Ændring i Købeloven udløser begejstring

03-06-2021 15:15

Købelovens særlige regler om forbrugerkøb omfatter ikke længere køb af heste. Det har Folketinget i dag vedtaget, og det vil få stor positiv betydning for købere såvel som sælgere af heste. Det er en lovændring, som hestesektorens hovedorganisationer har ydet en stor politisk indsats for at få gennemført, og derfor har resultatet i dag udløst en stor tilfredsstillelse 

Copyright Ridehesten.com
Jan Pedersen, Landsudvalget for Heste. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Fra den 1. januar 2022 anses køb af levende heste ikke længere som forbrugerkøb! Det er nu kendsgerning, som fremover vil glæde mange hesteejere, og bag denne lovændring, som Folketinget i dag har gennemført, ligger mange måneders hårdt arbejde af hestesektorens hovedorganisationer, anført af Jørgen Kold, SEGES og Jan Pedersen, Landsudvalget for Heste.

Det har uden tvivl været et langt og sejt træk helt fra det først lobbyarbejde på EU-niveau, der heldigvis resulterede i et nyt EU-direktiv, som åbnede for, at de enkelte medlemslande kan vælge, om handel med levende dyr skal være omfattet af forbrugerbeskyttelse.

Efterfølgende har Jørgen Kold og Jan Pedersen arbejdet for at få sat sagen på Danmarks politiske dagsorden, og det har været en tung proces at overbevise de politiske partier om, at det var den rette vej at gå.

– Derfor er det fantastisk, at vi i dag kan sige, at hestene har fået en særlovgivning i Danmark, lyder det fra Jan Pedersen, der udover at være næstformand i Landsudvalget for Heste også er formand i Dansk Varmblod.

Han glæder sig over lovændringen og påpeger samtidigt, at mange opdrættere er blevet skræmt fra at sælge heste under de hidtidige regler, da de har oplevet en ulige retsstilling. På den måde taber både købere og sælgere.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Reguleringen af handel med heste som forbrugerkøb har givet rigtig mange konflikter, som er blevet afgjort ved domstolene. Under disse konflikter er der mange tabere. Det gælder både de involverede parter og hestene. Heste bliver tabere, fordi de ofte er blevet nedprioriteret af de aktuelle ejere, fordi det har været hensigten, at købet skulle ophæves. Derfor har vi set mange af disse konfliktheste i en dårlig tilstand efter en periode uden at blive rørt eller trænet. Der har været tale om væsentligt dårligere dyrevelfærd for disse heste. Det undgår vi med lovændringen, siger Jan Pedersen.

Copyright Ridehesten.com
Jørgen Kold. SEGES. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen.

Lovændringen er et udtryk for sund fornuft. Intentionerne med forbrugerreglerne var gode, men den passer ganske enkelt ikke til hesten, som ofte ændrer både fysik og adfærd efter få uger hos en ny ejer i et nyt miljø. Det harmonerer dårligt med forbrugerreglernes omvendte bevisbyrde og ufravigelige reklamationsperioder. Samtidig er der en dyrlæge på købers side i en meget stor del af hestehandler, hvilket jo sikrer køber både viden og erfaring på et højt niveau. Dermed oplever vi ikke en ulige retsstilling i disse handler, siger Jørgen Kold.

Jørgen Kold understreger, at der fortsat er en god beskyttelse af køber. Både de aftale- og køberetlige principper skal stadig overholdes.

Det vil fremover være Købelovens almindelige regler, der gælder.  Man vil for eksempel også fremadrettet skulle stå til ansvar, hvis man som sælger ikke fortæller den fulde sandhed om en hest, altså ikke opfylder sin loyale oplysningspligt.

Den såkaldte formodningsregel, hvor sælger har bevisbyrden de første seks måneder efter handlens indgåelse, bortfalder. Lovændringen vil give parterne bedre mulighed for at aftale vilkårene for handelen som f.eks. en konkret reklamationstid.

Copyright Ridehesten.com
En ændring af Købeloven får stor positiv betydning for købere såvel som sælgere af heste. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen