Vil du redde hesteliv?

12-03-2019 07:24

Overvægtige heste er et stigende problem. Alt for mange heste er for tykke, men hovedproblemet er ofte ejerens erkendelse af problemet. Overvægt og følgesygdomme heraf er en hovedårsag til aflivning af heste i Europa, så ved at gøre noget i tide, kan du være med til at redde hesteliv

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Overvægtige heste er et støt stigende problem i hele Europa, i Danmark er det mere end 25 % af alle heste, der er overvægtige, mens i USA er halvdelen og i England kæmper helt op til 70 % af hestene med overvægt. Fedme er årsagen til utallige følgesygdomme, blandt andet EMS. Overvægtige heste har større risiko for forfangenhed, der fører til for tidlig nedslidning af kroppen. Man oplever præstationsnedsættelser hos hesten, og overvægt giver hesten et markant nedsat velbefindende. Det fortalte dyrlæge Mette Uldal fra Vejle Hestepraksis.

Vægttab handler om motion og fodring
I forhold til vægttab er der to knapper, man kan skrue på: motion og fodring.
Det er meget individuelt, hvor meget man kan skrue op for motionen og ned for foderet. For at lave en holdbar plan er det vigtigt at tale om, hvor meget foder hesten reelt har brug for. Godbidder, snacks og hyggefoder tæller også med i foderregnskabet. Det samme gør græs og buske, afskårne toppe af roer eller gulerødder på folden. Det kan være en god idé at notere alt, hvad hesten får i løbet af et døgn, inklusiv græs, hø og diverse tilskud.

Motion kan være i form af mere ridning i terrænet, man kan køre med hest og vogn eller tage en cykeltur med håndhest. Det kan være svømning, skridtbånd, intervaltræning eller motion på folden. Der er mange muligheder, men ejeren skal have det sjovt med aktiviteterne, ellers bliver det ikke til noget.
I forhold til kost, så har hesten brug for stråfoder, noget der giver lang tyggetid, så den kan danne spyt. Heste er kontinuerlige spisere, der spiser døgnet rundt, og kunsten består i at holde tyggetiden fordelt over hele døgnet, uden at hesten får mange kilo stråfoder. - Heste må aldrig sulte i løbet af døgnet, det passer ikke til hestens fordøjelsessystem, fortæller Mette Uldal.

Læs meget mere om blandt andet årsager til overvægt, huldvurdering og hvordan du ligger en holdbar plan i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen