Julien Epaillard fortsat i front

11-08-2022 22:05

Der blev vendt op og ned i stillingen i dag til VM i springning - dog ikke i ret meget i toppen af klassementet

Copyright Ridehesten.com
Emil Hallundbæk og Chalisco er bedste dansker under VM. Foto: Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

I dag havde de to hollandske banedesignere Louis Konickz og Quintin skærpet sværhedsgraden væsentligt. Fra at onsdagens bane var en god start til alle rytterne, så var det nu, at rytterne skulle vise, hvorvidt de rent faktisk hørte til på det her niveau. Til verdensmesterskaberne. Der var flere faste afstande, hvor rytterne skulle vælge, hvilket antal galopspring, de ville have. Tog de den ene beslutning, så ville visse ting blive nemmere, mens at det, så kunne blive sværere at løse et andet problem. Bl.a. gav den sidste linje en del problemer. Den lå lige efter vandgraven, hvor rytterne skulle nå at få samling på deres heste igen, hvorefter de skulle vælge om de helst ville ride fire eller fem galopspring ned til den sidste forhindring. Begge valg kunne give problemer, så man skulle virkelig være indstillet på hvilket valg, man ville tage fra start.  

Copyright Ridehesten.com
Scott Brash ligger lige nu på andenpladsen i den individuelle stilling. Foto: Annette Boe Østergaard

Generelt så var niveauet hos rytterne rigtigt højt. Selvom flere af de mindre rutinerede ryttere fik en del fejl, så faldt bommene, fordi flertallet af rytterne mangler den sidste rutine til dette niveau, og ikke fordi de laver store katastrofer inde på banen. Højst overraskende faldt Jos Verlooy dog af, da hans hest ikke satte af på det midterste element i trekombinationen – en situation, som man ikke lige have set komme med den ekvipage.

Skygger påvirkede hestene
Skyggerne inde på banen skulle også vise sig at give problemer. Som klassen skred frem, flyttede solens placering sig også på himlen. Det betød, at skyggerne lå markant anderledes i slutningen af klassen, end de gjorde i begyndelsen. Især i trekombinationen var det tydeligt, at flere heste i den sidste del af klassen studsede over skyggernes placering, som i farten kan ligne en bom på jorden. Det gav bl.a. også problemer for Andreas Schou, og han fortalte efterfølgende: 

- Det var tydeligt for mig, at Darc de Lux bakkede af på skyggerne i trekombinationen. Forsigtige og gode heste ser alt, alt hvad de kan springe over, og når der er skygger, der ligner bomme på jorden samtidig med at de skal springe ind i sådan nogle store kombinationer - så er det klart at dem ser de.

Der var meget på spil for alle rytterne i dag. Hvis man gerne ville ride med i fredagens VM-afdeling, så var det nødvendigt at ende i top 60 som individuel rytter, hvis ellers ens hold ikke havde kvalificeret sig til holdfinalen. Det var de 10 bedste hold, der ville gå videre til fredagens holdfinale. Danmark sluttede efter i dag på 14. pladsen, og er derfor ikke med i finalen i morgen. 

Niveau højest hos de bedste fra onsdag

Der var ikke de store ændringer i toppen af klassementet i dag. Franske Julien Epaillard red en helt suveræn runde på Caracole de la Roque e. Zandor Z/Kannan, hvilket gjorde at han fortsat ligger i spidsen. Britiske Scott Brash gentog også sin fejlfrie runde med Hello Jeffersen e. Cooper van de Heffinck/Irco Mena. Til gengæld skete der ændringer på tredjepladsen. Som den eneste i onsdagens top fem, ændrede Martin Fuchs sin plads. Gamet er hårdt her til VM – en enkel bom rykkede ham fra tredjepladsen til 15. pladsen. Men det betød, at da de to svenskere Peder Fredricson med H&M All In og Henrik von Eckermann med King Edward e. Edward/Feo begge red fejlfrit, så rykkede de op på hhv. tredje- og fjerdepladsen. Tiffany Foster med Figor e. VDL Zagreb/Indoctro red også fejlfrit, så hun avancerede til femtepladsen.

Copyright Ridehesten.com
Julien Epaillard og Caracole de la Roque under dagens springning. Foto: Annette Boe Østergaard

Men ellers så skete der en del i mange rytteres resultater. Hos danskserne var der også ændringer. Dog skete der ikke det store med placeringen for danske Emil Hallundbæk. Med Chalisco e. Chacco-Blue/Quidam de Revel lå han inden dagens runde nr. 30. Det blev til fire fejl, og det endte med at rykke ham ned på en 32. plads, og han har nu samlet 7,13 fejl. Lars Bak Andersen med Carl-Heinz B. e. Chacco-Blue/Quality lå på en 59. plads inden dagens tur, og med hans 5 fejl avancerede han til 52. pladsen med samlet 10,49 fejl. Andreas Schou red i dag med 4 fejl og han gik fra en 67. plads til en 51. plads, hvor han nu har samlet 10,42 fejl. Da de alle tre ligger indenfor top 60, betyder det at de er med videre til næste runde. Men i dag har vist at selv med 4 fejl, så er det muligt at avancere væsentligt i klassementet, så alt håb er ikke ude endnu for danskerne. Dog er det kun de 25 bedste efter i morgen fredag, der går videre til søndagens finale, samt dem der evt. er ligeplaceret med nr. 25, så som det ser ud nu er det Emil Hallundbæk, der har størst chance for at komme med videre til finalen søndag.

Linnea Ericsson-Carey havde mere end rigeligt at se til i dag, og efter gårsdagens uheld med Skorphults Baloutendro, så kom hun godt igen i dag. Men det rakte ikke til en placering blandt de 60 bedste. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Den individuelle resultatliste kan ses her. 

10 hold klar til finale

Til morgendagens finale er 10 hold klar til finale. Der er tale om:

  • Sverige
  • Frankrig
  • Tyskland
  • Holland
  • Belgien
  • Storbritannien
  • Schweiz
  • Canada
  • Irland
  • Brasilien

Samtidig er yderligere 25 individuelle ryttere klar til at kæmpe om en placering blandt de 25 bedste, som går videre til søndagens finale.

Dagens resultatliste samlet i hold kan ses her. 

Copyright Ridehesten.com
Peder Fredricsson og H&M All in ligger lunt i svinget til endnu en hold- og individuel medalje. Foto: Annette Boe Østergaard

Det danske mål var at ende i top 10. Desværre skete det ikke. Men det ændrer ikke på, at rytterne synes, det har været absolut fantastisk at være med til VM i Herning:

- Alle drømmer om et mesterskab på hjemmebane. Vi havde EM i 2013, og i år har vi VM. Målet var at komme i top 10, selvom vi vidste det var svært. Vi har alle haft velspringende heste, og vi må se om vi kan ride efter en OL-kvalifikation til EM i stedet for, udtalte Andreas Schou efter sit ridt og fortsatte: - Jeg tror at det er muligt for Darc de Lux at gå nul i morgen, og så håber vi på at vi er med i finalen søndag. Men med de 4 fejl i dag, så er finalen en tand længere væk, så vi skal ud og kæmpe med alt det, vi har.

Herunder kan du høre hele landsholdet fortælle om, hvordan det har været at ride med til VM i Herning. Rikke Belinda Barker også med på videoen, da hun har været holdets reserve. 

 

Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen