Tjek hestens helbred

02-08-2016 07:30

Vejrtrækning, temperatur og puls – tre vigtig faktorer for både menneske og hest, og samtidig også tre vigtige indikatorer, der kan vise om noget skulle være galt. Væn dig til dagligt at tjekke de tre faktorer, for når du kender din hests normalværdier, er det lettere at spotte afvigelser. Lær her hvordan  

Copyright Ridehesten.com

Hestens vejrtrækning
En normal hest vil respirere (trække vejret) cirka 10-18 gange i minuttet. En sund hest vil have en rolig og stabil vejrtrækning, når den er i hvile. En vejrtrækning består af én indånding og én udånding - Se på hestens ribben, der bevæger sig let ind og ud eller placér en hånd foran hestens næsebor og mærk efter den luft, der kommer ud.

Hestens temperatur
En normal hest har en temperatur under 38,5°C. Har hesten forhøjet temperatur over en længere periode skyldes det ofte en infektion eller betændelses tilstand et sted i hestens krop, og så bør du tilkalde dyrlægen. Er temperaturen kun kortvarigt forhøjet, så kan det eventuelt hænge sammen med træning eller overophedning - men forbliver temperaturen høj, så skal det tages alvorligt.
Hestens temperatur tages i endetarmen, da det er mest nøjagtigt – køb et digitalt termometer på apoteket.
 

Hestens puls
En normal hest vil have en puls, der befinder sig mellem 30 og 36 slag i minuttet. Hestens puls påvirkes af smerte, chok, feber og naturligvis træning. Pulsen svinger fra hest til hest, og er ligesom hos mennesker også afhængig af den fysiske form, men er pulsen gennem længere tid forhøjet, bør dyrlægen altid kontaktes.
Pulsen tjekkes ved at placere to fingre (dog ikke din tommelfinger) inde under hestens kæbe – her løber den submandibulære arterie. Ellers kan pulsen også mærkes på hver side af koden og på piberne på bagbenene.

Se hvordan du tjekkes hestens puls på denne video
 

Videoer

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen