Ny genetisk test kan vise hestens fertilitet

10-11-2020 07:12

Britt Carlsen

Avlsforbundet Dansk Varmblod har "høj reproduktionsevne" som en del af avlsmålet. I Sverige har man fundet frem til en gentest, der kan være med til at fremme frugtbarheden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Variationer i kønsudvikling, der kan forårsage nedsat fertilitet (frugtbarhed), er relativt almindelige hos heste, men hidtil vides der kun lidt om den genetiske baggrund. For at udvikle viden inden for området har forskere ved det svenske universitet for landbrugsvidenskab (SLU) i samarbejde med Texas A&M University og University of Sydney sammenlignet det genetiske materiale fra heste med og uden nedsat fertilitet.

Undersøgelsen omfattede i alt 940 heste af mere end 45 forskellige racer. Af disse havde 622 nedsat fertilitet af forskellige årsager, og 318 var klinisk raske kontrolheste.

Undersøgelsen førte til et fund af en såkaldt deletion (mutation), et tab af et kromosomfragment, på hestens kromosom 29. Konsekvensen er tab af genetisk information, og i dette tilfælde omfattede tabet/mutationen gener, der er vigtige for kroppens produktion af både mandlige og kvindelige kvindelige kønshormoner.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Af hestene, der havde nedsat fertilitet, havde 9% mutationen i et dobbelt sæt, dvs. arvet fra begge forældredyr (homozygot). Den højeste hyppighed af dobbeltmutation blev set i kryptorchidhingste, hvor kun en eller ingen af testiklerne vandrede ind i pungen.

Undersøgelsen har ført til, at heste nu kan testes genetisk for mutationen. Testen vil tjene som et redskab i avlsarbejdet og fremme frugtbarheden af heste.

Kilde: SLU

Info

Hvad er kryptorkisme / klaphingst hos heste?
Under normale forhold befinder testiklerne sig i pungen allerede ved fødslen.
I nogle tilfælde vandrer testiklerne fra bughulen gennem lyskekanalen til pungen inden for det første halve leveår. I de tilfælde hvor den ene eller begge testikler tilbageholdes i enten bughulen eller lyskekanalen, taler man om ensidig eller dobbeltsidig kryptorkisme. En hingst med ensidig kryptorkisme benævnes i daglig tale som en klaphingst, mens en hingst med dobbeltsidig tilbageholdelse af testiklerne benævnes en urhingst.
Kilde: Netdyredoktor
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner