Optimering af rytteren – Kost og væske under stævner

18-11-2021 06:28

Lars Mars

Giv dig selv de bedste betingelser, til at skabe den bedste præstation, og de bedste oplevelser til stævnerne

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er altid fuld fokus på, at ponyen/hesten er optimalt fodret, så den trives og har optimal energi – men hvad med rytteren?

Jeg har en stor passion for at nørde i hvordan vi kan opnå den bedste udvikling, og de bedste præstationer, resultater samt gode oplevelser.

Fordelene ved optimering af kost og væske under stævnerne, er for alle, uanset rytterens og ponyen/hestens niveau.

 • Rytteren der har succes: Til bedre at kunne opnå de helt små og måske afgørende marginaler til endnu bedre præstation, og i forhold til konkurrenterne.
 • Rytteren der gerne vil forbedre sig, eller holde niveauet: Til bedre at kunne holde fokus og koncentration, samt at kunne holde overblikket. 
 • Rytteren der har lidt udfordringer: Til bedre at kunne håndtere og finde løsninger på udfordringerne når/hvis de opstår – samt til bedre at kunne tænke rationelt, i stedet for følelser, eller at ”frygte”.     

Med mit fokus på ”optimering af rytteren” vil jeg gerne inspirere, og skabe en god forståelse for at det hele hænger sammen – og er afhængig af hinanden – for at skabe de bedste resultater og gode oplevelser.

 • Du vil desværre sagtens kunne høre fra nogle dygtige ryttere og trænere, at de måske aldrig har haft den store fokus på kost og væske, hverken til stævner eller træning – men hvorfor ikke gøre alt, for at være optimeret ned i mindste detalje, som din pony/hest?

Vores hjerne er desværre lidt doven, og hvis vi skal koncentrere os i længere tid, kan den meget let blive træt og miste fokus – så netop i en koncentrationssport som ridesporten er det mega vigtigt at vi hjælper vores hjerne, med at få tilført optimal energi.

Vi kan træne og træne – og være nok så mental-stærk – men hvis vores hjerne og krop ikke har energi nok under ”stressede/pressede situationer” - vil der være stor risiko for, bl.a.:

Mentalt:

 • At vores hjerne ikke kan holde optimal koncentration.
 • At vi lettere bliver påvirket af ”nervøsitet”, og/eller lettere bliver irriteret/frustreret.
 • At hjernen typisk vil skabe mere fokus på det der kan gå ”knap så godt”.

Fysisk:

 • At vi har svært ved at holde den optimale position på ponyen/hesten. 
 • At vi har svære ved at hjælpe og støtte ponyen/hesten hvis noget bliver svært.
 • At vi opfatter og reagere langsommere.

Ulempen er at vi nødvendigvis ikke mærker et lille underskud af mad eller væske

Det viser sig typisk først når vi har behov for optimal koncentration – hvis noget er lidt svært – hvis vi bliver lidt ”nervøse” - eller hvis der opstår udfordringer.

Instinkter
Når vores hjerne registrere at vi ”mangler energi” – vil en del af hjernen ”krybdyr-hjernen”, straks gå i ”alarmberedskab”, og den vil gøre alt for, at vi ikke kaster os ud i den ”opgave” som vi skal i gang med – bl.a. ved at påvirke os med tanker om alt det, der kan være svært, eller gå ”knap så godt”.  Dette gør den for at skåne os for mulige dårlige situationer/oplevelser.

Jeg høre ofte om ryttere der ikke har appetit, eller lyst til at spise når de er til stævne

Dette kan typisk skyldes:

 • At rytteren er nervøs/lidt for spændt.
 • Ikke er vant til at spise morgenmad/eller spise optimalt i hverdagen.
 • Føler at det kan være ubehageligt at have mad og væske i maven når de rider.

Jeg høre også rigtig mange gang at forældre acceptere, at deres barn (unge ryttere) ikke spiser optimalt til stævnerne (eller i hverdagen).

Typisk er der en accept i stemmen når forældrene argumenterne med:

 • At hun/han ikke plejer at spise morgenmad i hverdagen.
 • At vi skal køre tideligt hjemmefra, så vi fik ikke lige pakket noget.
 • At han/hun ikke kan/har lysten til at spise når vi er til stævne.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Men når forældrene er ”flinke” og ikke vejlede/presse rytteren (barnet) til at spise – gør de dem tværtimod en kæmpe bjørnetjeneste, hvis de ikke har energi nok i krop og hjerne, bl.a. fordi:

 • At der er mega stor risiko for at rytteren ikke kan koncentrere sig optimalt.
 • At der ikke er overskud og overblik til at hjælpe ponyen/hesten optimalt.
 • At der er stor risiko for at rytteren lettere bliver irriteret, inden, under og efter ridningen – og at der derved opstår en dårlig stemning. 

Belønnings-centret i hjernen bliver typisk tilfredsstillet af quickfix-løsninger
Hvis vores krop og hjerne føler sig lidt under pres, vil den typisk ”kalde” på noget der kan tilfredsstille os – og det er typisk noget der indeholder ”sukker, salt og fedt”, som f.eks.:

 • Sodavand eller energidrik (det fra farvestrålende dåser/flasker).
 • Junkfood, som f.eks. pizza, burgere, pomfritter.
 • Sødesager, som f.eks. is, kage og slik.

Så der er altså en grund til at der bliver solgt tonsvis af pomfritter og meget andet junk på stævnepladserne – så der kan altså spises - bare typisk, kun det der tilfredsstiller ”belønningscentret” i hjernen, og ikke ud fra fornuften.

Planlæg, planlæg, planlæg – undgå hovsaløsninger

 • Gør det let for dig selv – planlæg tidspunkter til at spise og drikke , og hvad du skal spise og drikke – ud fra de tidspunkter som du skal ride.
 • Pak en ”madkurv” hjemmefra – så du har alt det med, som du skal bruge til at hjælpe dig optimalt.
 • Hvis du skal meget tideligt hjemmefra – så pak det som du skal bruge til din morgenmad, aftenen inden – så du kan spise den på vejen i bilen.

Forslag til kost-indtag på en stævnedag
Sørg for at spise kontinuerligt, og jævnt fordelt over hele dagen. Så du sikre dig, at du får nok sund energigivende mad, og dermed får tilført optimal energi til både krop og hjerne – som både vil hjælpe dig fysisk og mentalt. På den måde undgår du også ”hovsa-løsninger”.

Planlæg flg.:

 • 3 x energigivende hovedmåltider (Forslag - Morgenmad: havregryn/mysli med mælk – Frokost: Rugbrød med pålæg – Aftensmad: Grove ris/groft pasta/kartofler, med fjerkræ/fisk/kød, samt grøntsager).
 • 2-3 x mellemmåltider, bl.a. for at opretholde et jævnt blodsukker-niveau, samt til optimal overskud og overblik (Forslag: Banan – grov bolle med honning/ost – energibar - smoothie med banan/bær o.l.).

Vand har næsten samme funktion som kosten
Hvis vi bare kommer lidt i underskud af væske, kan det være svært at få genoprettet – og dermed er vi stille og roligt på vej ”ned ad bakke” med både energi og koncentration. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på at drikke.

 • God brugbar væske kommer fra vand.
 • Et væsketab på bare 2% - kan medføre et nedsat energi-niveau på 20%.
 • En god tommelfingerregel er at drikke 0,033 x din kropsvægt = mængde vand

Ekstra energi til krop og hjerne 30 min. inden ridning
Ca.30 min. inden du starter på opvarmningen, er det rigtig godt at hjælpe krop og hjerne med noget ekstra energi - som kan hjælpe dig til både optimal overskud, overblik og koncentration, samt at skabe ”ro på” og tryghed i hjernen.

 • Det kan f.eks. være: En banan, eller bolle med honning, eller energibar – samt at drikke saftevand med sukker, eller energidrik fra opblandet energidrik-pulver. Det er hurtig optagelige produkter, som ikke fylder meget i maven, og hurtigt bliver omdannet til energi, til både krop og hjerne.  

Hurtig energi

 • Saftevand (med frugtsukker): Giver ekstra brugbar energi til krop og hjerne.
 • Energi-drik-pulver: Du kan med stor fordel bruge energidrik-pulver opblandet i vand - det er fremstillet og udviklet til sportsfolk, og tilføre hurtig både energi til krop og hjerne, samt indeholder også elektrolytter, til at binde væsken i kroppen. Brug f.eks. produktet: High5 - ”Energy Source” med elektrolytter (kan bl.a. købes i Føtex).
 • Energi-gel: Er en form for gelé, som er en koncentreret energibombe – den lille mundfuld energi skylles ned med et par mundfulde vand, og har samme mængde energi som en hel drikkedunk energidrik. Indtages ca. 10 min. inden du rider ind på banen. Brug f.eks. produktet: High5 EnergiGel, 40 gram.
 • VÆR OPMÆRKSOM PÅ: Drop de syntetiske fremstillede energi-produkter (de farvestrålende dåser/flasker fra kiosker og supermarkeder) – de hjælper ikke til væskebalancen.

Gør det let for dig selv – skab optimale vaner og rytmer i hverdagen – som du så direkte overføre til stævnerne – det skaber ”ro på” og tryghed i hjernen.

Rigtig god fornøjelse med optimering af din kost og væske under stævner.

Du kan læse mere om mit koncept ”Optimering af Rytteren” på:

Min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK
Mine blog: WWW.RIDEHESTEN.COM

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering

Læs også

Forældres rolle i forhold til barnet

23-01-2022 07:23, af Lars Mars

Hjælp hinanden til at få de bedste oplevelser, udvikling og præstationer. I dette blogindlæg har jeg fokus på forældrenes rolle i forhold til deres barn/rytteren

Optimering af rytteren – Idéer til juleønsker eller gaver

18-12-2021 18:57, af Lars Mars

Giv eller ønsk noget træningsudstyr til rytterens hjemmetræning. På ønskelisterne, rundt om i ridefamilierne vil der højest sandsynligt stå ønsker med rideudstyr til rytteren eller ponyen/hesten

Optimering af rytteren - Fokus på din vejrtrækning

03-11-2021 09:40, af Lars Mars

I en koncentrationssport som ridesporten – er der store fordele ved, at skabe forståelse for, hvordan en optimal vejrtrækning kan hjælpe os – både fysisk og mentalt.

Få mest mulig ud af træningen af din hest

05-03-2019 17:06, af Cecilia Lindahl

Ligesom motionsappen Endomondo, som er lavet til mennesker, kan du med en ny app monitorere hele dit træningspas med hesten

Trick-ridning som træning

28-09-2010 11:10, af Maja Golles
Nogle gange kan det være meget sundt - sågar lærerigt - at lade sig inspirere af helt nye metoder og ideer i sin daglige træning. Få inspiration med Ridehesten!

Laver du strækøvelser med din hest?

03-01-2018 08:05, af Cecilia Lindahl

En god træningstime for både hest og rytter kan faktisk begynde dagen forinden, såfremt man har givet sig tid til at strække hesten godt ud efter endt træning

Harmoni og holdbarhed

18-12-2019 07:39, af Cecilia Lindahl

Cathrine Dufour gør det. Kyra Kyrklund gør det. De tænker ABC, når de træner deres heste, men hvad med dig selv

Stævnenerver?

01-05-2010 14:00, af Martha Bettina Jensen
Døjer du med præstationsangst til stævner og under træning, så kan det være at hypnoterapi er noget for dig

Blog: Jagt i England

14-03-2018 15:29, af Stephanie Cornaby Elster

Ridehesten Juniors faste blogger Stephanie, der til daglig bor i England, har redet indtil flere jagter i Danmark - og nu har hun også været på jagt i England - hør om de mange forskelle, der er på danske og engelske jagter i denne måneds blogindlæg fra Stephanie

7 tips til at træne dressuren på egen hånd

13-02-2018 17:52, af Line Hermann Hass

Har du også svært ved at træne de ting, som du lærte til undervisning, når du skal ride helt selv? Få syv tips af Juniorblogger Line Hermann Hass - så kommer du godt i gang med at træne dressuren på egen hånd de dage, hvor du ikke modtager undervisning

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Christine Krogh Frausing

Christine Krogh Frausing
Skribent
53 20 02 00
ckf@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Herpesudbrud ved Viborg: Det er dybt tragisk

22-01-2022 13:21, af Annika Knudsen Lorentsen

– Vi forsøger at gøre alt hvad vi kan for, at vi ikke mister flere heste, fortæller ejerne af det opstaldningssted ved Romlund, som netop nu er ramt af et voldsomt udbrud af herpesvirus 1, hvor tre opstalderes heste er døde

Flere heste døde under herpesudbrud ved Viborg

21-01-2022 17:26, af Annika Knudsen Lorentsen

En stald ved Viborg er ramt af herpesvirus 1, og meldingen lyder at flere heste er døde, mens mange andre er syge. Det har fået flere stalde i området til at lukke staldene for alle udefrakommende

Nyt i sagen om den skamferede hoppe på Søballegard

20-01-2022 15:28, af Christine Krogh Frausing

Så er der nyt i sagen om den skamferede hoppe fra Søballegaard, i det der er fundet DNA på kosteskaftet der var efterladt i stalden

Shannon råber op efter snyd med hestehandel (video)

25-01-2022 11:03, af Annika Knudsen Lorentsen

Shannon Mejnert Ketterle driver en særdeles succesfulde stald med køb og salg af heste, og hun har netop haft en rigtig dårlig oplevelse med køb af en hest fra Spanien, som nu får hende til at råbe omkring, at vi skal huske på ordenligheden i branchen. Samtidig håber hun, at hun kan hjælpe andre til ikke at ende i samme situation

Embryon solgt til Danmark for 460.000 kr.

24-01-2022 11:49, af Christine Krogh Frausing
Avl|

Ved Global Dressage Auction i weekenden blev et embryon – et ufødt føl – erhvervet af den danske dressurstald HP Horses for 62.000 euro svarende til over 460.000 kr.

Ingrid Dahlmann er sovet ind i en alder af 84 år

22-01-2022 10:30, af Annika Knudsen Lorentsen

Ingrid Dahlmann har siden barnsben haft en interesse for heste. I 90'erne startede interessen for varmblodsavl og sammen med sin mand Hans Dahlmann har hun avlet mange succesfulde heste

Pether Markne er klar til at undervise Firkløverets ryttere

21-01-2022 16:32, af Annika Knudsen Lorentsen

Firkløverets Springakademi byder ved deres næste clinic på Riders Cup en ny underviser velkommen i teamet. Her kommer svenske Pether Markne for at undervise akademiets U25-ryttere, og han glæder sig til at arbejde med rytterne og videreformidle de værktøjer, som han mener er vigtige for at udvikle en god springrytter og en tilpas hest

DRF: Udbrud af herpesvirus 1 er under kontrol

23-01-2022 19:35, af Annika Knudsen Lorentsen

I fredags berettede vi om et udbrud af herpesvirus 1, og Dansk Ride Forbund giver nu en status på situationen, som de også overvåger nøje 

OL-hesten Bjorsells Briar er død næsten 31 år gammel

21-01-2022 12:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Svenske Jan Brinks tidligere tophest Bjorsells Briar er død efter en flot karriere og et langt tiv. Den kårede hingst blev næsten 31 år

Nadja Sloth bedst i dagens Intermediaire i Esbjerg

21-01-2022 21:07, af Annika Knudsen Lorentsen

Stævnets første konkurrencedag er afsluttet, og det blev blandt andet til en sejr for Nadja Aaboe Sloth i Intermediaire. Nadja fortæller, at hun er godt tilfreds med sit ridt i dag, og at hun glæder sig til at samle mere erfaring i Grand Prix i morgen