Hvorfor er det svært at styre vægten ved nogle heste?

19-10-2020 19:49

Annika Knudsen Lorentsen

En undersøgelse af styring af vægten hos heste og ponyer har afsløret, hvorfor det kan være udfordrende hos nogle heste og ikke hos andre

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den seneste forskning viser, hvordan nogle ponyer adskiller sig i forhold til mængden af specifikke fækale bakteriepopulationer, som tillader dem at øge deres evne til at fordøje fiber og derved tabe mindre vægt, når de er på diæt. 

Forskningen, der menes at være det første af sin art indenfor dette områder, rejser muligheden for at forudsige vægttabssucces ved at analysere det fækale mikrobiomet hos det individuelle dyr. 

Studiet "Equine gastrointestinal microbieme: impacts of weight loss" blev udført af forskere ved Liverpool og Aberystwyth Univertet og det havde til formål at fastslå, om mikrobiomet kan have en indvirkning på vægttab hos heste. 

Mikrobiomet er et økosystem, og en betegnelse for alle de bakterier som findes på, og i kroppen. Det gælder heste såvel som mennesker, og fordøjelseskanalen indeholder milliarder af mikroorganismer – bakterier der er unikke for det enkelte individ og som har betydning for individets sundhed.

Kostbegrænsning anerkendes som den mest effektive måde at opnå vægttab på, men tidligere forskning har påvist, at det ikke er alle heste og ponyer der har lige let ved at tabe sig. 

– Forbindelser mellem fedme og sammesætning af tarmmikrobiomet er blevet identificeret hos mennesker og hunde, forklarer Clare Barfoot RNutr, som er marketing, research og udviklingsdirektør hos Spillers, som var samarbejdspartner i forskningsprojektet, og fortsætter: 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Arbejde indenfor humanmedicin har også vist, at vægttab opnået gennem diætbegrænsning eller ved kirurgiske metoder hos mennesker kan medføre betydelige ændirnger i tarmmikrobiosammensætningen. 

Sådan forløb forskningen
Afføring blev opsamlet og evalueret i den samme 11-ugers periode fra 15 overvægtige walisiske ponyhopper over to år. Otte ponyer blev undersøgt det første år, mens syv andre ponyer blev undersøgt det andet år. 

Ponyerne blev fodret med den samme begrænsede foderdiæt, og der blev udtaget prøver inden og i løbet af de sidste tre dage af deres diæt for at bestemme bakteriesamfundets sammensætning. 

Mulighed for fremtidig forskning
Resultaterne viste en signifikant individuel variation i hvor meget vægt der var tabt, med en næsten dobbelt så stor forskel i procentadelen af vægtab opnået af dem, som tabte den største og mindste mængde vægt. 

Resultaterne svarede til en tidligere undersøgelse foretaget af den samme forskningsgruppe. Imidlertid viste den nye undersøgelse også, at den mindre tabte vægt var forbundet med større fækal bakteriel mangfoldighed før diæt og lavere fækalcetatkoncentration før diæt, udover en sammenhæng mellem overfloden af specifikke bakterier, der hjælper med fiberfordøjelse og efterfølgende vægttab. 

– Denne undersøgelse tilføjer vigtig information til vores værktøjskasse til forebyggelse af fedme, understreger Clare. 

– At identificerer, at fækalt mikrobiom kan have en rolle i kapaciteten for ponyers mulighed for at tabe sig, giver os en basislinje for fremtidig forskning. Vores ultimative mål er, at vi effektivt kan forudsige vægttabs succes og igangsætte passende styringsprogrammer. Ved at gøre dette kan vi identificere dyr med behov for strengere styring i starten og også hjælpe med at sikre, at mere vægttabssensitive dyr ikke er overdrevet begrænsede. 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen