Kan data forudsige de næste mestre?

17-02-2023 06:27

Annika Knudsen Lorentsen

Den store brug af digitale platforme i hestebranchen, betyder, at data kan indsamles og dermed bidrage med statistikker og måske endda forudsigelser. Platformen Hippomundo har taget et kig på resultaterne fra UVM-finalen i 2013 for 7-års heste, og fundet ud af, hvilket niveau hestene har præsteret på siden

Copyright Ridehesten.com
Peder Fredricson med H&M All In. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis man tager et kig på de heste, der deltog i UVM-finalen for 7-års heste tilbage i 2013 på Zangersheide, så vil man opdage, at en stor del af disse heste har begået sig på allerhøjeste niveau efterfølgende. Det beretter Hippomundo omkring i en artikel, som de har lavet med udgangspunkt i deres database, der samlet resultater mm. fra en stor del af hestebranchen, herunder alle internationale stævneresultater. 

40 heste mødtes i finalen for 7-års heste dengang, og her ti år senere, er det særdeles spændende at kigge på netop disse heste. Blandt de heste, der endte i top-10 i finalen, har ni af dem deltaget i springklasser på 160 cm eller højere, mens den tiende har gået op til 150 cm-klasser. 

Ud af disse ti, har hele seks af dem deltaget ved store internationale mesterskaber. Vinderen af finalen dengang, Atlantic du Seigneur, har haft en god karriere under Gudrun Patteet, og har blandt andet vundet den 4-stjernede 160 cm Grand Prix i Ascona.

Sølvmedaljetager, Bacardi VDL, som dengang gik under Jos Lansink, har haft en succesfuld karriere under Jannika Sprunger, hvor han har været en del af det schweiziske landshold, og deltog blandt andet ved VM i Tryon i 2018. 

Copyright Ridehesten.com
Martin Fuchs med Clooney 51. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Lige udenfor medaljerækken i 2013, placeret som nr. 4 med Nicola Philippaerts i sadlen, var H&M All In, som for de færreste kræver en introduktion. H&M All In var vundet ekstremt meget under svenske Peder Fredricson. Ekvipagen var på det guldvindende hold ved OL i 2021 og ved VM i 2021, ligesom de har vundet individuelt sølv ved OL i både 2016 og 2021, og de har i mange år været fast inventar på det svenske A-landshold. 

Blandt finaledeltagerne tilbage i 2013 ved UVM, var også Gazelle (sluttede som nr. 5 med Eiken Sato i sadlen), der har haft succes under amerikanske Kent Farrington og sammen har de vundet intet mindre end 3,5 millioner euro i præmiepenge siden 2015 og haft 13 5-stjernede Grand Prix-sejre sammen. Gazelle har netop sagt farvel til sporten og er gået på en velfortjent pension.

Copyright Ridehesten.com
Greg Patrick Broderick med MHS Going Global ved OL 2016. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Clooney 51, der blev 6'er ved UVM-finalen med Jana Wagers, har ligeledes haft en utrolig karriere siden dengang. Vallakken er ligeledes fornyligt pensioneret, men har bag sig en karriere med schweiziske Martin Fuchs, og har blandt andet deltaget ved OL i både 2016 og 2021, ligesom de har deltaget ved både VM og EM, blandt andet med en guldmedalje ved EM i 2019 og en sølvmedalje ved VM i 2018.

Irske Greg Patrick Broderick førte UVM-finalisten MHS Going Global, der tog syvendepladsen i finalen i 2013, til OL i Rio i 2016. Chaqui Z (nr. 8 i UVM-finalen) var med til at vinde guld med det irske hold ved EM i 2017 og deltog ved VM i 2018. UVM-finalisterne var 2013: Quolita Z (nr. 9 i finalen) og Gentiane de la Pomme (nr. 10 i finalen), har mange topresultater bag sig i 160 cm-klasser. 

Det er selvfølgelig umuligt at forudsige, hvorvidt de nylige top-10 finalister fra UVM for 7-års sidste år, vil gå ligeså flotte præstationer i møde, men noget tyder på, at heste der kan begå sig i finalen for 7-års heste, i den grad er kandidater til at gøre sig på den helt store scene i sporten. 

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald