Hesteterapeut: ”Spændinger fra trensen eller grimens nakkerem kan gå i hele kroppen”

25-08-2018 11:28, af Mathilde Louise Stenild Brejner

Når hesteterapeut Anne Katrine Nielsen besøger sine firbenede kunder, oplever hun ofte, at hestene har spændinger, der kan komme fra nakkeremmen på grimen og trensen, og at de spændinger virkelig kan forstyrre hestene meget. Derfor opfordrer hun nu til, at man som hesteejer er opmærksom på sin hests signaler

Copyright Ridehesten.com
Foto: Privat med tilladelse fra ejer. Hestemassør Anne Katrine Nielsen brænder for at hjælpe heste af med ubalancer i kroppen.

Når Anne Katrine arbejder med hestene benytter hun sig af en veludrustet værktøjskasse, så hun kan bruge massage, specialmassage, akupressur og kranio sakralterapi – for nu blot at nævne nogle af Anne Katrines redskaber. I sit arbejde med at hjælpe heste af med skavanker, ubalancer og ømheder i kroppen bruger hun ofte kranio-sakralterapi.

Lette tryk gør underværker
-Når jeg arbejder med kranio-sakralterapi, kan det næsten ligne, at jeg ingenting laver. Os med erfaring kan dog mærke kraniosakrale væsker, og vi kan ved hjælp af lette tryk påvirke hestens nervesystem, fortæller Anne Katrine Nielsen.

Det er meget vigtigt, at man ikke trykker for hårdt, for så kan det påvirke hestens muskler og knogler. Man skal have en fin følelse for, at man kun når nerverne, når man giver hesten kranio-sakralterapi, fortæller Anne Katrine Nielsen.

Anne Katrine bruger kranio-sakralterapi ekstremt meget til heste, som ikke bryder sig om massage eller som afslutning på en omgang massage, hvor hesten lige har brug for, at man tager de sidste spændinger.

Nerveudspring giver problemer
Anne Katrine fortæller, at hestens nerveudspring ligger lige bag ørene – og det er netop på det punkt, hvor også grimen og trensen ligger og trykker. Det kan imidlertid give en række problemer, når hesten får spændinger i det område. Anne Katrine fortæller, at hesten kan få problemer, som egentlig stammer fra nerveudspringet, men som kan mærkes nede i hoften. Og derfor opfordrer hun til, at man søger hjælp til sin hest, hvis den har problemer i bevægeapparatet.

Når Anne Katrine giver en hest kranio-sakralterapi starter hun bagfra og arbejder sig systematisk fremad op til hestens hoved.

-Selv med de fancy trenser, som ligger på første nakkehvivel, så trykker trensen og grimen på hestens nerveudspring i nakken. Og bare lidt spændinger her kan gå i hele kroppen, så hesten ikke fungerer. Det er meget vigtigt, at man holder det område løsnet, siger Anne Katrine Nielsen.

Ligner hokuspokus men er det ikke
Hun fortæller, at man ofte kan føle, at man ligner en, der står og laver ingenting, når man giver hesten kranio-sakralterapi, men virkeligheden er en anden. Med sine to hænder forbinder Anne Katrine hestens nervebaner, så hesten stille og roligt kan slippe sine spændinger og ubalancer.

-Det kan ligne hokus pokus, men det er ikke. Der findes veldokumenteret videnskabeligt bevis for, at kranio-sakralterapi virker, siger Anne Katrine Nielsen.

Med sine egne øjne har Anne Katrine Nielsen da også set, hvordan heste har ændret adfærd efter, at de har fået en omgang kranio-sakralterapi. Blandt andet fortæller hun om en hoppe, som plejede at være førerhest. Pludselig ændrede hesten adfærd, så den trak sig, når de andre heste ville æde for den. Noget, som typisk er et tegn på smerte hos en hest, fortæller Anne Katrine.

Hesten fik en omgang massage og kranio-sakralterapi og blev bagefter lukket ud på fold. Efterfølgende fik Anne Katrine at vide, at hesten havde gået lige ud på marken, hvor den havde jaget de heste væk, som rangerede under den i hierkiet, hvorpå den gik i gang med at spise sin hø. Med den historie vil Anne Katrine vise et eksempel på, at heste også kan få udslag i adfærden, hvis de har ondt og spændinger i kroppen. Hun understreger dog, at der ikke er tale om, at hun kan kurere en hest, som er meget ilter og bange, men mere få hesten tilbage i balance, hvis den er plaget af smerter og spændinger i bevægeapparatet.

-Kranio-sakralterapi gør ikke ondt på hesten, men det kan godt føles lidt mærkeligt. Derfor er de fleste heste lidt skeptiske i starten, men hurtigt vænner de sig til terapien, og så plejer de at smaske, gumle og falde helt til ro, siger Anne Katrine Nielsen.

Godt at arbejde med hele hesten
For Anne Katrine gælder det, at hun synes, at det er vigtigt, at man arbejder med hele hesten, så derfor bruger hun alle redskaber i sin redskabskasse, når hun arbejder med en hest. Hun er uddannet som hestemassør, men har derudover bygget ovenpå med uddannelser inden for blandt andet kranio-sakralterapi med mere, så hun kan arbejde helhedsorienteret med heste, der har ubalancer i bevægeapparatet.

Heste behøver imidlertid ikke at være ømme og spændte, før man ringer efter Anne Katrine. Der er også mange, der ringer, fordi de gerne vil have hesten gået igennem, så de kender dens fysiologiske svagheder. På den måde kan man få mere ud af hesten, når man træner den, fortæller Anne Katrine Nielsen.

-Jeg lytter altid meget til hesteejerne, når jeg hjælper en hest. Det er hesteejerne, der virkelig kender deres heste og derfor bedst kan fornemme, hvis der er noget, der generer hesten, siger Anne Katrine Nielsen.

Sådan føles min hest når den er løsgjort
For Anne Katrine virker det som god logik, at man har prøvet at ride sin hest, når den er helt løs og uden spændinger, sådan at man ved, hvordan det skal føles, når det hele er tiptop. På den måde kan man også reagere, før hesten får problemer eller deciderede smerter.

-Det kan jo potentielt udvikle sig til farlige situationer, hvis en hest får lov til at gå med ubehandlede smerter og spændinger. Hvis den eksempelvis har ondt i sadellejet, kan den forsøge at smide sin rytter af – eller den kan eksplodere, hvis den får gjordkramper, siger Anne Katrine Nielsen.

Derfor opfordrer hun til, at man sørger for, at hesten er afspændt og veltilpas, før man kræver noget af den. For nogle hesteejere betyder det, at de ringer efter Anne Katrine hvert halve år, mens andre får besøg af hestemassøren hver anden måned. –Det er meget individuelt, hvor meget en hest har brug for, fortæller Anne Katrine Nielsen.

-En tommelfingerregel, som alle hesteejere bør kende, er, at hesten principielt skal fungere på begge volter. Hvis den ikke gør det, så har den ubalancer i bevægeapparatet. Og der er altså tale om, at næsten alle heste har en god og dårlig volte, og derfor egentlig har behov for at få fjernet og løsnet op for nogle ubalancer, siger Anne Katrine Nielsen.

Anne Katrine Nielsen driver virksomheden Din Hestemassør. 

Hun arbejder med redskaber som massage, akupressur og kraniosakralterapi, m.m., når hun hjælper heste af med spændinger og ømheder.

Anne Katrine kører jævnligt ud i midt- og nordjylland, men tager også ture til sjælland og øerne, hvis der er heste nok.

Det koster 500 kroner for en behandling, som gennemsnitligt tager en time. Under en behandling bruger Anne Katrine Nielsen alle sine redskaber alt efter, hvad hesten har behov for. 

Denne artikel er første gang bragt på Everhorse.dk (som ejes af Mediehuset Wiegaarden, der også driver Ridehesten.com) 

Læs også

Dyrlægen guider: Opdag spændinger og hjælp hesten til smidighed

18-04-2020 13:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dyrlæge Heidi Nielsen giver her tre gode og simple øvelser på video, som du kan lave før og efter ridning for at sikre, at din hest er smidig og løsgjort 

Kranio Sakral Terapi er meget mere end bare wellness

29-11-2018 08:17, af Jeanette Hansen

Når mange hesteejere hører om behandlingen Kranio Sakral Terapi, også kaldet KST, tror de fleste, at der ”bare” er tale om massage eller en ren wellness oplevelse for hesten. Men ifølge Kranio Sakral Terapeut Jeanette Hansen er det meget mere end bare wellness

En ganske særlig tryksag

07-10-2016 07:31, af Tonya Bille Nielsen

Tryk er godt, da det kan frembringe en indre ligevægt. Dette gælder ikke kun for mennesker men også for heste. Akupressur for vores firbenede partner kan alle lære. Alt hvad du behøver er ro, tid og dine hænder

Wellness og behandling i stalden

07-08-2016 14:35, af Britt Carlsen
OL|

Hestene ved OL i Rio lever i disse dage et liv på første klasse, med rent vand, store bokse samt massage, fysioterapi med meget mere af deres helt egen hestefysioterapeut Gitte Andersen Søby

Laver du strækøvelser med din hest?

03-01-2018 08:05, af Cecilia Lindahl

En god træningstime for både hest og rytter kan faktisk begynde dagen forinden, såfremt man har givet sig tid til at strække hesten godt ud efter endt træning

Angst - det sker da ikke for mig?

28-02-2019 15:40, af Jeanette Hansen

Jeanette fortæller hudløst ærligt om, hvordan hun blev bange for at ride på sin egen hest. Angsten blev for meget, hesten valgte hende fra, men nu har hun fundet kemien med en ny

Grundlaget er opstilling

11-06-2018 07:31, af Cecilia Lindahl

Rytterens rigtige opstilling er forudsætningen for, at hesten forstår rytterens signaler. Hvis man kan sidde uden spændinger og i balance under alle forhold giver man hesten de bedste forudsætninger for at udføre øvelserne rigtigt

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Webredaktør og nyhedsvagt

Marie Helene Rigård Rohleder

mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Forsamlingsforbud: Hvad betyder det for stævnerne?

18-09-2020 16:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Forsamlingsforbuddet er sænket til 50 personer, og det får heldigvis ikke betydning for en stor andel af stævnearrangører, men der er desværre nogle stævner der bliver ramt, og som er nødt til at foretage justeringer i deres planlagte stævner, meddeler Dansk Ride Forbund

Kingsland sælger aktiemajoritet på 51 %

22-09-2020 12:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Det verdensomspændende brand Kingsland Equestrian har solgt aktiemajoriteten på 51 %, og de fortæller, at de glæder sig til i fremtiden at have Helgstrand Dressage som samarbejdspartner, for det er netop Helgstrand som har købt majoriteten i firmaet

Auktion: Solgte føl opnåede flot gennemsnitspris

19-09-2020 20:11, af Annika Knudsen Lorentsen

Følauktion Nord blev i dag afsluttet, og i alt lykkedes det at sælge 8 føl til en gennemsnitspris på 34.800 kr, og Ulrik Kristensen fra auktionsudvalget fortæller, at det har været lærerigt at afvikle auktionen online, og at de er godt tilfredse med resultatet

Belgisk pige inspireret af Danielle Goldsteins fjer

19-09-2020 18:33, af Annika Knudsen Lorentsen

– Du skal turde være den du er, siger den 10-årige belgiske pige Febe Abeels, som ligesom den internationale toprytter Danielle Goldstein pryder sit hård med farverige fjer, fordi hun ønsker at vise, at hun tør være sig selv

Drægtig hoppe skudt af jæger: Sådan forløb sagen

15-09-2020 15:50, af Annika Knudsen Lorentsen

For knap et år siden berettede vi om, at avlshoppen Calicia Møgelvang blev skudt på sin egen mark af en jæger. Her et år efter er det en nedtrykt hoppeejer der står tilbage med en meget lille sum penge i erstatning for den hoppe han var meget glad for

24 dressurtalenter klar til championatsfinale (video)

20-09-2020 15:35, af Annika Knudsen Lorentsen

Så er det afgjort hvilke 24 5-års dressurheste der skal deltage ved Pavo og Dansk Ride Forbunds championat for ungheste, og i dagens mellemrunde, hvor 18 heste gik videre, vandt Blue Hors Londoner med Christian Tudela Ruiz i sadlen

Springbank sikkert videre til 6-års finale (video)

20-09-2020 20:08, af Annika Knudsen Lorentsen

Så er mellemrundestævnet i Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste afviklet, og de 24 bedste 6-års heste er nu også kvalificeret til finalen i uge 41

Kan du genkende mulig gerningsmand?

16-09-2020 14:05, af Marie Helene Rigård Rohleder

Politiet har offentliggjort overvågningsbånd fra Holbæk Rideklub, hvor fjordhesten Ågerupgårds Carli blev aflivet i fredags på grund af voldsom mishandling. Politiet beder offentligheden om hjælp til at identificere manden 

28 stjernefrø videre til finalen (video)

19-09-2020 18:04, af Kristine Ulsø Olsen

Ved dagens mellemrunde i Pavo og Dansk Ride Forbunds Championater fik 28 4-års heste adgang til finalen og derfor er 40 finalister nu klar til at indtage Blue Hors om tre uger

Susanne Barnow klar med 5 heste til championatsfinale

22-09-2020 13:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Susanne Barnow kan sammmen med sin partner Steffen Kristensen glæde sig over, at det i år er lykkedes at kvalificere fem ud af fem mulige heste til Pavo og Dansk Ride Forbunds championater for ungheste i dressur, og Susanne fortæller, at de er stolte og taknemmelige for, at deres lille team kan tage til Blue Hors med fem heste de selv ejer