle discipliner. Læs med her og bliv klogere på alt det, du skal vide om de tre discipliner 

Copyright Ridehesten.com
Det imponerende stadion i Versailles-slotsparken. Foto: FEI
Nyheden fortsætter efter annoncen

De Olympiske Lege i Paris nærmer sig med hastige skridt, og forberedelserne til den store begivenhed er i fuld gang. De tre discipliner, dressur, springning og military, afholdes i de smukke haver omkring Versailles-slottet og finder sted fra den 26. juli til den 6. august. Der er derfor færre end 50 dage til, at den storslåede begivenhed begynder. 

Military bliver den første disciplin der afvikles, herefter er det dressuren og til sidst springning. Læs mere om de enkelte discipliner og programmet her. 

Parken
Det prægtige slot befinder sig omtrent 25 km fra Paris, hvor den enorme park, som disciplinerne afholdes i, strækker sig over mere end 2000 acres, hvilket svarer til lidt mere end 8 kvadratkilometer. Den store udendørs arena befinder sig på Etoile Royale-esplanaden vest for Grand Canal i hjertet af paladsets haver, mens terrænspringningen finder sted langs kanalen med slottet som baggrund.

Château de Versailles, som parken strækker sig omkring, blev oprindeligt bygget som en simpel jagthytte, men i 1661 påbegyndte Ludvig d. 14 udviklingen af det storslåede slot, hvorefter det blev hjemsted for ham og hans hof i 1682. Herefter blev det hjemsted for adskillige konger fra 1600-1700-tallet og dermed også det politiske centrum for Frankrig helt frem til Den Franske Revolution i 1789. I 1883 blev slottet et nationalt museum, og i 1979 kom slottet også på UNESCOs verdensarvsliste. 

I øjeblikket lægges der sidste hånd på konkurrencestadionet, opvarmnings- og træningsbaner, stalde og infrastruktur omkring det store område. Derudover gælder det de sidste forberedelser på de indvendige faciliteter som dyrlægeklinik, mediecenter og dommertårne. Inden længe bliver staldene fyldt med heste, når de begynder at ankomme allerede den 24. juli. 

Military
Military bliver den disciplin, der skyder de olympiske hestesportsbegivenhederne i gang. Her forløber konkurrencen over tre sammenhængende dage fra den 26. til den 29. juli. Vettjekket finder sted allerede den 26. juli kl. 9:30, og den efterfølgende dag påbegynder de 65 militaryekvipager mesterskabet med dressurridtet. 

Søndag den 28. juli rider militaryrytterne terræn-delen, hvilket ofte tiltrækker et stort publikum. Mandag den 29. juli gennemgår hestene det andet vettjek, hvorefter konkurrencens sidste del, springkonkurrencen, afholdes og både de individuelle medaljer og holdmedaljer tildeles. 

Dressurridtet afvikles i et særligt 5-stjernet olympisk program for 2024, terrænbanen vil maksimalt være 5800 meter lang og med en maksimal varighed på 10 minutter, og forhindringshøjden i springdelen vil være 125 cm i holdkonkurrencen og 130 cm i den individuelle konkurrence.

I alt vil 16 hold og 48 atleter fra hele verden konkurrere om holdmedaljerne, mens der i den individuelle konkurrence vil være 17 yderligere atleter udvalgt på baggrund af deres olympiske ranking. 

Dressur
Dressurkonkurrencen begynder den 28. juli med vettjek kl. 08.00 og kl. 11.00. Den 30. juli rider de første 30 ekvipager på banen i Grand Prix-klassen, mens den øvrige halvdel rider den 31. juli. 

Herefter er det de ti bedst placerede hold i det indledende ridt, som er kvalificeret til at ride Grand Prix Special den 3. august. Grand Prix Special-klassen afgør dermed holdkonkurrencen, hvorefter medaljerne for holdkonkurrencen uddeles. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Dagen efter, den 4. august, følger den individuelle konkurrence, der afvikles i Grand Prix Kür. Forud for dette afholdes det andet vettjek. I Grand Prix Kür-klassen er det blot de 18 bedst placerede ryttere fra det indledende Grand Prix-ridt, som er kvalificeret. 

Der vil i alt være 15 hold og 45 atleter i holdkonkurrencen samt yderligere 15 atleter, der kun deltager i den individuelle konkurrence (udvalgt på baggrund af deres olympiske ranking). 

Springning
Springkonkurrencen begynder sideløbende med dressurkonkurrencen med vettjek den 31. juli. Herefter påbegyndes holdkonkurrencen den 1. august kl. 11, hvor 20 hold bestående af tre atleter deltager. Alle tre ridt tæller med i den samlede holdscore. 

Holdkonkurrencen afvikles med en finale den 2. august, hvor de ti bedst placerede hold i torsdagens konkurrence rider med om holdmedaljerne. Holdenes score bliver nulstillet i finaleridtet, og det er derfor ridtet den 2. august der afgør, hvem der tager holdmedalje i springning. 

Den individuelle konkurrence i springning finder sted over to dage, mandag den 5. august og tirsdag den 6. august, hvor i alt 75 ryttere deltager. Ud af de 75 ryttere er det blot de 30 bedst placerede ryttere fra ridtet den 5. august, der er kvalificeret til at ride finalen dagen efter. Her gælder samme princip som i holdkonkurrencen, hvor rytternes score nulstilles forud for finalen. 

I alt er 20 kvalificeret til holdkonkurrencen (med tre ryttere på hvert hold), mens 15 ryttere yderligere vil deltage i den individuelle konkurrence udvalgt på baggrund af deres olympiske ranking. 

Dansk deltagelse
Danmark deltager i alle tre discipliner samt i de paralymiske lege, der finder sted til september. I dressuren stiller Danmark med et hold (bestående af tre atleter og en reserve), mens der i springkonkurrencen og militarykonkurrencen blot er enkelt individuel plads i hver kategori. Rytterne er endnu ikke udvalgt.

Se et overblik over programmet her: OL program 2024

Kilde: Pressemeddelelse fra FEI

Se videoen af den imponerende slotspark her: 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner