Rider du en halt hest?

05-02-2018 07:26

Vil du ride, selvom du ved, hesten er halt? Det vil de fleste vel svare nej til. En undersøgelse viser dog, at næsten tre fjerdele af de heste, som indgik i studiet, var halte i en eller anden grad, selvom deres ryttere mente, de var rengående

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Marie Rhodin, fra Sveriges Universitet i Uppsala, har sammen med andre forskere inviteret heste fra Sverige til at indgå i et studie, hvor rytterne skulle vurdere deres hests sundhedstilstand. Hestene var blevet redet mindst to til tre gange ugentligt, og rytterne havde vurderet, at deres hest var rengående. 222 heste med en gennemsnitsalder på 10 år  indgik i undersøgelsen, og samtlige heste fik besøg af forskerholdet, som analyserede hestens bevægelser i trav på hård bund. Af de 222 heste, som indgik i forsøget, blev der målt asymmetri i bevægelsen hos de 161.

Det er dog ikke klart, hvorvidt den asymmetri, der blev målt i hestene bevægelse, er relateret til smerte, eller det skyldes afvigelser i hestens bevægelsesmønster. Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvordan objektive asymmetrimålinger kan overføres til smerte, ikke korrekt bestilling/bygning eller anden form for usundhed, argumenterer forskerne i en artikel i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten.
Selvom nogle former for asymmetri i bevægelsen ikke skyldes smerter, men f.eks. skyldes hestens bygning, så kan det dog udvikle sig til smerter på sigt.
– Asymmetrier i bevægelsen hænger sammen med en forskel i, hvor meget vægt det enkelte ben bærer og skubber af med, og over tid kan denne forskel føre til skader, bemærker Rhodin.

Vil du vide mere om asymmetri hos heste? Så kan du læse meget mere i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen