Evaluering 2022 og målsætning 2023

31-12-2022 07:22

Lars Mars

Optimering af rytteren: En grundig evaluering af året, skaber en rigtig god og vigtig viden - som giver os et godt grundlag til, at lave gode og realistiske målsætninger, og planer for det nye år

Copyright Ridehesten.com

Evaluering af 2022

En grundig evaluering af året, skaber en rigtig god og vigtig viden - som giver os et godt grundlag til, at lave gode og realistiske målsætninger, og planer for det nye år.

 • Hvad var godt? 
 • Hvad var ”knap så godt”? 
 • Hvad skal vi bruge, eller ændre til næste gang/år? 

Evalueringen er desværre kommet under pres
Gennem de sidste 16 år har jeg hjulpet, og samarbejdet med sportsudøvere indenfor mange forskellige sportsgrene – både med kompetencer til endnu mere udvikling og præstation – eller til håndtering af eventuelle udfordringer.

Inden for de seneste få år, kan jeg se at evalueringen er kommet under pres – rigtig mange har svært ved at koncentrere sig om noget der er sket - eller måske ønsker at glemme, hvis noget ikke er gået som håbet. De fleste skynder sig videre – i søgen på, og håb om det næste resultat.

Jeg har en fornemmelse af, at grunden kan være et højt ”stress-niveau”, som man kan finde hos rigtig mange mennesker. Det kan være svært at finde ro i hovedet, i længere tid ad gangen – bl.a. fordi at vi konstant er blevet vant til at lade os ”underholde af mobiltelefonen (de sociale medier)”.

Derfor kan fordybelse og glæden ved at nørde med evaluering, desværre være svær at praktisere.

Prøv at stille dig selv nedenstående spørgsmål:
1) Har du haft et år med succes – både som rytter og menneske?

 • Med glæde – og med gode oplevelser?
 • Med god udvikling – og med gode resultater og præstationer?
 • Med god trivsel - og et godt selvværd?

Eller:

2) Har dit år været præget af udfordringer – og haft mest fokus på ”det knap så gode”?

 • Fleste stævner med nervøsitet – i forhold til glæden, til at vise/prøve det af som du har trænet på?
 • Fleste træninger med alvorlige, sure og frustrerende tanker – i forhold til fokus på glæden ved at ride, og at finde løsninger?
 • Fleste ”hovsa-løsninger” mht. mad og drikke inden og efter træning/stævner – i forhold til god planlægning?
 • Mest fokus på ”fejl”, eller noget ”knap så godt” – i forhold til at finde løsninger?
 • Mest fokus på resultater, placeringer og andre ryttere – i forhold til fokus på alt det som du kan, samt at hjælpe dig selv og ponyen/hesten?

HVAD GJORDE DU FOR AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE I 2022?

HVAD VIL DU GØRE FOR AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE I 2023?

Skab fokus på det som du kan gøre noget ved, og selv kan påvirke – i stedt for at fokusere på alt det udefrakommende, som vi ikke selv er herre over.

Mental indstilling
Vores hjerne bliver god til den måde som vi påvirker den på – så hvis vi ”konstant” har mest fokus på det der ”skal blive bedre” - så vil vores hjerne automatisk blive dårligere til, at glæde sig over alt det gode - og alt det som vi har arbejdet på - samt alt det som vi kan.

 • Derfor er det vigtigt at vi hjælper hjernen ind på den bedste vej – og ikke bare forventer at hjernen kan lave en god evaluering.

Fokus på alt det gode – og det der gik godt
Når vi evaluere, er vores hjerne rigtig god til at fokusere på alt det som vi gerne ville have gjort anderledes – vi bliver dårligere og dårligere til at rose os selv, og gør det kun når noget er gået ekstra godt.

 • Prøv at hjælpe din hjerne til at fokusere på alt det gode – også de helt almindelige ting, som du bare gør i ridningen, i hverdagen og i skole/uddannelse/arbejde, og bare  ”forventer” at du kan – men du har jo på et tidspunkt brugt tid på at lære det, så det skal du jo stadig være glade for, og rose dig selv for. 

Konstruktiv evaluering
Det er  vigtigt at vi har en konstruktiv tilgang til evalueringen, så det ikke mest, går op i at ”nedbryde” os selv, ved kun at finde ”fejl”, eller noget ”knap så godt” – så alt det der gik godt, og som vi har arbejdet hårdt på at nå, bare bliver skubbet i baggrunden – til fordel for det som vi gerne ville gøre bedre.

 • Jo mere vi har fokus på alt det gode - jo lettere kan vi finde løsninger, på noget som vi gerne vil blive bedre til, eller til at håndtere eventuelle udfordringer – på den måde kan vi bedre lave nye målsætninger, og nå dem.  

Det er ikke kun dig som rytter – du skal evaluere på – men også dig som menneske - ”mennesket inde i rytteren”
Det hele hænger sammen, og har en stor betydning for hinanden.

Din trivsel i hverdagen, i skole/uddannelse/arbejde har en stor betydning for din ridning – og omvendt.

 • Der er masser af undersøgelser der viser at alt for mange har store stress-påvirkninger – bl.a. pga. vores perfekthedskultur, og søgen på anerkendelse. 
 • Husk at det er dig der vælger din mentale indstilling – ikke omverdenen. 

Undgå at slæbe ”knap så gode” handlingsmønstre med dig
Når vi laver grundige evalueringer – Hvad var godt? – Hvad var knap så godt? - har vi rigtig god mulighed for at sortere i hvad der med fordel kan bruges og arbejdes videre på – samtidig kan vi få synliggjort de områder der vil være hensigtsmæssigt at ændre på..

HUSK – at det er ikke alle der kan vinde – MEN alle kan være optimalt forberedt - og have gjort alt, hvad der kan hjælpe både rytter og ponyen/hesten, til at skabe de bedste oplevelser.

Målsætning og planlægning for 2023

1) Lav realistiske mål ud fra dine evalueringer

 • Lav også en realistiske planlægninger for hvordan du kan nå dine mål, både: I sporten - i hverdagen - i skole/uddannelse/arbejde.
 • Undgå at du skal ud og indhente noget som du ikke lige nåede i 2022

2) Vær opmærksom på, at der er stor forskel på ”ønsker/håb” i forhold til ”realistiske målsætninger”:

 • Målsætning ud fra ”ønsker, håb og drømme”: Er påvirket af følelser. Dette er ikke rationelt, og kan let skabe ”knap så gode oplevelser”.
 • Realistisk målsætning: Skabes både ud fra den viden og de erfaringer som vi har opbygget, og ud fra det niveau som rytter og ponyen/hesten har som udgangspunkt.

3) Ønsker/drømme/målsætninger – skal gå hånd i hånd, med en realistiske målsætning, samt vores viden, kompetencer og niveau.

 • Sørg for at lave klare målsætninger og planlægninger ud fra det som er realistisk – og ud fra det niveau som du og ponyen/hesten har opbygget.

4) Undgå at blive ved med at gøre det samme – hvis det ikke virker

Der er desværre alt for mange der bliver ved med at gøre det samme, og hænger i de samme ”knap så gode mønstre”, eller slæbe de samme udfordringer med sig dag efter dag, stævne efter stævne. Fordi vores hjerne er super god til at overbevise os om, at det nok bliver bedre i morgen/næste gang – det gør det bare sjældent, hvis vi ikke laver ændringer.

5) Sæt ord på det som du tænker på – og som du virkelig gerne vil.

 • Det hjælper din hjernen til at skabe et bedre overblik, over hvad der er realistisk – og hvad der er hensigtsmæssigt at gøre for at nå målet

6) Planlæg, prioritere og synliggøre hvilket udbytte du ønsker dig af hvert enkelt stævne – i stedet for at drøner fra stævne til stævne.

Husk på glæden ved processen (træningerne) frem mod dine mål.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DIN EVALUERING for 2022 – OG DINE MÅLSÆTNINGER FOR 2023

Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation:

På min blog på Ridehesten.com HER
På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK 

JEG ØNSKER ALLE ET GODT OG LYKKEBRINGENDE NYTÅR

Med sportslig hilsen

Lars Mars

Mental- og fysisk træner samt optimering 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen