Sadlen skal også passe rytteren

13-05-2018 08:35

At sadlen skal passe til hesten er en kendt sag, men det er lige så vigtigt, at sadlen passer til rytteren

Copyright Ridehesten.com

Det er aldrig behageligt, når man klemmer sig ned i et par cowboybukser, som, hånden på hjertet, burde have været mindst et nummer større. Det begrænser bevægelsesfriheden, strammer om mave, hofter og bagdel. Samme konsekvens har en for lille sadel. Vælger man en sadel, som ikke passer i forhold til ens sæde eller ben, opleves også andre gener udover manglende korrekt bevægelsesfrihed. Rytterens balance forstyrres og velfærd samt holdbarhed hos rytter og hest nedsættes. Desuden er der risiko for, at rytteren udvikler kroniske underlivssmerter på grund af en konstant anspændthed i bækkenbunden (læs artiklen om dette emne i Ridehestens oktobernummer).
Rider man i en sadel som er for lille, kan man ikke sidde i sadlens dybeste punkt, men kommer i stedet til at sidde op mod bagsvidslen. Det resulterer ikke kun i en forkert belastning af hestens ryg, men kan udvikle rygproblemer også hos rytteren.

Rytterens holdbarhed
Der tales ofte om hestens holdbarhed, men ikke så meget om rytterens, selvom den absolut også er betydningsfuld. Når man er mellem 15 og 25 år, mærker man ikke til slid på kroppen, men når man runder de 30 år, begynder belastningen så småt at mærkes, især hvis man rider flere heste om dagen. Ridesporten er en sport, hvor man kan være aktiv op i en høj alder, ja stort set hele livet. Og derfor er det vigtigt, at fokus også rettes mod rytterens fysik og holdbarhed i sadlen.

Når man ikke sidder korrekt
Sidder rytteren ikke, hvor sadlen er smallest, men bliver skubbet mere bagud i sadlen, så bliver rytterens ben presset ud og væk fra sadlen og hesten. Vil man så kompensere, ved at trykke knæene ind til sadelklapperne, resulterer det i en urolig og roterende bevægelse af underschenklen.
Presser man lårmusklerne ind mod sadlen, presser man sit sæde op af sadlen, hvilket resulterer i, at man ikke kan bevare det uafhængige sæde og opnår derved en overspændt bækkenbund.

Læs artiklen om sadeltilpasning til rytter og hest i maj-nummeret af magasinet Ridehesten, hvor resten af artikel kan læses.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen