Tyggeadfærd er ikke tegn på underkastelse

17-10-2018 14:47, af Merete Haahr

Er det tegn på samarbejde eller stress, når hesten slikker og tygger? Mange hesteejere oplever, at deres hest slikker eller tygger i situationer, hvor den ikke spiser. Et nyt studie peger på, at hesten udviser denne adfærd efter en stressfuld situation

Copyright Ridehesten.com
Når hesten slikker, er det ikke et tegn på overgivelse, men en adfærd, som ses efter en anspændt situation, sandsynligvis på grund af den tørhed i munden, som forekommer i forbindelse med stress. Foto: Shutterstock.

Hestefolk har mange gange oplevet, at deres heste slikker og tygger, også når de ikke spiser. Det ses ofte i en sammenhæng, hvor hesten har været trænet, og adfærden sker tit under træningen eller lige efter. Det er en udbredt opfattelse, at denne form for adfærd betyder, at hesten har lært noget, at den ”tygger på det den har lært”. Andre antagelser lyder på, at hesten tygger og slikker, når den viser overgivelse til sin træner, at den er modtagelig for indlæring.

Studie af vilde hestes slikke- og tyggeadfærd
For at lære mere om denne slikke- og tyggeadfærd hos heste observerede et hold norske forskere adfærden hos vilde heste, som levede under naturlige forhold.
Margrete Lie præsenterede sine undersøgelser på ISES-konferencen i Rom i slutningen af september. Konferencens formål var at give deltagerne en indsigt i den nyeste forskning og bringe denne nye viden ud til hesteejerne på en brugbar og letforståelig måde for at varetage og sikre livskvaliteten for alle heste, uanset størrelse, race eller disciplin.
Forskerholdet brugte 80 timer på at studere en gruppe vilde heste i Ecuador, og de indsamlede data for over 202 situationer, hvor slikke- og tyggeadfærden forekom.
- Vi kiggede på flere vilde heste, som levede uden indblanding fra mennesker for at se, hvordan hestene opførte sig i deres naturlige miljø. Det var vigtigt for os at se den helt naturlige opførsel, og derfor ønskede vi at se hestene uden restriktioner. Hestene i undersøgelsen levede i en stor national park, og i området, vi observerede, var der flere hundrede heste. Ingen hingste havde været fjernet fra flokken, sådan som det er almindeligt hos tamheste, fortæller Margrete.
Holdet ville undersøge, om denne form for slikke- og tyggeadfærd betød underkastelse overfor en anden hest, og de ville også undersøge- om adfærden kunne ses i overgangen mellem stressede og rolige situationer.

Fascinerende resultater
Holdet afprøvede deres idé ved at se på, hvordan hestene mødte hinanden. Hvis slikke-/tyggeadfærden, som hidtil antaget skulle betyde underkastelse, så ville det være den underlegne hest, der udviste tyggeadfærden, når den blev mødt af en truende adfærd fra en dominerende hest.
Forskerholdet observerede og nedskrev flere forskellige former for adfærd, som involverede aggressivt samspil mellem hestene, såsom når heste jagede eller truede en anden hest, og de noterede, hvilken af hestene der udviste tyggeadfærden.
Resultatet var overraskende: holdet fandt frem til at tyggeadfærden blev vist hos begge heste, både hos den underlegne hest, som blev jaget, men også hos den dominerende hest, som kom den anden i møde.
– Det var spændende at se, hvor ofte hestene udviste tyggeadfærd, og det var klart at se, at alle hestene tyggede; ikke kun de underdanige heste, fortæller Margrete Lie og tilføjer:
- Faktisk viste det sig, at aggressive og dominerende heste udviste tyggeadfærden mere end den underlegne modtagerhest, hvilket modsiger den almindelige opfattelse af at tyggeadfærd er et underkastelsessignal.

Der er brug for videre forskning
Forskerne undersøgte også, om tyggeadfærden forekom indimellem stressende og afslappede situationer. De fandt frem til, at størstedelen af hestens adfærd, inden den tyggede, var anspændt, og at langt de fleste af situationerne efter tyggeadfærden var afslappede.
Forskerne kunne konkludere, at tyggeadfærden kunne sættes i forbindelse mellem et skift fra tør mund til dannelsen af spyt i forbindelse med afslapning.
Resultatet af studiet viser, at slikke- og tyggeadfærd hos heste ikke er et underkastelsessignal. Det er en adfærd, som ses efter en anspændt situation, sandsynligvis på grund af tørhed i munden, forårsaget af stress. Forskerne anerkender, at der er brug for mere forskning til at måle stressniveauet i forbindelse med tyggeadfærden.
— Studiet viste, at hestene tyggede mellem anspændte og afslappede situationer, men det er ikke til at se, om det kommer som et udtryk for, at hesten slapper af, eller om tyggeadfærden hjælper hesten til at afspænde. For at undersøge dette, er der brug for et mere kontrolleret studie af tamheste. Ved at undersøge heste i fangenskab fremfor vildheste kan vi måle hestenes hjerterytme, og vi kan få en mere præcis stressmåling, fortæller Magrete Lie.

Viden giver hjælp til bedre træning
Studiet her understreger også, at slikke- og tyggeadfærden ofte kommer efter en stressfuld situation, og det kan bruges om et tegn på, at situationen, der gik forud for tyggeadfærden, var stressende for hesten.
- Denne nye indsigt kan være nyttig viden for almindelige hesteejere. Hvis hesten tygger og slikker, når den bliver stresset, kunne vi måske overveje at ændre noget ved træningen, så hesten blev mindre anspændt. En forståelse af denne og andre lignende former for adfærd kan hjælpe os til at tage bedre beslutninger omkring, hvordan vi træner og håndterer vores heste. Træning skal ikke bare give glæde og mening for mennesker, men også for hestene. Viden om hvordan vi kan give hestene et så godt liv som muligt, både fysisk og psykisk, er en hjertesag for mig, slutter Magrete Lie.

Se ISES erklæringen omkring brug eller misbrug af lederskab og opfattelsen af dominans i forbindelse med træning af heste.

Copyright Ridehesten.com
En forståelse for hvorfor hesten slikker/tygger kan hjælpe os til at tage bedre beslutninger omkring, hvordan vi træner og håndterer vores heste. Foto: Shutterstock.

Info

FAKTA BOKS

Margrete Lie fra Norge, Master i Etologi og adfærdskonsulent, har været i lære hos hestetrænere i hele verden for at finde metoder til, hvordan vi behandler hestene på en god måde. Hun har altid været fascineret af adfærden hos vilde heste. Margrete har studeret hos Bent Branderup, Stina Herberg, Ellen Ofstad og Monika Muller og har observeret vilde heste i Ecuador.

Læs også

Ny forskning: skal følhoppen have korn?

14-07-2013 07:11, af Nina Marie Villadsen

Ifølge en ny fransk undersøgelse behøver diegivende følhopper på gode græsfolde ikke korn, for både at kunne holde en sund vægt og samtidigt sikre deres føl en korrekt vækst

En god nattesøvn…

08-03-2015 07:59, af Nina Marie Villadsen

…er godt for alle, også heste, og engelsk forskning har undersøgt, om hesten sover bedst i bokse med massive vægge eller bokse med tremmer, hvor hestene kan se hinanden

Honnings helende egenskaber

30-10-2019 13:41, af Merete Haahr

Infektioner og sår der springer op er almindeligt hos heste, og der mangler en effektiv løsning på problemet. Ny forskning viser at honning kan have en gavnlig effekt på sårheling

I hvilken boks sover hesten bedst?

27-03-2017 08:15, af Cecilia Lindahl

En god nattesøvn er godt for alle, også heste, og engelsk forskning har undersøgt, om hesten sover bedst i bokse med massive vægge eller bokse med tremmer, hvor hestene kan se hinanden

Forskning bekræfter: Honning hjælper på sårheling

14-09-2019 10:37, af Cecilia Lindahl

Medicinsk honning kan hjælpe med at kontrollere infektioner og sårnedbrydning under sårheling hos heste, det bekræfter et israelsk forskerteam

Rider du en halt hest?

05-02-2018 07:26, af Cecilia Lindahl

Vil du ride, selvom du ved, hesten er halt? Det vil de fleste vel svare nej til. En undersøgelse viser dog, at næsten tre fjerdele af de heste, som indgik i studiet, var halte i en eller anden grad, selvom deres ryttere mente, de var rengående

Ny forskning i hestens gangarter

01-05-2012 07:21, af Nina Marie Villadsen
En rask hest, som ikke er halt, garanterer i følge ny forskning ikke, at gangarterne er symmetriske

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sara Astrup: Et spark kan have store konsekvenser

01-08-2020 15:19, af Annika Knudsen Lorentsen

18-årige Sara Astrup blev i midten af juni sparket af en hest, og da hun så nyheden hvori pararytter Camilla Christiansen opfordrede folk til at tænke ekstra over sikkerheden, besluttede hun, at også hun ville dele sin historie med vores læsere – og selvom det kunne være gået meget værre for Sara, var det alvorlige kvæstelser den unge rytter pådrog sig

Fjordhest til Baltic Cup for første gang

31-07-2020 17:00, af Marie Helene Rigård Rohleder
Pony|

Fjordhesten Laustfin Skellerød og rytter Anne-Katrine Hjorthøj er ikke bange for at skille sig ud. De deltager til Baltic Cup hos CapaCity, som den første fjordhest nogensinde og bærer den gule fane højt  

Dyrkningsforbud kan medvirke til flere giftige planter

02-08-2020 15:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Fra 2022 indføres der et forbud mod at dyrke visse engarealer, og det kan betyde, at der fremover kan være større chance for, at marken, og dermed høet, indeholder giftige planter, da disse ikke kan fjernes kemisk. Brandbægere er en af de planter, som er et stort problem på de danske græsningsarealer, og planteavler Ann Louise Worsøe Jørgensen understreger, at det er vigtigt at gøre en indsats for at bekæmpe planten

Militaryhesten Lasse er gået bort

29-07-2020 15:48, af Kristine Ulsø Olsen

Mange har sikkert stødt på militaryhesten Lasse, som med Niels Goldschmidt i sadlen har vundet Hubertusjagten to gange og desuden været deltager ved DM hele ti gange. I går måtte 16-årige Lasse desværre aflives

Benedikte Rie Truelsen: Livsglæde betyder meget

02-08-2020 10:33, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 21-årige nordsjællandske springrytter, Benedikte Rie Truelsen, har valgt at ride på fuldtid, da hun gerne vil bruge sin tid på det hun brænder for og elsker at arbejde med

Ridesporten: Du rider som du er

28-07-2020 14:07, af Merete Haahr

Er du aktiv indenfor ridesporten? Opfatter du dig selv som åben for nye idéer? Så er dressur måske lige dig. Trives du med at være i rampelyset? Så skal du måske deltage i flere ridestævner. Farer du let op og bliver gal? Tag det helt roligt, du bliver mere afklaret med årene. Et studie afslører en sammenhæng mellem personlighedstræk og forskellige typer af ryttere inden for ridesporten

Knapt 100 føl mødtes i Ikast

01-08-2020 20:56, af Kristine Ulsø Olsen

Dansk Varmblods region 6 inviterede i dag til deres årlige følskue i Ikast, hvor både spring - og dressurfølene viste høj kvalitet. Norske Madeleine Scarlett købte DV-føllet Santino B bare tre dage gammel via billeder på Facebook og det skulle vise sig at være et godt køb, da han i dag blev dagens dressurbetonede hingsteføl

Pararytter Camilla Christensen sparket ned

26-07-2020 11:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den danske paradressurrytter Camilla Christensen blev i går sparket ned af en hest ude på folden. Hun opfordrer nu alle til at tage sikkerheden omkring hesten alvorligt, for der kan altid ske noget uforudsigeligt 

Verdensmesterskaberne på Zangersheide er aflyst

30-07-2020 15:50, af Kristine Ulsø Olsen

Det er netop offentliggjort at verdensmesterskaberne for 5-, 6- & 7-års heste der hvert år afholdes på Zangersheide, er aflyst som følge af corona situationen

Hannoveranerforbundets formand er afskediget

31-07-2020 13:31, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Tirsdag aften fratrådte hannoveranerforbundets formand Hans-Henning von der Decken sin hidtidige formandspost. Afskedigelsen af Von der Decken har direkte relation til reklamationsagen om hingste Dario