Himlen bør vente

16-02-2017 13:53, af Louise Kastrup Lindgaard

Det er mere undtagelsen end reglen, hvis en hest får lov til at komme sig ovenpå en alvorlig skade. Ofte bliver hestene erklæret uanvendelige. Også selvom, de med ro og tid, ville kunne komme sig

Copyright Ridehesten.com

“Det er livsfarligt for heste, at blive uanvendelighedsforsikret”. Så klare er ordene fra hestedyrlæge Nicolai Jarløv. Han er stifter og medejer af Hørsholm Hestepraksis. Herigennem er han stødt på rigtig mange heste, der er blevet kategoriseret som kronisk syge og derfor uanvendelige.

“Mange af disse skader kan være op til et år om at hele, men ejerne kan ikke tåle at vente så længe og presser derfor deres dyrlæge til at skrive en uanvendelighedsattest”, siger Nicolai Jarløv.

Det er skader som gaffelbåndsskader og sene- og ledbåndsskader i kodebøjningerne, der især er længe om at hele. Og så peger han på de mange, mange “rygheste”, der dømmes ude på grund af rygproblemer.
“Jeg har ikke evidens for at sige følgende, men mit estimat er, at i cirka 70 procent af tilfældene er det dårligt horsemanship, der er grunden til, at hesten står skadet”, fortæller Nicolai Jarløv.

Enormt dyrt at have hest
Hos forsikringsselskabet Kongeriget Danmarks Hesteforsikring (KDH) ser man også den samme historik gentage sig.
“Det er enormt dyrt at have hest, så mange ryttere er af den opfattelse, at hvis man har købt en hest til 80.000 kroner, så skal den præstere fra dag ét”, siger daglig leder af KDH Annette Vilandt Tinning. “Og det kan være med til at skabe skader, fordi hesten ikke får tid til at omstille sig til den nye ridestil og tiden til almindeligt management bliver måske ofte sat lidt over styr”.
Annette Vilandt Tinning peger på, at de ofte oplever, at ryttere rider på deres nye hest i seks måneder og så går den i stykker.
“Vi oplever så, at folk i stedet for at give hesten tid, prøver at træne sig ud af problemerne, fordi man gerne vil have noget for sine penge. Så måden vi har hest på, er nok ikke altid på hestens tarv”.

Hesten skal ikke bare stå
Det handler altså ofte om økonomi, når ejeren presser på, for at få sin hest gjort uanvendelig.
“Det er jo især mellemklassehestene, der er forsikret for 50.000,- kroner, der ikke får chancen for at komme sig. Driftsudgifterne pr måned er jo høje, især her i Københavnsområdet, og derfor ønsker man ikke, at hesten “bare” skal stå, når det ikke er en dyrere hest”, siger Nicolai Jarløv. “Motivationen er jo langt højere for at få en dyr hest ud at gå igen. Og iøvrigt er de jo slet ikke forsikrede, for det kan ikke betale sig. Men vi ser jo ofte at  tophestene er ude i 1-2 år og så vender tilbage, fordi de har fået tid til at rehabiliteres”.

22 ud af 23 tilbage i sporten
I Sverige har to af de store svenske forsikringsselskaber gået ind i uanvendelighedsproblematikken, da man også her har kunnet se en øgning i de heste, der blev erklæret kronisk syge efter kort tids skadespause.

Forsikringsselskabet Agria startede projektet “Himlen må vente” (Himlen får vänta), på baggrund af, at det lyste igennem på flere skadesanmeldelser, at hestene nok ikke var så skadede, at de ikke ville kunne bruges i fremtiden. Man mente altså at en del heste blev altså dømt til aflivning helt unødvendigt.

“Det var meget diffuse skader - halthed, rygsymptomer og forstyrrelser i bevægeapperatet. Når vi læste mellem linjerne, virkede det nu mere som om, at det var et rideproblem”, fortæller chefveterinær i forsikringsselskabet Charlie Lindberg.

Derfor valgte man at udvælge 23 heste ud af de mange indberetninger og købte dem fri, for at se, om de nu virkelig var uanvendelige eller om det var muligt, at de ved at få tid og ro kunne komme tilbage i sporten.
Ud af de 23 heste er 22 heste tilbage i sporten.

“Det er mega skræmmende tal”, siger dyrlæge Nicolai Jarløv, “men det er en meget tung proces at råbe dyrlæger og forsikringsselskaber op. Det er altid svært at tage diskussionen med dyrlægerne, for de bliver ramt på deres faglighed, ved at skulle gå tilbage og vurdere sagen igen”.

Rygstød til dyrlægerne
Det har det svenske projekt prøvet at gøre op med, ved at give dyrlægerne mulighed for at bruge resultaterne fra projektet som rygstød, når klienterne har presset på. Men også her forstår man det pres, som dyrlægerne ofte er under.

“Konkurrencen er hård blandt dyrlægerne. Der er mange om budet og hesteejerne kører gerne deres heste rundt til forskellige klinikker, indtil de finder en dyrlæge, der vil skrive under på en skadesanmeldelse”, fortæller Charlie Lindberg.

Hos KDH vil de gerne bakke op om et lignende rygstød, forstået på den måde, at de gerne vil stille sig til rådighed for dyrlægerne, så det ikke er dyrlægerne alene, der træffer afgørelserne, men kan tage trykket lidt af skuldrene, ved at konsultere en af forsikringsselskabets eksperter.
“Dyrlægerne skal jo sætte hælene i jorden, men jeg er også klar over, at de har et ry de skal pleje og vil jo ofte gerne undgå en konflikt med hesteejeren”, siger Annette Vilandt Tinning. “Så det er en hårfin balance. Men vi er meget åbne for at dyrlægerne kontakter os, og så kan vi jo gå i dialog med forsikringstageren. Det kan være med til at lette presset på dyrlægerne og de slipper for at være en lus mellem to negle”.

Manglende forskning i skader
Men et er at ejerne ofte lægger pres på, for at få deres hest erklæret uanvendelig. Noget andet er de prognoser, dyrlægerne kan give for, hvorvidt hesten kommer sig eller ej. Her er der huller og det er både dyrlæger og forsikringsselskab klar over.
Nicolai Jarløv peger på, at der rent videnskabeligt er lavet forsvindende lidt forskning i rehabilitering og rekonvalescens.
“Vi oplever jo, at hopper, der på grund af en kronisk skade, har gået som følhopper, kommer tilbage i sporten, fordi de har haft tiden til at hele. Så jeg mener, at kronisitetsbegrebet er blevet udvandet”.
Hos KDH erkender man også, at så længe at prognoser er lidt svævende og evidensen så forholdsvis begrænset, mangler de gode argumenter for at få hesteejerne til at lade deres heste få den tid, der skal til. For hvor længe er den tid? Og hvor dyrt bliver det, at lade hesten stå? Det er svært, når det koster.
“Det er klart, at hvis vi har en ejer, der gang på gang vender tilbage med skadede heste, så går vi ind og kigger på det, mens ellers er vi faktisk milde, når vi kigger på attesten”, siger Annette Vilandt.

Hesterefugie
Jarløv forstår faktisk ikke, at forsikringsselskaberne ikke er gået sammen og har oprettet centre, hvor hestene kan rehabiliteres. På spørgsmålet om, hvorvidt det er et spørgsmål om penge, svarer han nej.
“Der bliver udbetalt heste for et tre-cifret millionbeløb i Danmark, så det er ikke pengene, der er problemet”, siger han og fortsætter, “Det ville jo ikke være et spørgsmål om, at hestene skulle børstes på hver dag. Det ville være et spørgsmål om at give dem tid og ro til at komme sig”.

Det er man ikke afvisende overfor hos KDH og har allerede leget lidt med tanken, men tallene ser noget anderledes ud i Danmark i forhold til Sverige. I Sverige er næsten 90% af alle dyr forsikret. I Danmark er det cirka 10 procent af de 170.000 heste, der findes, der er forsikret. Så grundlaget for et refugie er væsentligt færre i Danmark end i Sverige og spørgsmålet er så, om det overhovedet kan hænge sammen.
“Der er også spørgsmålet om, hvordan det skal gøres? Køber forsikringsselskabet hesten af rytteren, for så at kunne sælge den videre, når den bliver rask? Hvem har egentlig retten til hesten og hvordan vil man skulle gøre det rent praktisk?”, spørger Annette Vilandt Tinning.

“Det her må være et opråb til hesteejerne om at være opmærksomme på, hvordan deres heste reagerer. Hvis der er noget, den ikke vil, så skal alarmklokkerne gå af. Det gælder i sidste ende om at kende sin hest”, siger Annette Vilandt og Nicolai Jarløv slutter “Ja, og det handler i høj grad om, at himlen skal vente”.

Artiklen har tidligere været offentliggjort i Hestemagasinet og på everhorse.dk 

Læs også

Bliv set i mørket

24-09-2020 11:30, af Merete Haahr

Den mørke tid nærmer sig, dagene bliver kortere, og solen er på himlen færre timer i døgnet. Inden længe er det efterår og tid til at finde cykellygter og reflekser frem igen 

Girl power i det tyske dressurmesterskab (video)

21-09-2020 13:26, af Thomas Bach Jensen

Ved det tyske seniormesterskab i Tyskland i weekend var der dømt spænding, da de to kvindelige ryttere, Isabell Werth og Jessica von Bredow-Werndl med hver deres hoppe, var i meget snæver konkurrence og sikrede sig hver en mesterskabstitel

Foreløbigt ingen tilskuere til championatsfinalerne

21-09-2020 11:11, af Thomas Bach Jensen

Finalerne i Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste står for døren og afvikles i uge 41 på Blue Hors. I henhold til de gældende forsamlingsrestriktioner ifm. COVID-19 bliver det for nuværende et stævne uden publikum, men det kan ændre sig efter den 4. oktober

Kursus: Er det farligt at handle med heste?

11-02-2013 09:05, af Signe Wiese
Webhorse afholder foredrag med Dyrlæge Kiwa Riis-Olesen og Advokat Pernille Skinnerup: ”Handel med Heste – Er det farligt at handle hest” - kurset løber af stablen den 27. februar

Aflivning: Tænk det ordentligt igennem

05-11-2017 11:13, af Sussi Hjort Hollensted

Aflivning af heste kan være en voldsom oplevelse. Derfor er det vigtigt, at det er den rigtige beslutning

Dyrlæge gav for mange piller

19-11-2007 15:52, af Maja Golles
En dyrlæge ordinerede på 14 dage 700 beroligende piller til heste, der var under transport. Medicinen var dog ikke godkendt til dyrlægebrug, og dyrlægen har nu fået sine rettigheder begrænset.

Dyrekassen Danmark indgår nyt samarbejde

23-08-2010 14:18, af Maja Golles
Danmarks civile Hundeførerforening har indgået en længerevarende aftale om støtte til foreningen med Dyrekassen Danmark, der er en del af Concordia Forsikring

At være dyrlæge til Nordisk mesterskab

26-06-2015 17:08, af Anne-Sofie Schou Munk

Casper Tschernja er behandlende dyrlæge til de nordiske mesterskaber i Bernstorffparken. Det er en vigtig funktion, både til akut behandling, men også som en præventiv funktion

To heste svært knivskadet i Skåne

29-12-2011 16:04, af Britt Carlsen
Da 20-årige Jessica Hansson fra Skåne i starten af december ville hente sine heste på foldet var den ene så skadet af et åbent sår, at den næsten ikke selv kunne gå i stalden - to uger senere skete det samme for en anden af hendes heste. Se web tv her i nyheden

Skadet Quintero La Silla ude mindst 4 måneder

24-12-2011 13:07, af Signe Wiese
Den svenske europamester Rolf-Göran Bengtssons hest Quintero La Silla har fået en seneskade, og skal holde pause fra sporten i minimum 4 måneder

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Webredaktør og nyhedsvagt

Marie Helene Rigård Rohleder

mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Forsamlingsforbud: Hvad betyder det for stævnerne?

18-09-2020 16:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Forsamlingsforbuddet er sænket til 50 personer, og det får heldigvis ikke betydning for en stor andel af stævnearrangører, men der er desværre nogle stævner der bliver ramt, og som er nødt til at foretage justeringer i deres planlagte stævner, meddeler Dansk Ride Forbund

Kingsland sælger aktiemajoritet på 51 %

22-09-2020 12:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Det verdensomspændende brand Kingsland Equestrian har solgt aktiemajoriteten på 51 %, og de fortæller, at de glæder sig til i fremtiden at have Helgstrand Dressage som samarbejdspartner, for det er netop Helgstrand som har købt majoriteten i firmaet

Auktion: Solgte føl opnåede flot gennemsnitspris

19-09-2020 20:11, af Annika Knudsen Lorentsen

Følauktion Nord blev i dag afsluttet, og i alt lykkedes det at sælge 8 føl til en gennemsnitspris på 34.800 kr, og Ulrik Kristensen fra auktionsudvalget fortæller, at det har været lærerigt at afvikle auktionen online, og at de er godt tilfredse med resultatet

Belgisk pige inspireret af Danielle Goldsteins fjer

19-09-2020 18:33, af Annika Knudsen Lorentsen

– Du skal turde være den du er, siger den 10-årige belgiske pige Febe Abeels, som ligesom den internationale toprytter Danielle Goldstein pryder sit hård med farverige fjer, fordi hun ønsker at vise, at hun tør være sig selv

Drægtig hoppe skudt af jæger: Sådan forløb sagen

15-09-2020 15:50, af Annika Knudsen Lorentsen

For knap et år siden berettede vi om, at avlshoppen Calicia Møgelvang blev skudt på sin egen mark af en jæger. Her et år efter er det en nedtrykt hoppeejer der står tilbage med en meget lille sum penge i erstatning for den hoppe han var meget glad for

24 dressurtalenter klar til championatsfinale (video)

20-09-2020 15:35, af Annika Knudsen Lorentsen

Så er det afgjort hvilke 24 5-års dressurheste der skal deltage ved Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for ungheste, og i dagens mellemrunde, hvor 18 heste gik videre, vandt Blue Hors Londoner med Christian Tudela Ruiz i sadlen

Springbank sikkert videre til 6-års finale (video)

20-09-2020 20:08, af Annika Knudsen Lorentsen

Så er mellemrundestævnet i Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste afviklet, og de 24 bedste 6-års heste er nu også kvalificeret til finalen i uge 41

Kan du genkende mulig gerningsmand?

16-09-2020 14:05, af Marie Helene Rigård Rohleder

Politiet har offentliggjort overvågningsbånd fra Holbæk Rideklub, hvor fjordhesten Ågerupgårds Carli blev aflivet i fredags på grund af voldsom mishandling. Politiet beder offentligheden om hjælp til at identificere manden 

28 stjernefrø videre til finalen (video)

19-09-2020 18:04, af Kristine Ulsø Olsen

Ved dagens mellemrunde i Pavo og Dansk Ride Forbunds Championater fik 28 4-års heste adgang til finalen og derfor er 40 finalister nu klar til at indtage Blue Hors om tre uger

Susanne Barnow klar med 5 heste til championatsfinale

22-09-2020 13:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Susanne Barnow kan sammmen med sin partner Steffen Kristensen glæde sig over, at det i år er lykkedes at kvalificere fem ud af fem mulige heste til Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste i dressur, og Susanne fortæller, at de er stolte og taknemmelige for, at deres lille team kan tage til Blue Hors med fem heste de selv ejer