Rideangst: ”Den bedste ridetime var en aflyst ridetime”

22-07-2018 14:12, af Mathilde Louise Stenild Brejner

For NLP-coach Heidi Sahl Thomsen, som hjælper ryttere af med rideangst, startede vejen ind i faget med, at hun selv blev begrænset i sin ridning, fordi en styrende rideangst havde fået taget i hende

Copyright Ridehesten.com

Heidi Sahl Thomsen har elsket heste det meste af sit liv – og det betød, at hun hver uge cyklede otte kilometer i bælgragende mørke for at komme ud på rideskolen og ride, men hvis hun skulle være ærlig over for sig selv, så var en aflyst ridetime den bedste ridetime. For selvom Heidi elskede heste og at være i stalden, så var hun blevet ramt en rigtig slem omgang rideangst.

Vejen tilbage i sadlen og til rideglæden har været lang og ikke uden hårdt arbejde for Heidi, men i dag bruger hun alle sine dyrtkøbte erfaringer til at hjælpe andre, som har det samme problem, som hun engang selv døjede med.

Roden til problemet grundlagt i ungdommen
Roden til Heidis rideangst blev grundlagt, da hun som helt ung faldt af en hest og efterfølgende blev virkelig bange. Hun prøvede flere gange at starte op igen, men hver gang kom rideangsten i vejen. På et tidspunkt fik Heidi imidlertid part på en hest, som hun følte sig meget tryg ved, og hun troede faktisk, at hun var kommet over rideangsten, men da hun blev nødt til at begynde at ride på en ny hest, kom rideangsten tilbage igen.

Heidi læste på det tidspunkt til NLP-coach, så da de andre skulle coache hende som et led i uddannelsen, kunne Heidi mærke, at det efterhånden var ved at være oplagt, hvis hun kunne komme til bunds i rideangsten og se på, hvorfor den havde sådan et fast tag i nakken på hende.

-Det blev klart for mig, at jeg havde prøvet at ignorere rideangsten igennem alle årene. Jeg havde ikke spurgt mig selv, hvorfor angsten opstod, og jeg havde ikke fået fat i roden, så følelsen blev håndteret, og jeg fik indblik i, hvorfor jeg blev så nervøs, siger Heidi.

Hjælp igennem samtaler
Blandt andet kan Heidi huske, at gennem samtalerne med de andre coach-studerende begyndte det at stå klart frem for Heidi, at hun havde været styret af tanken om, at hun kun havde en meget lille fysisk kontaktflade med hesten. Hun kunne næsten forestille sig selv som en pilatesbold i sadlen, som kunne tippe af hesten, hvornår det skulle være. Forestillingen gjorde Heidi helt låst, så hun sad alt for passivt på hesten. Hun frøs inde i sit hoved og blev bare til passager, som ikke kunne tage styring, fortæller hun. 

Da Heidi igennem samtalerne fik indsigt i sin rideangst, begyndte den faktisk ret hurtigt at slippe hende. Blandt andet kan hun huske, at hun begyndte at få mere overskud på rideturene, hvor kroppen ikke længere var så låst og passiv.

Copyright Ridehesten.com
Heidi Sahl Thomsen.

-Det var lige som om, jeg fik en indsprøjtning overskud direkte ind i blodårene, og puslespillet, hvor en brik var placeret forkert, var pludselig lagt rigtig, så jeg kunne komme videre, siger Heidi, som for første gang kunne ride afslappet afsted med løse tøjler.

Og netop dét at finde løsningen på sin egen rideangst betød, at Heidi fik lyst til at hjælpe andre ryttere, som kæmpede med samme type problemer. Derfor startede hun rideangst.dk og begyndte at coache ryttere fra hele landet, som har problemer med rideangst.

Mange har problemer med rideangst
Når Heidi kommer rundt omkring i landet til events og messer, oplever hun generelt, at folk er meget nysgerrige og gerne vil høre om det, hun laver. Og derudover oplever hun også, at der et massivt behov for at tale om problemer med rideangst, som langt flere ryttere kæmper med, end Heidi egentlig havde forestillet sig i første omgang.

Heidi mener dog, at der fortsat er et meget stort behov for nogle ændringer i rytter-kulturen, hvor det traditionelt handler om at være en hård negl og kravle op på hesten igen med det samme, hvis man er faldet af – også hvis man er forslået – ikke bare fysisk, men også mentalt.

Heidi mener, at det skal være meget mere legalt og helt okay, at sige, ”hey, jeg er blevet rigtig bange for at ride, og jeg har brug for hjælp”. For på den måde står rytteren ikke alene med sit problem, og derfor er der ikke noget grundlag for, at rytteren kommer til at kæmpe med sig selv med fare for at miste rideglæden, fordi angsten bliver styrende.

Har været der selv
I sine samtaler trækker Heidi på sine erfaringer, for hun ved præcis, hvordan det føles, når rideangsten har fat, så det suger i maven og koldsveden pibler frem. Rideangst er med andre ord noget, som Heidi brænder for, og hun ønsker i hvert eneste tilfælde at hjælpe rytteren med rideangst til, at man kan komme af med de negative tanker og følelser.

Når det er sagt, så findes der dog ingen lette genveje, hvis Heidi skal hjælpe en rytter af med rideangsten. Man skal ned og have fat om roden på problemet, og det kan godt kræve noget hårdt arbejde, fortæller Heidi.

-Mange har gået længe med et ønske om selv at løse problemet, fordi de har vendt det indad, og måske troede at de var den eneste person i verden, som gik og tumlede den slags problemer. Derfor er bare det at begynde på samtalerne en lettelse for mange af den simple grund, at så er de ikke længere alene, siger Heidi.

Hesten som frirum skal æres
Det er Heidis erfaring, at det oftest er dem, der ikke har en direkte årsag – så som et voldsomt styrt eller fald, der har sværeste ved at acceptere, at de har rideangs, og dermed forstå de følelser, der følger med.

Heidis NLP-coach-virksomhed har nu været i gang i to år, og hun møder fortsat mange, som forsøger at håndtere rideangsten, ligesom man håndterer mange andre slags angst, hvor eksponering for problemet er en del af kuren. Her mener Heidi bare, at det er anderledes med rideangst, fordi ridning som grundidé skal være et frirum og et sted, hvor man finder glæde og overskud – ikke et sted, hvor man skal kæmpe og have det svært. Med andre ord, kan det ødelægge ridningen som frirum, hvis man tvinger sig selv for meget til at ride, selvom man slet ikke tør og har lyst, og derfor mener Heidi, at det er meget vigtigt, at man kan tale åbent om det, his ridningen for en periode bliver svær. 

Om Heidi Sahl Thomsen og NLP-coaching
Heidi er uddannet og certificeret NLP-coach. Heidi bruger NLP-coaching til personlig udvikling og til at skabe positiv forandring i menneskers liv. Det gælder både i forbindelse med mental træning, til personlig udvikling, i erhvervslivet og til at afhjælpe følelsesmæssige problemer.

Coaching er et begreb, der er startet i sportens verden. Udgangspunktet er, at din største modstander er dig selv og dine tanker. I Coaching udvikles mennesket igennem reflektion, afklaring, opmuntring og støtte.

Kilde: Rideangst.dk 

 

Artiklen er første gang udgivet på everhorse.dk, som ejes af Mediehuset Wiegaarden der også driver ridehesten.com 

Læs også

Rideangst: Vi skal gøre op med en kultur som handler om, at man bare skal op på hesten igen

21-07-2018 14:19, af Mathilde Stenild Brejner

For NLP-coach Heidi Sahl Thomsen er det vigtigt, at man får en mere åben tilgang til at tale om, når ridningen holder op med at være sjov og i stedet bliver til noget, der giver bekymringer og angst. På sine ture rundt i landet har Heidi erfaret, at der er mange, som har problemer med rideangst

Se din frygt i øjnene

31-07-2016 09:30, af Niels Clemmensen

Det er helt naturligt, når man omgås dyr på 500 kilo, at man en engang imellem oplever situationer, der måske ligger på grænsen til, hvad man synes er sjov. Den største udfordring, når du føler frygt er, at minimere chancerne for, at din frygt overføres til din hest  

Angst - det sker da ikke for mig?

28-02-2019 15:40, af Jeanette Hansen

Jeanette fortæller hudløst ærligt om, hvordan hun blev bange for at ride på sin egen hest. Angsten blev for meget, hesten valgte hende fra, men nu har hun fundet kemien med en ny

Fra frygt til forsigtige fremskridt: Snupnur fik en chance til

11-11-2018 11:21, af Marie Helene Rigård Rohleder

Lille Snupnur har været skrækslagen og angst for mennesker det meste af sit liv. Nu er adfærdstræner Camilla Stormont i gang med at opbygge det knuste tillidsbånd til Snupnur

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ejer til aflivet hoppe i Holbæk: Det er jo sindssygt

14-09-2020 16:40, af Marie Helene Rigård Rohleder

I fredags på Holbæk Rideklub blev den drægtige Ågerupgårds Carli aflivet som følge af voldsomme skader i endetarmen. Skader som ikke er opstået naturligt. Ridehesten.com har talt med ejeren Stina Myrholm, som gennemlever sit livs ondeste mareridt 

Kronprinsessen dansede igennem sin debut (video)

12-09-2020 16:43, af Kristine Ulsø Olsen

H. K. H. Kronprinsesse Mary havde i dag sin stævnedebut i Frederiksværk, og hvilken debut det blev. Med over 72% red Kronprinsessen sig direkte ind i placeringerne blandt flere beridere

DRF siger farvel til holdleder Helle Krasnik Trolle

15-09-2020 11:40, af Annika Knudsen Lorentsen

Pr. dags dato har Dansk Ride Forbund valgt at afslutte samarbejdet med den nuværende holdleder for seniorlandsholdet i dressur, Helle Krasnik Trolle, som fratræder stillingen med umiddelbar virkning

Drægtig hoppe skudt af jæger: Sådan forløb sagen

15-09-2020 15:50, af Annika Knudsen Lorentsen

For knap et år siden berettede vi om, at avlshoppen Calicia Møgelvang blev skudt på sin egen mark af en jæger. Her et år efter er det en nedtrykt hoppeejer der står tilbage med en meget lille sum penge i erstatning for den hoppe han var meget glad for

Kan du genkende mulig gerningsmand?

16-09-2020 14:05, af Marie Helene Rigård Rohleder

Politiet har offentliggjort overvågningsbånd fra Holbæk Rideklub, hvor fjordhesten Ågerupgårds Carli blev aflivet i fredags på grund af voldsom mishandling. Politiet beder offentligheden om hjælp til at identificere manden 

Forsamlingsforbud: Hvad betyder det for stævnerne?

18-09-2020 16:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Forsamlingsforbuddet er sænket til 50 personer, og det får heldigvis ikke betydning for en stor andel af stævnearrangører, men der er desværre nogle stævner der bliver ramt, og som er nødt til at foretage justeringer i deres planlagte stævner, meddeler Dansk Ride Forbund

Vandt championatskvalifikation efter 4 mdr. i sadlen

15-09-2020 12:39, af Annika Knudsen Lorentsen

I starten af 2019 forelskede Iben Østergaard sig i hesten Elversøes Jason, og derfor blev han hendes. Inden hun kunne begynde træningen af ham brugte hun måneder på sin PhD-afhandling i USA, men på trods af kun få måneder i sadlen på ham, lykkedes det Iben at vinde championatskvalifikation for 4-års heste i Frederiksværk

Auktion: Solgte føl opnåede flot gennemsnitspris

19-09-2020 20:11, af Annika Knudsen Lorentsen

Følauktion Nord blev i dag afsluttet, og i alt lykkedes det at sælge 8 føl til en gennemsnitspris på 34.800 kr, og Ulrik Kristensen fra auktionsudvalget fortæller, at det har været lærerigt at afvikle auktionen online, og at de er godt tilfredse med resultatet

Også Isabell Werth rider på Sezuan-afkom

14-09-2020 13:47, af Thomas Bach Jensen

Dressursportens ukronede dronning, tyske Isabell Werth, der har vundet flere internationale mesterskabsmedaljer end nogen anden, er nu også faldet for et afkom efter DV-hinsten Sezuan, en sort skønhed ved navn Joshua

Belgisk pige inspireret af Danielle Goldsteins fjer

19-09-2020 18:33, af Annika Knudsen Lorentsen

– Du skal turde være den du er, siger den 10-årige belgiske pige Febe Abeels, som ligesom den internationale toprytter Danielle Goldstein pryder sit hård med farverige fjer, fordi hun ønsker at vise, at hun tør være sig selv