Professor i hestens hjerte

24-10-2013 16:34

Signe Wiese

Dyrlæge, ph.d. Rikke Buhl er som den første i Danmark udnævnt som professor indenfor hestens kardiologi på Københavns Universitet. Et område hun har forsket målrettet indenfor i næsten 15 år

Rikke Buhl har forsket i hestens kardiologi i 15 år. Hestens hjerte er helt unikt blandt pattedyrene, da det er ekstraordinært stort i forhold til kropsvægten, og samtidig besidder en kolossal pumpekapacitet.

Forskningsgruppen omkring Rikke Buhl har særligt fokus på hjertet og dets forandringer under træning. Blandt andet vil forskere gerne forstå de pludselige dødsfald, som ses blandt intenst trænede sportsheste. Dødsfaldene er en gåde, og de ses også hos mennesker, der træner.

Gruppen forsker i, om defekte kaliumkanaler i hjertet kan forklare de tragiske dødsfald. Desuden beskæftiger forskerne sig intenst med hjerteflimmer, som hesten – i lighed med mennesket – er særligt følsom overfor. Som noget helt unikt på verdensplan har forskergrupper på Panum, Rigshospitalet og medlemmer af Rikke Buhls forskergruppe derfor i fællesskab udviklet en heste-hjerteflimmermodel, hvor heste med hjerteflimmer studeres i detaljer, for bedre at forstå udvikling og behandling af hjerteflimmer – til gavn hos både heste og mennesker.

Rikke Buhl er født i 1971 og opvokset i Midtjylland og Himmerland. Hun blev uddannet til dyrlæge i 1999, og opnåede ph.d.-graden i 2004. Rikke Buhl er blevet udpeget af den amerikanske dyrlægeforening AVMA, som værende blandt de syv mest toneangivende eksperter inden for hestekardiologi i verden. Privat bor hun på Frederiksberg sammen med sin mand og i alt fem børn.

Kilde: pressemeddelelse

Læs om Rikke Buhls forskning i magasinet Ridehesten, hvor Rikke har skrevet artiklen "Hestens hjerte i fokus" i magasinet Ridehesten fra maj 2010

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen