Horsebo Smarties til Stinna Tange

11-08-2015 16:48

Den danske para-dressurrytter Stinna Tange har fået en ny tophest stillet til rådighed. Det er ingen ringere end den tidligere internationale Grand Prix-hest Horsebo Smarties

Copyright Ridehesten.com
Stinna Tange og Horsebo Smarties - der lyder kælenavnet Smarte.

Stinna Tange er en af de heldige ryttere, der er sponseret af Nathalie Horsecare og Nathalie Fashion. Ved DM på Broholm i sommer talte Stinna med Helle Mørkøv Kristiansen, der er producenten bag de lækre Nathalie produkter og ligeledes indehaver af Stutteri Horsebo. Snakken faldt på heste, og Helle fortalte, at hun skulle have solgt nogle. De sludrede lidt om, hvorvidt der var nogen, der var rolige nok til Stinna, men det mente Helle ikke.

I bilen på vej hjem fra Broholm kom hun i tanke om, at familiens hjemmeavlede Horsebo Smarties e. Gribaldi/Ramiro’s Bube måske kunne være noget for Stinna. Den 14-årige vallak, der er tidligere avlshingst, championatsvinder, international Grand Prix-hest med Prinsesse Nathalie og senest EM-medaljevinder med Helles datter Amanda Overgaard, har haft en belastningsskade og kan derfor ikke længere rigtigt sætte sig i galoppen.

Helle tog en snak med sin datter samme aften, og de var enige om, at det var en glimrende idé – hvis altså ”Smarte” ville passe som paradressurhest. Det skulle komme an på en prøve. Stinna fik herefter en sms fra Helle med beskeden, at de kunne stille Smarte til rådighed for hende.

– Jeg skreg af begejstring, da jeg læste Helles sms! Jeg har altid været fan af ham, men har aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg skulle komme til at ride ham, fortæller Stinna. 

Da Stinna første gang prøvede Smarte, havde han svært ved at forstå, at han bare skulle trave. Stinna rider med to piske som schenkelerstatning, og så var hesten sikker på, at han skulle gå passage.

– Det var en vild oplevelse, men jeg fik en rigtig god fornemmelse i skridten, og jeg følte mig så tryg på ham, og vi blev enige om, at vi skulle give det et forsøg, fortæller Stinna, og Helle tilføjer;

– Han var forsigtig, og det var som om, han forstod, at han skulle passe på Stinna.

Amanda og Helle gik i gang med at omskole Smarte, så han kunne lære Stinnas hjælpere at kende. Efter to ugers træning havde han forstået det grundlæggende i brugen af pisken på skulderen, og dagen efter Stinnas fødselsdag i juli, leverede Helle og Amanda hesten på Fyn.

– De første to uger jeg red ham herhjemme, foregik det udelukkende i skridt og piaffe/passage og kun med enkelte travtrin. På 14. dagen satte han bare i trav, som om han aldrig havde gjort andet – og så har det faktisk fungeret lige siden. Han giver så god en fornemmelse, og så er han så klog! Efter vi fik styr på traven, er det ligesom om, at han bare tager i mod alt, jeg præsenterer ham for. Han forstår allerede mine helt små signaler.  Han lærer virkelig hurtigt og er en sand kammerat. Jeg nyder hver eneste ridetur på ham, fortæller Stinna, der trænes af Jeanette Larsen.

Ingen af Stinnas konkurrenter har ligeså gode heste, så hun mener, at hun på sigt kommer til at ligge helt i top internationalt, og hun har store drømme og planer for sin og Smartes fremtid på konkurrencebanerne. Det er Helle som ejer meget glad for, og hun ser frem til at følge familiens yndlingshest hos sin ambitiøse paradressurrytter.

– Vi synes, at det er en glorværdig afslutning på en stor international karriere for Smarte. Stinna går jo efter alle guldmedaljerne, og skulle de sammen nå til OL 2016, så er det heller ikke første gang, at Smarte er i Rio de Janeiro, for der har han tidligere været med prinsessen, griner Helle.

 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen