Godt nytår fra Lars Mars

31-12-2023 11:42

Lars Mars

Der er ikke mange dage tilbage af 2023 – men der er stadig masser ting der kan nås, og jeg vil gerne ønske alle en god jul og et godt nytår

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

EVALUERING AF ÅRET – ”Hvad var godt?” – og ”Hvad var knap så godt?” – ”Hvad kan jeg tage med ind i det nye år?” – ”Hvad kan der med fordel ændres på i det nye år?”.

MÅLSÆTNING FOR 2024 – Er der noget som du gerne vil ændre på ? – eller vil du fortsætte på samme måde som du gør nu ? Der er både Sportslige- og personlige mål. 

I gennem mange år har jeg skrevet artikler og Blogindlæg, her på Ridehesten – med ideer til alt hvad der kan hjælpe RYTTEREN.

Jeg har en stor passion for at videregive muligheder der kan hjælpe til ”Optimering af rytteren” ” – med alt hvad der kan hjælpe til udvikling og præstation - samt til at huske GLÆDEN til sporten, så sporten og hverdagen ikke bliver lidt for ”alvorlig”. 

I år er det blevet til nedenstående blogindlæg fra mig.

Du kan læse eller genlæse mine indlæg under min Blog:

TEAM – FORÆLDRE OG RYTTER - (5/11-23)
FRYGTEN FOR AT FEJLEOG LAVE FEJL - (13/10-23)
ROS DIG SELV - (20/8-23)
ONDT ELLER STRAM I LÆNDEN - (30/7-23)
VÆR OPMÆRKSOM UNDER VARME FORHOLD (KOST OG VÆSKE) - (2/7-23)
TÆNK PÅ HELHEDEN - 12/6-23)
SOCIALE MEDIER OG MOBILTELEFONEN - (11/5-23)
VEJRTRÆKNING - (SKAB RO PÅ) - (29/4-23)
FORÆLDRE OG TRÆNERE – (RYTTERENS TRIVSEL) - (1/3-23)
HAR DU TAGET GODE VALG FOR 2023 - (20/1-23)

Jeg hjælper ryttere med alt hvad der kan hjælpe dem mht.:

Håndtering af eventuelle udfordringer der kan hæmme deres udvikling, præstation og glæden til sporten. 
Til at skabe nye kompetencer, der kan lægge et mentalt-lag på de styrker som rytteren har i forvejen. Mange tror fejlagtigt, at man kun bruger hjælp udefra hvis man har udfordringer. 

Sammen finder vi alle de kompetencer som rytteren allerede har – gør dem mere synlige og forstærker dem.

Jeg arbejder ikke med quickfix løstning

 • Jeg sørger for at rytteren får skabt en god viden og forståelse for hvorfor vores hjerne arbejder som den gør i forskellige situationer.
 • Vi får skabt gode robuste fundamenter – der kan skabe ”ro på” og overblik – til at kunne tage de bedste beslutninger i forskellige situationer.
 • Jeg sørger for at rytteren får lette værktøjer – som let kan bruges i forskellige situationer.
 • Vi har altid fuld fokus på hele personen – både rytteren og ”mennesket inde i rytteren” – samt har fokus på helheden (at det hele hænger sammen og har en stor betydning for hinanden). 

Prøv at bruge en mentaltræning i 2024
Alt for mange går desværre og bøvler med noget, som kan hæmme deres udvikling, præstation eller glæden til sporten – uden at gøre noget ved det – det er bare blevet en normal del af sporten og hverdagen.

Det kan være en stor fordel at få lidt hjælp udefra til at komme ud af ”knap så gode mønstre”, som stille og roligt er blevet skabt over tid – og som pludselig er blevet normlen.

RIGITG GOD FORNØJELSE MED AT NYDE DET SIDSTE AF 2023 – OG GØRE KLAR TIL 2024.

I kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed – samt optimering til sund udvikling og præstation:

På min blog på Ridehesten.com HER
På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK  HER

EVALUERING FOR 2023

Gennem de sidste 17 år har jeg hjulpet, og samarbejdet med sportsudøvere indenfor mange forskellige sportsgrene – både med kompetencer til endnu mere udvikling og præstation – eller til håndtering af eventuelle udfordringer. 

Inden for de seneste få år, kan jeg se at evalueringen er kommet under pres – rigtig mange har svært ved at koncentrere sig om noget der er sket - eller måske ønsker at glemme, hvis noget ikke er gået som håbet. De fleste skynder sig videre – i søgen på, og håb om det næste resultat.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Prøv at stille dig selv nedenstående spørgsmål: 

1) Har du haft et år med succes – både som rytter og menneske? 

 • Med glæde – og med gode oplevelser?
 • Med god udvikling – og med gode resultater og præstationer? 
 • Med god trivsel - og et godt selvværd?

Eller:

2) Har dit år været præget af udfordringer – og haft mest fokus på ”det knap så gode”?

 • Fleste stævner med nervøsitet – i forhold til glæden, til at vise/prøve det af som du har trænet på?
 • Fleste træninger med alvorlige, sure og frustrerende tanker – i forhold til fokus på glæden ved at ride, og at finde løsninger
 • Fleste ”hovsa-løsninger” mht. mad og drikke inden og efter træning/stævner – i forhold til god planlægning?
 • Mest fokus på ”fejl”, eller noget ”knap så godt” – i forhold til at finde løsninger?
 • Mest fokus på resultater, placeringer og andre ryttere – i forhold til fokus på alt det som du kan, samt at hjælpe dig selv og ponyen/hesten? 

HVAD GJORDE DU FOR AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE I 2023?

HVAD VIL DU GØRE FOR AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE I 2024?

Skab fokus på det som du kan gøre noget ved, og selv kan påvirke – i stedt for at fokusere på alt det udefrakommende, som vi ikke selv er herre over.

MÅLSÆTNING OG PLANLÆGNING FOR 2024

1) Lav realistiske mål ud fra dine evalueringer 

 • Lav også en realistiske planlægninger for hvordan du kan nå dine mål, både: I sporten - i hverdagen - i skole/uddannelse/arbejde.
 • Undgå at du skal ud og indhente noget som du ikke lige nåede i 2023 

2) Vær opmærksom på, at der er stor forskel på ”ønsker/håb” i forhold til ”realistiske målsætninger”:

 • Målsætning ud fra ”ønsker, håb og drømme”: Er påvirket af følelser. Dette er ikke rationelt, og kan let skabe ”knap så gode oplevelser”.
 • Realistisk målsætning: Skabes både ud fra den viden og de erfaringer som vi har opbygget, og ud fra det niveau som rytter og ponyen/hesten har som udgangspunkt. 

3) Ønsker/drømme/målsætninger – skal gå hånd i hånd, med en realistiske målsætning, samt vores viden, kompetencer og niveau.

 • Sørg for at lave klare målsætninger og planlægninger ud fra det som er realistisk – og ud fra det niveau som du og ponyen/hesten har opbygget. 

4) Undgå at blive ved med at gøre det samme – hvis det ikke virker

 • Der er desværre alt for mange der bliver ved med at gøre det samme, og hænger i de samme ”knap så gode mønstre”, eller slæbe de samme udfordringer med sig dag efter dag, stævne efter stævne. Fordi vores hjerne er super god til at overbevise os om, at det nok bliver bedre i morgen/næste gang – det gør det bare sjældent, hvis vi ikke laver ændringer.

5) Sæt ord på det som du tænker på – og som du virkelig gerne vil.

 • Det hjælper din hjernen til at skabe et bedre overblik, over hvad der er realistisk – og hvad der er hensigtsmæssigt at gøre for at nå målet

6) Planlæg, prioritere og synliggøre hvilket udbytte du ønsker dig af hvert enkelt stævne – i stedet for at drøner fra stævne til stævne.

Husk på glæden ved processen (træningerne) frem mod dine mål.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DIN EVALUERING for 2023 – OG DINE MÅLSÆTNINGER FOR 2024

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering  

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner