Vi fortsætter i galop

19-06-2018 07:32, af Cecilia Lindahl

Afvekslende galoparbejde, afkortninger og ligeudretning

Copyright Ridehesten.com

Hesten skal have styrke og balance for at galopere. Hesten skal i galoppen kunne bære sit hovedet og sin hals selv, uden at hænge i tøjlen og søge støtten der. Når hesten kan lave anspring til galop fra trav uden problemer på cirkelvolten, at den begynder at have bæring i galoppen, så er det vigtigt at komme ud på langsiden for at kontrollere ligeudretningen. Målet er, at hesten, når den er stærk nok, kan galopere lige ud.

Hesten går på to spor
Man ser ofte heste, som går på to spor - det vil sige, at den oftest skubber bagparten ind i volten. Det gør hesten fordi den ikke vil gå ind og tage bæring, det vil sige vægt på bagbenene. Det skyldes oftest at hesten ikke er stærk nok, men det kan også være en rytterfejl, som giver sig udslag i, at hesten går på to spor. Hvis hesten i selve indøvelsen af galoppen på cirkelvolten er blevet vænnet til, at rytteren bruger sin indvendige spore og schenkel meget, kan det medføre, at hesten fra starten får lært at gå på to spor. I stedet for blot at være stillet og bøjet som voltesporet i galoppen, som er det rigtige, så er hesten nærmest blevet rundet i stedet for.

For at ligeudrette hesten, når den skubber bagparten ind i volten, kan man med fordel ride versadelignende i galoppen. Versadelignende betyder, at man støtter op på den udvendige tøjle og giver lidt efter på den indvendige. På den måde får man skubbet hestens bagpart ud på hovslaget ligesom var man i gang med en sidebevægelse.

Afvekslende arbejde
Ellers er målet, at hesten skal gå lige frem til begge tøjle. Dog er det en fordel at have en lille smule stilning til indvendig side i begyndelsen af hestens uddannelse. Først når hesten når M-niveau skal man kunne forlange, at de er fuldstændig ligeudrettet. Men man må hele vejen i hestens uddannelsesforløb rette hesten, hvis den går på to spor. Afvekslende galoparbejde er også medvirkende til, at galoparbejdet ikke bliver for kedeligt.
Og hvad er så afvekslende arbejde?
Når man arbejder hesten på cirkelvolten i galop, kan man lave mange forskellige former for afveksling. Rid mange trav/galop overgange, og forsøg at lave anspring på et bestemt punkt på cirkelvolten. Man kan også lave volten større eller mindre bl.a. ved brug af vægthjælp. Ønsker man at gøre cirkelvolten mindre, ligger man lidt mere vægt til indvendig side, dvs. træder lidt mere ned i indvendig stigbøjle, samtidig med kan ma lede hesten ind i cirkelvolten, ved at føre den indvendige hånd og tøjle lidt ind i retning mod cirkelvoltens midte. Modsat kan man gøre cirkelvolten større, ved at træde lidt mere i udvendig stigbøjle og føre udvendige hånd og tøjle ud, for derved at lede hesten ud i volten.
Når hesten er blevet fortrolig med arbejdet på cirkelvolten, og man kan begynde at galopere på langsiden, ride skråt igennem m.m. - så er mulighederne mange for at lave et afvekslende galopprogram. 
Et afvekslende galopprogram kan også betyde, at man på f.eks. højre volte springer an til venstregalop fra trav, efter man er kommet gennem hjørnet.
Så galoperer man ad langsiden til det næste hjørne, hvor man igen tager hesten ned i trav, får den i ro og balance på kortsiden for så igen at springe an til udvendig side. Dette er en god øvelse både for hest og rytter. Rytteren lærer at forberede anspringet bedre, og hesten lærer, at den skal vente på og lytte efter rytterens signaler. Men hele tiden gælder det, at hvis hesten bliver for ivrig, eller  begynder at hænge på tøjlen eller måske gå i stå - så skal man tilbage til det oprindelige arbejde på cirkelvolten. Så hesten igen lærer at galopere for en let hjælp, med kontakt til begge tøjler.

Anspring fra skridt
Når man kommer så langt i uddannelsen af hesten, at den begynder at have styrke til at kunne springe an i galop fra skridt eller parade, skal man være klar over, at det kræver meget styrke af hestens bagben at løfte både hest og rytter op i luften ved anspringet. Hesten skal nemlig ikke kun springe fremad i anspringet, men også op i luften.
Det første man skal være opmærksom på ed anspring fra skridt er, at man meget let kommer til at ødelægge skridten. Anspring skal derfor i starten ske fra en mere løs og usamlet skridt.
Måske slår hesten fra i anspringet ( slår med hovedet eller går over biddet). Det kan hesten rent faktisk også gøre, ved anspring fra trav. Det kan skyldes, at rytteren ikke sidder helt i balance med hesten, og dermed forstyrrer dens egen balance. Det kan også skyldes at rytteren bruger for kraftig hjælp i anspringet, og dermed overfalder hesten. Det er ubehageligt for hesten, og rent faktisk også for rytteren. Hvis hesten slår fra i anspringet kan det også være et tegn på, at den endnu ikke er stærk nok til at tage vægt på bagparten.
Det er ikke vigtigt, at en yngre eller utrænet hest liver på plads fortil i anspringet. Hvis den har behov for at løfte hovedet op for at holde balancen, og have plads til at bruge sine bagben, så skal den have mulighed for dette. Den rytter, som absolut vil have hovedet ned på sin hest - enten ved brug af et tvangsmiddel (glidetøjle, indspændinger eller lignende) eller ved gennem sin ridning at tvinge hovedet ned på hesten, han har misforstået hestens reaktion. Tvinges hesten til at holde hovedet nede, førend den har styrken til det, vil den som en reaktion føre sine bagben bagud og ikke ind under sig, som det er meningen. 
Rytteren skal i stedet for koncentrere sig om, at få hesten til at reagere hurtigt og rigtigt på en let hjælp til anspring. Og ikke tænke så meget på hestens placering af hovedet. Det kommer gradvist på plads, når hesten får styrken til at udføre øvelsen.

Lad hesten slappe af
Det er vigtigt både at kunne korte og øge galopspringene. Man må aldrig korte hestens tempo og galopanspring så meget, at den begynder at tænke baglæns (det vil sige, ikke gå frem af sig selv). I alle gangarter og i alle tempi skal hest og rytter tænke fremad. Husk at det ikke er sådan, at hesten kun har tre gear i galop (fri-, middel- og samlet galop), der skal rides i alle tempi mellem det mest samlede (det korsteste) og det frieste (stor, fremgribende galop). Når man rider en friere galop, skal man huske på, at det ikke er tempoet, der øges, men galopspringenes længde. Heste skal blive ved med at galopere op ad bakke, det vil sige bruge sine bagben, ved at føre dem ind under sig og tage vægt. Begynder hesten at gå på næsen, skal man begynde at korte galoppen gennem en halvparade, så man får bæring/samling igen.
Hele ridebanen bør bruges, når man arbejder med hesten. Der er ingen regler som siger, at øgninger kun kan forekomme på langsiden og diagonaler og afkortninger kun på kortsiden. Det er forkert, hvis hesten af sig selv f.eks. begynder at øge, når der rides på bestemte steder på ridebanen. Hesten skal hele tiden vente på signalet fra rytteren - så har hesten det godt, og så har rytteren det også godt.

 

Læs også

De vandt DM i bueskydning til hest

16-09-2020 07:37, af Annika Knudsen Lorentsen

I weekenden blev det på Lolland holdt DM i bueskydning til hest, og her skulle rytterne ride hesten i galop, mens de skulle ramme plet på skiverne

Ti medaljer uddelt på Blue Hors

13-08-2020 22:33, af Kristine Ulsø Olsen

Intet mindre end 74 hopper var i dag tilmeldt Dansk Varmblods hoppekåring i region 4, som blev afholdt i de fantastiske rammer på Blue Hors. Belønnet med et 10 tal for galop, blev dagens bedste hoppe Vestermarkens Shakira, som også modtog en opdrættermedalje i sølv og med mulighed for at få en guldmedalje senere på året

Outsider vinder galopderby på Klampenborg

09-08-2020 20:56, af Annika Knudsen Lorentsen

Det blev til svensk sejr ved årets The Macallan Dansk Derby 2020 på Klampenborg Galopbane i dag, og det var en outsider, som sejrede med odds, hvor man fik pengene 23 gange igen

Træning: Galop og anspring

27-01-2018 12:24, af Cecilia Lindahl

Det er vigtigt, at du arbejder med din hest i alle tre gangarter og i vekslende tempo

Andreas og Stamina et anspring fra sejren

27-06-2015 17:51, af Britt Carlsen

Andreas Helgstrand og Tørveslettens Stamina debuterede i dag i Grand Prix Special, med et imponerende travprogram og et stort kiks, der kostede sejren

Springtræning med Christer Ericsson

14-11-2009 09:22, af Grethe Næsby
I springtræningen er det vigtigt, at hesten er ligeudrettet, og at rytteren har styr på ridningens ABC: fremaddrift, ligeudretning og balance

Er din hest korrekt ligeudrettet?

12-08-2018 10:51, af Cecilia Lindahl

Du har sikkert prøvet det før. Din hest virker helt stiv til den ene side, hvorimod den føles blød som smør til den anden side. Det er til at blive vanvittig over, at den ikke kan bøjes af på den ene volte. Det kan da vel ikke være så svært..?

Galop og anspring

18-06-2018 18:57, af Cecilia Lindahl

Det er vigtigt, at hesten bliver arbejdet i alle tre gangarter og i vekslende tempi i hele dens uddannelsesforløb

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Thomas Dolleris Larsen er sovet ind

24-09-2020 15:11, af Thomas Bach Jensen

Berider Thomas Dolleris Larsen, der for fire måneder siden fik en hjerneblødning, er i nat sovet stille ind i sin nærmeste families nærvær

Kingsland sælger aktiemajoritet på 51 %

22-09-2020 12:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Det verdensomspændende brand Kingsland Equestrian har solgt aktiemajoriteten på 51 %, og de fortæller, at de glæder sig til i fremtiden at have Helgstrand Dressage som samarbejdspartner, for det er netop Helgstrand som har købt majoriteten i firmaet

Heste kan hjælpe unge med at forstå sig selv

23-09-2020 19:34, af Annika Knudsen Lorentsen

Undersøgelser antyder, at heste kan have en positiv virkning i forhold til at få børn og unge til at forstå sig sel. Ligesom heste kan være med til at skabe et positivt førstehåndsindtryk af et terapiforløb

Sådan undgår du muk

23-09-2020 09:57, af Annika Knudsen Lorentsen

De fugtige omgivelser, der ofte er kendetegnet for efterårets folde, er perfekte for muk og dermatofilose. Sygdomme, som man skal holde ekstra øje med, hvis hesten skal holdes rask og glad. Agria Dyreforsikrings dyrlæge kommer her med en række gode råd til til, hvordan du hjælper din hest med at undgå muk og dermatofilose

Forsamlingsforbud: Hvad betyder det for stævnerne?

18-09-2020 16:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Forsamlingsforbuddet er sænket til 50 personer, og det får heldigvis ikke betydning for en stor andel af stævnearrangører, men der er desværre nogle stævner der bliver ramt, og som er nødt til at foretage justeringer i deres planlagte stævner, meddeler Dansk Ride Forbund

Auktion: Solgte føl opnåede flot gennemsnitspris

19-09-2020 20:11, af Annika Knudsen Lorentsen

Følauktion Nord blev i dag afsluttet, og i alt lykkedes det at sælge 8 føl til en gennemsnitspris på 34.800 kr, og Ulrik Kristensen fra auktionsudvalget fortæller, at det har været lærerigt at afvikle auktionen online, og at de er godt tilfredse med resultatet

14-årig mister livet i tragisk rideulykke

23-09-2020 11:17, af Merete Haahr

Rideverdenen er i chok og sorg efter at en ung canadisk pige, Zara Buren, i går mistede livet efter en tragisk rideulykke – Himlen har fået en engel og et lys er blevet slukket

Belgisk pige inspireret af Danielle Goldsteins fjer

19-09-2020 18:33, af Annika Knudsen Lorentsen

– Du skal turde være den du er, siger den 10-årige belgiske pige Febe Abeels, som ligesom den internationale toprytter Danielle Goldstein pryder sit hård med farverige fjer, fordi hun ønsker at vise, at hun tør være sig selv

Susanne Barnow klar med 5 heste til championatsfinale

22-09-2020 13:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Susanne Barnow kan sammmen med sin partner Steffen Kristensen glæde sig over, at det i år er lykkedes at kvalificere fem ud af fem mulige heste til Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste i dressur, og Susanne fortæller, at de er stolte og taknemmelige for, at deres lille team kan tage til Blue Hors med fem heste de selv ejer

24 dressurtalenter klar til championatsfinale (video)

20-09-2020 15:35, af Annika Knudsen Lorentsen

Så er det afgjort hvilke 24 5-års dressurheste der skal deltage ved Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for ungheste, og i dagens mellemrunde, hvor 18 heste gik videre, vandt Blue Hors Londoner med Christian Tudela Ruiz i sadlen