Over 60.000 kiggede forbi

12-03-2023 20:27

Astrid Ø. Sørensen

Dansk Varmblods Hingstekåring med mere i MCH Messecenter Herning blev besøgt af 60.847 hesteentusiaster fra ind- og udland fra 8. – 12. marts, og de skabte en fantastisk stemning under eventet, der ikke har sit lige i verden

Copyright Ridehesten.com
Hest og Rytter messen var velbesøgt. Foto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Samtlige messehaller og stalde på MCH Messecenter Hernings område er i brug, når Dansk Varmblod inviterer til hingstekåring, internationale spring- og dressurkonkurrencer, gallashow og en gigantisk udstyrsmesse, Hest & Rytter, med mere end 250 udstillere. Det var i år 43. gang Dansk Varmblods Hingstekåring blev afviklet i Herning, og det har udviklet sig til et velsmurt event, båret af 350 uundværlige frivillige. De har præsteret ud over al forventning op til, under og efter arrangementet.

Dansk Varmblods formand Jan Pedersen fra Arden var stolt over det, der blev præsteret af alle involverede igen i år, og han udtaler:

Jeg glæder mig hvert år til ”Herning”, men jeg glæder mig også til, at det er vel overstået. Der skal blot en lille tue til at vælte dette store læs, så vi er lettede hver gang, vi når i mål med arrangementet. 

En modig beslutning
I 2020 valgte DV at opgradere dressurkonkurrencerne til 5-stjernet status (højeste, internationale niveau), hvilket indebærede en større økonomisk satsning. De 5-femstjernede klasser giver de danske dressurryttere en mulighed for at konkurrere på hjemmebane, som en del af forberedelserne til store internationale opgaver.
Store internationale opgaver som f.eks. VM: I 2022 gik alt nemlig op i en højere enhed for dansk dressursport med en VM-holdguldmedalje netop i Herning. Under lørdag aftens gallashow for fuld hus i Jyske Bank Boxen uddelte MCHs direktør Georg Sørensen ”MCH's Varmblodspris” netop til guldholdet bestående af: Cathrine Laudrup-Dufour, Nanna Skodborg Merrald, Carina Cassøe Krüth og Daniel Bachmann Andersen. 

Om de 5-stjernede dressurklasser til hingstekåringen siger Jan Pedersen:
– Sikke en atmosfære, vi skaber her i Herning. Det er ikke ofte, rytterne får mulighed for at ride i sådanne rammer, som stedet og publikum skabte omkring Vitamin Well Five Star Grand Prix-klasserne fredag og lørdag.

Formanden glædede sig samtidig over den høje kvalitet blandt de unge hingste til kåring. Det er derfra, fremtidig succes på konkurrencebanerne skabes. Danmark har dygtige, modige og fremsynede opdrættere og hingsteholdere. Hesteavlen og sporten genererer godt 20.000 fuldtidsstillinger, og handel med heste fra Danmark til udlandet er en betydelig økonomi.

Copyright Ridehesten.com
Victoria Vallentin og Lyngbjergs St. Paris under et smukt nummer i gallashowet. Foto: Ridehesten.com

Avl og sport på højt niveau
Anført af Dansk Varmblods direktør Casper Cassøe Krüth er der ændret på tidsplanen, idet der i endnu større grad er fokus på at give publikum en oplevelse af både avl og sport alle dage. Det resulterede i, at der var knap 8.000 tilskuere og VIP gæster i Boxen lørdag samtidig med, at tilskuerpladserne i Krafft Arena M og Dansk Hesteforsikring Arena E var fyldte til bristepunktet. Hertil udtaler Casper:

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er meget positivt og bemærkelsesværdigt, at vi får så mange ind og se sport. For mig var lørdagen i dagtimerne et absolut højdepunkt. Det var næsten en drøm, der gik i opfyldelse; fantastisk sport og mange glade mennesker. Den satsning, vi gjorde, da vi 2020 åbnede med 5-stjernet dressur og mere international sport, syntes jeg, gik op i en højere enhed lørdag. Det er jeg virkelig glad for. Det er for mig den største succes under årets arrangement. Dén lørdag gør ”Herning” til noget helt særligt. 

Copyright Ridehesten.com
Casper Cassøe, Dansk Varmblods direktør, er godt tilfreds med årets hingstekåring. Her ses han under gallashowet. Foto: Ridehesten.com
Fakta
Hingstekåringen i tal

– 5 dage med hingstekåring, konkurrenceklasser, show, messe, foredrag mv.
– Over 250 stande fordelt på messens otte haller
– 975 heste, heraf 590 heste, der deltager i de internationale konkurrencer
– 66 hingste til kåring
– Ca. 60.847 besøgende
– 150 presseakkrediterede
– Mere end 1200 VIP-pladser
– 350 frivillige hjælpere
– 1 paramediciner, 1 læge og 1 ambulance
– 10 dyrlæger og 1 hesteambulance
– Ryttere fra 24 lande

Fold up

Total dansk dominans i dressur
At Danmark er regerende verdensmestre blev meget tydeligt i de internationale dressurklasser, hvor VM-guldvinder Carina Cassøe Krüth fra Mariager sejrede i Vitamin Well Five Star ECCO Grand Prix fredag sammen med Dansk Varmblods hoppen Heiline’s Danciera e. Fürstenball/ De Niro (opdr. Stald Heiline).
Det var hendes landsholdskollega Nanna Skodborg Merrald fra Vejle, som tog sejren i Vitamin Well Five Star Vodskov Bolighus Grand Prix freestyle lørdag med den Dansk Varmblods-kårede avlshingst Blue Hors St. Schufro. Det var første gang, Nanna vandt i de 5-stjernede dressurklasser i Herning, og det var også St. Schufros første 5-stjernede sejr.

Hyldest til et særligt succesfuldt par i paradressur
Pararytter Tobias Thorning Jørgensen berørte alles hjerter, da han ved OL i Tokyo sikrede sig dobbelt guld med Dansk Varmblods hoppen Jolene Hill, og efterfølgende gav hende hele æren for resultatet. Parret opnåede to individuelle guldmedaljer og en sølvmedalje for hold ved VM i paradressur i Herning i august 2022. 
Under lørdag aftens gallashow modtog smukke charmerende Jolene Hill e. Blue Hors Schufro Hit/ Windsor (opdr. Hanne Andreasen, ejet af Signe og Thomas Kirk Kristiansen) Hendes kongelige Højhed Prinsesse Benediktes Vandrepræmie. Prinsessen, der er protektor for Dansk Varmblod, var selv tilstede og kunne overrække den smukke sølvstatuette til Jolene Hills ejere. De har velvilligt stillet hoppen til rådighed for Tobias, der har gjort dét partnerskab til en international succes. 

Copyright Ridehesten.com
Tobias Thorning Jørgensen og Jolene Hill modtager HKH Prinsesse Benediktes Vandrepræmie til lørdagens gallashow. Foto: Ridehesten.com

En glad Georg og en glad Anders
Administrerende direktør i MCH A/S, Georg Sørensen, hæfter sig ved titlen på gallashowet, ’A Sky Full of Stars’, fordi Jyske Bank Boxen netop er bygget til de største stjerner. Georg slutter af med en stor tak:

– Et hjerteligt tillykke og en stor tak til alle i Dansk Varmblod efter endnu en velgennemført hesteweekend, der igen og for 43. gang formåede at begejstre og imponere os alle med stolte traditioner og flot fornyelse. Det var en særlig fornøjelse at overrække MCH’s Varmblodspris til ridesportens største stjerner, VM Guldholdet. Samtidig skal der lyde en meget varm tak til de 250 veloplagte udstillere på messen og de 60.847 besøgende for både handelslyst og en fantastisk stemning, der kunne mærkes overalt i vores haller, lyder det som afslutning fra Georg Sørensen.

Anders Ladefoged Mortensen, projektchef i MCH Messecenter Herning og en af de ansvarlige for Hest og Rytter, er også glad og stolt over dagene her i Herning, hvilket han fortæller videre om her:

Dermed takker vi hos Ridehesten også af til Dansk Varmblods Hingstekåring – men glæd dig, for i morgen kommer de sidste nyheder fra hingstekåringen, mens du kan læse meget mere dybdegående stof om dagene i Herning i vores aprilnummer.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen