Når to tragedier ender i én lykke (video)

06-06-2020 20:30
Avl

Når man mister sin hoppe eller sit føl ved en foling, står man midt i en stor tragedie, og med en meget ulykkelig hoppe eller et hjælpeløst føl. Heldigvis ender mange af disse begivenheder alligevel lykkeligt, og Ridehesten har i dag være med til at assistere til sådan en solstrålehistorie

Copyright Ridehesten.com
Hoppen Chascha var 100% til at tage det moderløse til sig. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen.

Hesteavler Jan Pedersen, Arden, var begyndt at holde øje med sin hoppe Anastasia e. Blue Hors Romanov/ Aleksander (opdr. Bodil og Jan Pedersen), der snart havde termin med Grand Galaxy Win. Hoppen går normalt henimod tre uger over terminsdatoen, og derfor var overraskelsen stor, da hun tidligt i morges lå på folden og havde folet.

Men noget var helt galt, og det stod hurtigt klart, at hoppen havde skudt børen med ud ved folingen. Med hjælp fra familien og dyrlægen kom hoppe og føl på stald og blev behandlet af dyrlægen. Da situationen tydeligvis var kritisk, malkede de en masse råmælk fra hoppen og gav det kvikke hoppeføl mælken via sonde, og da hoppens situation forværredes ved middagstid fik føllet over en liter mælk mere.

Det skulle vise sig, at hoppen havde så store indre blødninger, at der ikke var mere at stille op for at redde dens liv. Og således blev det 7 timer gamle føl moderløst.

Copyright Ridehesten.com
Indenfor et minut stod det klart for avlerne, at de lige så godt kunne overlade hoppe og føl til hinandens selskab uden menneskelig indblanden. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen.

Familien kontaktede undertegnede, der konsulterede Facebookgruppen "Ammehoppe-formidling i Danmark" og kom straks i dialog med hesteavler Charlotte Schiøler, hvis 16-årige elitehoppe Kirkelodgaard's Chascha e. Casir Ask/Lancier (opdr. Charlotte Schiøler) sent i aftes fik et dødfødt føl. Chascha har tidligere mistet et føl i en foling, og ved den lejlighed adopterede hun på Højgaard Hestehospital et fremmed føl for tre år siden, så Charlotte følte sig overbevist om, at Chascha ville gøre det igen.

Hendes mand, Jørgen Schiøler, indvilligede i at køre de mere end to timer til Nordjyland for at give det en chance. Scenariet blev snakket igennem, og det syntes at give bedst mening at placere Chascha i boksen ved siden af føllet for at se, om hun straks var interesseret, eller om der måske skulle dyrlægehjælp til.

Copyright Ridehesten.com
Det livsstærke hoppeføl, der så vidt vides ikke har diet sin egen mor, gik direkte til mælken på den godmodige ammehoppe. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen.

Chascha bryder sig ikke om at køre, men i dag hun lod sig læsse, som om hun vidste, at der kunne være noget godt i vente. Da hun ankom til Arden, var hun svedt og utålmodig for at komme ud af traileren. Inden vi gik i stalden med hoppen sagde Jørgen forsikrende: – Det skal nok gå. Jeg havde ikke kørt så langt, hvis det ikke er fordi, at jeg tror på, at hun vil have det føl.

Jan Pedersen, der også er kendt som formand for Dansk Varmblod, overtog hoppen for at føre den ind i stalden, og herfra overtog Chascha selv styringen! I det øjeblik Chascha trådte ind af stalddøren, skete der ren magi. Føllet reagerede på lyden af en hest og vrinskede, og Chascha svarede igen med en moders længselsfulde kald på sit barn. Det blev på et splitsekund besluttet at føre hoppen helt hen til føllets boks, så de kunne se hinanden an, men Jan Pedersen kunne ikke holde Chascha tilbage, og det virkede heller ikke som det rette at gøre. Føl og hoppe trak mod hinanden, og med ét var hoppen i føllet boks, og på blot et par sekunder var de to forenet.

Copyright Ridehesten.com
Det var en rørende oplevelse at se Chascha omgående tage det moderløse føl til sig. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen.

– Det var en helt utrolig oplevelse ovenpå en frygtelig dag. Jeg kunne faktisk ikke holde hoppen, men der var heller ingen tvivl om, at den gerne ville have føllet. Lige så overraskende var det, at føllet straks gik til patten og begyndte at drikke, selv om det ikke nåede at die sin egen mor, fortæller Jan Pedersen.

For hoppeejeren var det hele turen værd, og for avlerparret endte en rædselsfuld dag i en meget stor lettelse og lykke. Begge parter havde haft grimme oplevelser med at miste hhv. en hoppe og et føl, så den magiske situation skabte rørende glæde og god grund til at skåle på staldgangen.

I morgen følger vi hoppe og føl på deres første foldtur sammen.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner