Nyt studie: Hopper er ikke mere besværlige end vallakker

14-09-2020 07:30

Marie Helene Rigård Rohleder

Mange ryttere kan nikke genkende til, at deres hoppe kan være ekstra "hoppet" eller lidt til den specielle side. Et nyt studie fra Austrailen påviser dog, at det ikke har noget med hestens køn at gøre 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Anette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Hun er en fantastisk hoppe på en god dag. Det er et af de udsagn, som fik den australske forsker Kate Fenner, som har en PhD i veterinærmedicin fra Universitetet i Sydney, til at give sig i kast med et stort forskningsprojekt. 

For kan det virkelig passe, at hopper på grund af deres køn, kan være mere besværlige end eksempelvis vallakker?

Det skriver The Horse i denne artikel. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Forskerholdet fik over 1200 ryttere til at besvare et spørgeskema på 300 sider, men hvor rytterne ikke viste, at det handlede om at finde ud af hestens adfærd afhang af dens køn.  Spørgsmålene gik blandt andet ud på, at rytterne skulle svare på en score 1-5, om hvordan deres hest opførte sig, når den skulle sadles op. 

Forskerne fandt ud af, at der var under 5 procent forskel i svarerne baseret på, om rytteren havde en hoppe eller vallak. I få tilfælde havde vallakkerne endda en højere score i antal af uønsket adfærd end hopperne. Eksmpelvis var vallakkerne 20 procent mere tilbøjelige til at bide i det reb, de var bundet i, end hopperne var. 

Men overordnet set så viste studiet, at der ingen sammenhæng er mellem køn og uønsket adfærd. 

Læs mere her. 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen