Optimering af rytteren: Kom godt fra start

26-06-2020 11:44, af Lars Mars

Langt om længe er der kommet gang i stævnerne igen, og nu skal der vises og konkurreres igen, men pas på, at du ikke vil det hele lidt for hurtigt 

Copyright Ridehesten.com

Når der langt om længe er kommet gang i stævnerne igen, og der nu skal konkurreres igen, må du passe på, at du ikke vil det hele lidt for hurtigt. Det kan give en stor risiko for, at det måske ikke lige går, som du håber – og dermed giver en knap så god start til at bygge videre på

 

Mentalt

Der kan helt naturligt være mange følelser i spil, når man har savnet noget, og glæder sig til at komme i gang igen. Når så muligheden kommer igen, så har man typisk en forestilling og håb om, hvor godt det bliver med både præstationen og oplevelserne, men:

 • Hvis vi er lidt for spændt, kan der meget let opstå frustrationer og irritationer.
 • Hvis vores hjerne bliver lidt i tvivl, om vi kan det, som vi har sat som målsætning eller håber/ønsker, vil der bevidst eller ubevidst opstå usikkerhed, og dermed nervøsitet.
 • Hvis vi har svært ved at acceptere ”fejl”, vil vores hjerne ”frygte det”, og det vil typisk påvirke vores præstation negativt.
 • Hvis vi forventer mere end vi eller ponyen/hesten kan i øjeblikket, er der stor risiko for skuffelse, og det vil vi typisk bevidst eller ubevidst flytte med os til næste stævne.   

Undgå at gøre det svært for dig selv – brug starten til at opbygge kompetencer og robuste fundamenter. Det skaber ro i hovedet og overskud til endnu mere udvikling for både dig og ponyen/hesten.

 

Hjælp dig selv og ponyen/hesten til at komme godt i gang, og få en god start på stævnerne

 • Giv dig selv og ponyen/hesten lidt tid til at tilvænne jer til stævnerne og konkurrenceformen igen.
 • Lav en god realistisk plan og målsætning for de stævner, som du ønsker at deltage i.
 • Undgå at drøne rundt fra stævne til stævne uden at have helt klare definerede målsætninger. Hvilket udbytte ønsker du dig: Går du efter at prøve noget af, eller efter et bestemt resultat ?
 • Del stævnerne op i hoved- og delmåls stævner, så du opbygger stævnerne med delmålene til at finde formen frem mod dine hovedmål. Alle stævner skal ikke være hovedmål.
 • Start hellere et niveau lavere i dine første stævner, end dit sidste stævne inden coronaen – så du stille og roligt opbygger robuste fundamenter til at bygge videre på.
 • Opbyg dit niveau ud fra et ”trappe-princip”, så du først tager et ”step op” efterhånden, som du skaber erfaringer, udvikling og kompetencer.
 • Tænk ikke på hvad andre tænker om dine planer eller præstationer – brug de første stævner til at finde dit eget og ponyen/hesten’ niveau.
 • Lav klare aftaler med din/dine hjælpere, så alle er afklaret med deres opgaver – uanset hvor mange gange I har gjort det tidligere, så er det godt at gennemgå og få opfrisket.

Jeg har fuld forståelse for, at det kan være lidt svært at have ”is i maven” og at tage det stille og roligt i starten – men ovenstående områder hjælper dig både nu og fremadrettet til at få skabt gode oplevelser samt at skabe en god viden til at arbejde videre på.

 

Det er helt ok at drømme om gode oplevelser og præstationer – men det er bedre at være rationel, realistisk og målrettet i sin tankegang.   

Gennem mange år, hvor jeg har hjulpet sportsudøvere, har jeg ofte mødt udøvere, som havde lidt for travlt med at komme i gang igen og med at vise, hvad de kan, f.eks. efter en skadespause eller sommer-/vinter-pause.

Man kan være så opsat og glad for at komme i gang igen, at man ”helt snubler over sine egne ben”, fordi man bare glæder sig så meget. Dermed kan man helt overse, at man har mistet nogle kompetencer i pausen. Det kan desværre resultere i skuffelser. 

 

Følelserne

Hvis følelserne overtager lidt for meget, er der en stor risiko for at man glemmer en realistisk og ydmyg tilgang til tingene og en god forståelse af, at den rytme som man tidligere har haft lige skal genopfriskes, og at man typisk ikke kan gå ind og præstere optimalt de første gange efter en længere pause.

Man kan bl.a. mangle noget af ”skarpheden” og ”overblikket når man bliver presset” eller ”detaljerne”  samt ”koncentrationen over længere tid”. Alt det, som man havde opbygget over en længere periode inden pausen, skal genopfriskes igen. 

 

Undgå skuffelser - og at tage chancer

Med en rolig og afklaret start på stævnerne, hjælper man ikke kun sig selv men også ponyen/hesten – så begge får gode oplevelser og stille og roligt finder rytmen igen.

Det skaber ”ro på” og tryghed, når man ikke forventer eller presser lidt for meget. Dette giver et bedre overblik til at gøre det, som man ved, at man kan.

I corona-pausen har der været optimale muligheder for både at optimere sig til endnu mere udvikling eller at få håndteret nogle udfordringer, der kan være begrænsende for udviklingen, til stor fordel for både rytteren, ponyen/hesten samt ridningen - ved f.eks.:

 • Opstart eller optimering af styrketræning, udstrækning og kondition.
 • Optimering af de basale behov som kost, væske, søvn, planlægning osv.
 • Tanker og en realistisk planlægning om, hvad man gerne vil opnå, og hvordan.
 • Gode samtaler med træneren om muligheder og måske nye trænings-initiativer.
 • Evaluering på om man har fået det ønskede udbytte ud fra ponyen/hestens og rytterens niveau – hvis ikke, så er det vigtigt at ændre på noget af det, som man gør.  
 • Optimering af sit team, f.eks.: Forældre, hjælpere, trænere – så der er klare aftaler om, hvad der kan hjælpe til de bedste præstationer og bedste oplevelser. 
 • Test-ridninger for at holde konkurrence-formen ved lige for både rytter og ponyen/hesten.
 • At få skabt nye mentale kompetencer med hjælp fra en mentaltræner

Hvis du har arbejdet med ovenstående områder i corona-pausen, har du skabt nogle rigtig god fundamenter til endnu mere god ridning, udvikling, gode præstationer samt gode oplevelser.

Hvis du ikke lige har ændret på noget eller ikke har lavet ekstra tiltag, eller måske har du været ”faldet lidt ned i et hul”, pga. at det hele var lidt uoverskueligt – så kan du bare starte med optimeringen nu.

Fokuser IKKE på det, som du ikke har gjort – men fokuser på alle de muligheder, som du har og kan gå i gang med fra nu – til stor fordel for både dig selv, ponyen/hesten samt udviklingen.

 

Evaluer efter dine stævner

Med en konstruktiv evaluering skaber vi god viden, som vi kan bruge fremadrettet.

Vær ærlig overfor dig selv:

 • Hvad var godt ?
 • Hvad var knap så godt ?
 • Hvad skal du ændre på til næste gang ?

Undgå at finde på forklaringer, begrundelser og undskyldninger – vores hjerne er som skabt til at søge og finde på, det kan fjerne fokus fra selve evalueringen.

 

HVIS VI ”FRYGTER” AT LAVE FEJL - VIL DET FJERNE FOKUS FRA ALT DET VI VED AT VI KAN.

RIGTIG GOD START PÅ STÆVNERNE, UANSET OM DU ER KOMMET LIDT I GANG, ELLER SNART SKAL TIL DIT FØRSTE STÆVNE.  

 

På min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK kan læse mere om optimering, som både kan hjælpe til udvikling, eller til håndtering af udfordringer.

 

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering

Læs også

Vi bliver ikke klogere alene

10-09-2020 06:58, af Britt Carlsen

Magasinet Ridehesten har været på besøg hos beriderne Anne-Marie Hosbond og Kenneth Damgaard - de har startet et spændende og visionært samarbejde med mental- og fysisk træner Lars mars til gavn for deres elever og for egen udvikling

Optimering af rytteren – Skab fokus på helheden

01-09-2020 10:37, af Lars Mars

Nøjes ikke med at blive quickfixet – det hjælper typisk kun til næste gang hvor der er ekstra pres på, eller kræves noget ekstra af hjernen eller kroppen

Har du det bedste team omkring dig?

13-08-2020 20:39, af Lars Mars

Et godt team er for alle - og kan hjælpe alle – det er altså ikke kun de allerbedste der har behov for, eller glæde af, at have et godt team omkring sig

Herpesvirus hos hest - hvad er det egentlig for noget?

13-05-2019 16:35, af Diane Dinesen

Diane Dinesen som er dyrlægestuderende giver i dette blogindlæg et indblik i hvad herpesvirus hos heste egentlig er

Driver er min motivation

05-12-2018 19:53, af Josefine Hoffmann

Josefine Hoffmann fortæller hudløst ærligt om, hvordan en 37 timers arbejdsuge, er en by i Rusland, når man arbejder i en træningsstald, som Kasprzak Dressage. Men det er en passion, og Driver er en stor motivationskilde, lyder det fra Josefine i et blogindlæg

Blog: Tips til en bedre tøjlekontakt

05-06-2018 20:16, af Line Hermann Hass

En fast læser på Ridehesten Junior har skrevet ind til Grand Prix-rytter Line Hass for at få tips til en bedre tøjlekontakt. Læs det spændende blogindlæg og få en masse inspiration til din daglige træning

Sparekniven rammer også ridningen

24-09-2009 08:08, af Grethe Næsby
Formand for Dansk Ride Forbund skriver i dag i sin blog, hvorledes ridesporten forventes at blive ramt af besparelser hos Dansk Idræts Forbund. Læs det aktuelle blogindlæg her

Blog: Hverdagen på Tronsø

30-01-2018 15:55, af Michelle Tovgaard

Drømmer du om at komme på efterskole med din hest, men er lidt nysgerrig på hvordan hverdagene på efterskole er? Så har du her muligheden for at lære meget mere om hverdagen på Tronsø efterskole

Hvem er jeg udover at jeg underviser i dressur?

05-06-2019 08:12, af Line Hermann Hass

For tiden blogger jeg ud fra min rolle som dressurunderviser, deler mine tanker med jer som underviser og giver et par træningstips i hvert blogindlæg. I dette indlæg vil jeg dog give jer et indblik i, hvem jeg er, og hvad jeg ellers går og laver udover at undervise

Angst - det sker da ikke for mig?

28-02-2019 15:40, af Jeanette Hansen

Jeanette fortæller hudløst ærligt om, hvordan hun blev bange for at ride på sin egen hest. Angsten blev for meget, hesten valgte hende fra, men nu har hun fundet kemien med en ny

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Thomas Dolleris Larsen er sovet ind

24-09-2020 15:11, af Thomas Bach Jensen

Berider Thomas Dolleris Larsen, der for fire måneder siden fik en hjerneblødning, er i nat sovet stille ind i sin nærmeste families nærvær

Kingsland sælger aktiemajoritet på 51 %

22-09-2020 12:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Det verdensomspændende brand Kingsland Equestrian har solgt aktiemajoriteten på 51 %, og de fortæller, at de glæder sig til i fremtiden at have Helgstrand Dressage som samarbejdspartner, for det er netop Helgstrand som har købt majoriteten i firmaet

Heste kan hjælpe unge med at forstå sig selv

23-09-2020 19:34, af Annika Knudsen Lorentsen

Undersøgelser antyder, at heste kan have en positiv virkning i forhold til at få børn og unge til at forstå sig sel. Ligesom heste kan være med til at skabe et positivt førstehåndsindtryk af et terapiforløb

Sådan undgår du muk

23-09-2020 09:57, af Annika Knudsen Lorentsen

De fugtige omgivelser, der ofte er kendetegnet for efterårets folde, er perfekte for muk og dermatofilose. Sygdomme, som man skal holde ekstra øje med, hvis hesten skal holdes rask og glad. Agria Dyreforsikrings dyrlæge kommer her med en række gode råd til til, hvordan du hjælper din hest med at undgå muk og dermatofilose

Forsamlingsforbud: Hvad betyder det for stævnerne?

18-09-2020 16:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Forsamlingsforbuddet er sænket til 50 personer, og det får heldigvis ikke betydning for en stor andel af stævnearrangører, men der er desværre nogle stævner der bliver ramt, og som er nødt til at foretage justeringer i deres planlagte stævner, meddeler Dansk Ride Forbund

Auktion: Solgte føl opnåede flot gennemsnitspris

19-09-2020 20:11, af Annika Knudsen Lorentsen

Følauktion Nord blev i dag afsluttet, og i alt lykkedes det at sælge 8 føl til en gennemsnitspris på 34.800 kr, og Ulrik Kristensen fra auktionsudvalget fortæller, at det har været lærerigt at afvikle auktionen online, og at de er godt tilfredse med resultatet

14-årig mister livet i tragisk rideulykke

23-09-2020 11:17, af Merete Haahr

Rideverdenen er i chok og sorg efter at en ung canadisk pige, Zara Buren, i går mistede livet efter en tragisk rideulykke – Himlen har fået en engel og et lys er blevet slukket

Belgisk pige inspireret af Danielle Goldsteins fjer

19-09-2020 18:33, af Annika Knudsen Lorentsen

– Du skal turde være den du er, siger den 10-årige belgiske pige Febe Abeels, som ligesom den internationale toprytter Danielle Goldstein pryder sit hård med farverige fjer, fordi hun ønsker at vise, at hun tør være sig selv

Susanne Barnow klar med 5 heste til championatsfinale

22-09-2020 13:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Susanne Barnow kan sammmen med sin partner Steffen Kristensen glæde sig over, at det i år er lykkedes at kvalificere fem ud af fem mulige heste til Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste i dressur, og Susanne fortæller, at de er stolte og taknemmelige for, at deres lille team kan tage til Blue Hors med fem heste de selv ejer

24 dressurtalenter klar til championatsfinale (video)

20-09-2020 15:35, af Annika Knudsen Lorentsen

Så er det afgjort hvilke 24 5-års dressurheste der skal deltage ved Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for ungheste, og i dagens mellemrunde, hvor 18 heste gik videre, vandt Blue Hors Londoner med Christian Tudela Ruiz i sadlen