LIVE: Longines FEI EM Rotterdam

10:39 Guld til Tobias Thorning Jørgensen i kür!!

Få en god opstart på udendørssæsonen

23-04-2019 10:11, af Lars mars Johansen

Udendørssæsonen står for døren, og for både ponyens/hestens og rytterens vedkommende skal der i starten oparbejdes en ny tryghed, efter at have redet indendørs i lang tid

Copyright Ridehesten.com

Dufte, vinden, underlaget, bevægelser fra planter og træer osv. – der er mange forklaringer og begrundelser for hvorfor udendørsridning kan have udfordringer specielt i starten af sæsonen. Med en god forberedelse og planlægning kan rytteren forberede sig på det meste, både mht. forståelse og håndtering at forskellige situationer, samt at skabe god viden og erfaringer som der kan arbejde videre på.   

Skab viden
Når vi kaster os ud i noget nyt, eller ændre på de forhold som vi har konkurreret under i en periode, er det en rigtig god ide, at vi laver planer fra starten, til hvordan vi vil klare den/de nye situationer, så vi derved kan få skabt synlighed for ”hvad der er godt” og ”hvad der kan være hensigtsmæssigt at træne på og forbedre til næste gang” - således at der stille og roligt opbygges gode erfaringer, viden og kompetencer. På den måde kan vi få skabt en sund proces, som kan hjælpe os til udvikling, og til at nå vores mål ud fra rytterens og ponyens/hestens niveau.

En realistisk målsætning for starten af sæsonen

 • Pas på med at overføre og forvente resultaterne fra indendørsstævnerne: Brug heller lidt tid i starten af udendørssæsonen på at opbygge erfaringer og viden.
 • Målsætning for ridningen behøves ikke altid at være målt i placeringer, resultater og point:  Hovedmålet kan f.eks. være 1-2 fokuspunkter i ridningen hvor der bl.a. ”prøves noget af” eller at ”skab tilvænning under nye forhold” o.l. - således at du får skabt noget viden om dit og ponyens/hestens nuværende niveau.
 • Realistiske mål skabes bedst ud fra den viden som du har, og ikke ud fra det du håber eller ønsker.
 • For stor søgen på placeringer og resultater i starten af en sæson, kan ofte hæmme udviklingen: Bl.a. fordi at man let kan blive skuffet hvis ponyen/hesten ikke er helt klar, og rytteren samtidig ikke har fået opbygget erfaringer til at hjælpe eller håndtere ponyens/hestens udfordringer.

Planlægning

En god realistisk planlægning skaber ro og overblik i hjernen, så du bedre kan koncentrere dig om dine mål og fokuspunkter, og at vise hvad du og ponyen/hesten kan sammen.  

 • Lav en planlægning for stævnerne i forhold til hvornår du gerne vil være helt klar til at I skal præstere.
 • Udvælg nogle stævner som er test-stævner, hvor du acceptere at ponyen/hesten og du lige skal tilvænne sig til forholdene udendørs, eller at ”prøve noget af” for at skabe viden og erfaringer.
 • Undersøg om stævnerne er på åbne eller lukkede områder, det en rigtig god ide at planlægge træningen og den mentale indstilling til de forhold som du skal ride under. Hvis din pony/hest er meget opmærksom, så træn den og hjælp den til at forstå at det ikke er farligt, i stedet for at irritere dig over at den er sådan (læs f.eks. teaseren ”I miljøtræning kan alt lade sig gøre - hvis du har hestens tillid” bragt d. 15/3-19 – eller læs hele artiklen bragt i Ridehesten marts-udgaven 2019)
 • Lav en stævneplan med prioriteter/fokus områder: I stedet for at jagte fra det ene stævne til det andet i håb om at det går godt, kan det være en god ide at lave en realistisk plan for hvad du gerne vil opnå med hvert enkelt stævne og ridningen bl.a. for at skabe viden til det næste stævne.  

Pakkeliste til stævner
Gør det let for dig selv - lav en pakkeliste med alt hvad du skal have med, og i den rækkefølge som du skal bruge tingene. Det hjælper bl.a. til: At minimere stressniveauet under pakningen og inden kørslen

 • At der ikke opstår tvivl om man lige fik en bestemt ting med, som vil skabe uro og unødige tanker på vej til stævnet
 • At du meget bedre kan koncentrere dig om forberedelsen og fokusområder til stævnet.
 • Læs f.eks. artiklen ”Sådan pakker du til stævner” af Groom Tina Dufour, der blev bragt under nyheder d. 25/01-19, her kommer hun med forslag til endagsstævner. Det er super spændende at læse om den passion Tina Dufour har for at gøre sit arbejde så optimalt som muligt.
 • Husk også at lave en pakkeliste til mad og drikke – så du undgår at mangle optimal energi eller ”hovsaløsninger” med junkfood.

Gennemgå dine vaner

 • Starten af en ny sæson er et godt tidspunkt til at gennemgå både dine og din/dine hjælperes vaner og handlingsmønstre.
 • Igennem livet tillægger vi os bestemte vaner – det er godt på mange områder fordi det frigiver energi til noget andet – men vaner kan også blive for gamle og måske ikke helt så hensigtsmæssige som de var i starten, derfor er det vigtigt at man jævnligt gennemgår sine vaner for at se om de stadig er optimalt, eller om der kan optimeres ved at ændre på noget.
 • Få en god snak med din/dine hjælpere og træner, om hvilken hjælp du har brug for inden og under stævnet. Ofte er der skabt nogle vaner som man gør fra gang til gang, uden at tænke over om de stadig er hensigtsmæssige ud fra det som du har brug for nu.
Copyright Ridehesten.com
Lars Mars Johansen

Beklædning

Sørg for at have tøj på der passer til temperaturen. Det kan have stor indflydelse på præstationen.
Koldt vejr: Jeg ser ofte ryttere der små-fryser lidt inden de skal ride. Det er ikke hensigtsmæssigt, da det går ud over flere vigtige områder, bl.a.:  

 • Koncentrationen: Vi let kan miste fokus hvis vi fryser lidt.
 • Bevægeligheden: Når kroppen fryser lidt, vil musklerne automatisk trække sig lidt sammen, og det er ikke hensigtsmæssigt når vi skal være bevægelige.
 • Energi: Kroppen skal bruge meget mere energi for at holde varmen, den energi kan bruges meget bedre andre steder.
 • Der findes rigtig godt funktionelt undertøj, som sagtens kan bruges under stævnedresset. Bl.a. som lang- og kortærmet trøjer samt lange- og korte bukser, både med og uden uld samt vindstopper (så vinden ikke trænger ind på kroppen). Kan bl.a. købes i løbe- og cykelbutikker.   

Varmt vejr: Har også en stor indflydelse på kroppen, koncentrations- og præstationsevnen

 • Koncentrationen: Vi let kan miste fokus hvis vi har det for varmt, og måske samtidig har været lidt for lang tid i solen. Man kan også meget let blive lidt sløv. 
 • Det er fornuftigt at holde sig i skyggen og køligere steder, når man ikke skal ride – samt at huske, at spise og drikke, så kroppen har nok energi til at hjælpe krop og hjerne.
 • Energi: Kroppen skal bruge meget mere energi for at køle kroppen, den energi kan bruges meget bedre andre steder.

Få skabt gode vaner fra starten, så du får en god start på udendørssæsonen

God planlægning og forberedelse – giver et godt overblik og mentalt overskud

I Ridehesten kan du læse meget mere om forslag til optimering af rytteren udover selve ridningen. Hver måned siden juni 2017 har jeg skrevet om muligheder og fordele for at rytteren skaber mere fokus på sig selv. 

Læs også

Optimering af rytteren – Fokus på dit væskeindtag

05-08-2019 13:59, af Lars Mars

Væske er vigtig uanset om det er varmt eller ej. Vores væskeindtag er lige så vigtig som at spise nok sund, energigivende og nærende kost, for at vores krop og hjerne kan trives og præstere optimalt

Optimering af rytteren – Tænk på kosten i varmen

30-07-2019 10:07, af Lars Mars

Vores krop og hjerne er på overarbejde under varme forhold – vi skal bruge masser af energi for at opretholde en optimal kropstemperatur – derfor er det fornuftigt at huske, at spise nok sund, nærende og energigivende mad

Optimering af rytteren - Informative studier

23-07-2019 11:32, af Lars Mars

Her kan du læse om min store glæde over at der bliver sat endnu mere fokus på  fordelene ved at være opmærksom på flere områder end selve ridningen

Trænerens rolle – som træner

13-10-2018 07:19, af Lars Mars Johansen

Træneren skal ikke kun undervise og fortælle, hvad rytteren skal gøre under ridningen. Den tid er forbi, mener sportscoach Lars Mars Johansen. Her kan du læse et sammendrag af hans seneste to artikler i magasinet Ridehesten

Gør vi nok for at nå vores mål?

31-12-2018 14:02, af Lars Mars

Vi kan nå fantastiske mål, med den rigtige planlægning, den rigtige træning og den rigtige mængde vilje, uanset om det drejer sig om uddannelse, arbejde eller sport

Julegaveønsker og hjemmetræning

17-12-2018 10:03, af Britt Carlsen

Mangler du lige en ide eller ønske til julegaven, så kan du læse artiklen "Optimering af rytteren - Ideer til juleønsker" i magasinet Ridehestens decemberudgave - og i januar giver vi gode råd til brug af træningsudstyret

Husk at træne bagsiden af kroppen

08-05-2019 08:17, af Cecilia Lindahl

En fysisk stærk og smidig krop i balance vil automatisk også påvirke vores mentale tilstand og derved give en rigtig god grobund for udvikling til fordel for både rytteren, ponyen/hesten og ridningen

Fik du læst

18-01-2019 13:02, af Cecilia Lindahl

Fik du læst artiklen om ”Træningsudstyr til tillægstræning” og forslag til hjemmetræning i artikelserien ”Optimering af rytteren”, i det sidst nye nummer af Ridehesten?

Søvn og Hvile

16-10-2017 07:36, af Cecilia Lindahl

Søvn, kost og væske har stor betydning for at vi kan fungere optimalt - desværre er det også de områder, vi generelt er begyndt at ignorere betydningen af  

Ny hjemmeside til Horse-trainer

15-10-2014 07:39, af Nina Marie Villadsen

Horse-trainer har fået en ny, flot hjemmeside fra Wiegaarden Media go2net, hvor du bl.a. kan læse alt om de eksklusive trænings- og rehabiliteringsmaskiner til optimering af hestevelfærd

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilia Lindahl

Webredaktør og nyhedsvagt

Cecilia Lindahl
26 87 57 90
cli@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dujardin: Jeg er tydeligvis helt ødelagt!

21-08-2019 09:05, af Britt Carlsen

Charlotte Dujardin, England blev elimineret for blod på hestens flanke efter et score på 81,91%, som kunne have givet  England holdsølv ved EM i Rotterdam. Det er en af de vanskeligste dage i min karriere, fortæller hun

OL kvalifikationen er i hus - medaljen tabt i regn?

20-08-2019 12:03, af Britt Carlsen

Cathrine Dufour red under de værst tænkelige betingelser i silende regn, og det skabte noget uopmærksomhed hos Atterupgaards Cassidy, to store fejl, og resten af programmet til absolut topklasse (video)

Daniel ind på 2. pladsen!

20-08-2019 08:55, af Britt Carlsen

Daniel Bachmann Andersen og 15-årige Blue Hors Zack gjorde det de har vist sig at være bedst til: et elegant, kraftfuldt program til 79,348%, men undervejs så det lidt bekymrende ud 

Rytter og hest tvunget omkuld af bil

21-08-2019 14:24, af Annika Knudsen Lorentsen

I mandags var Julie Gissel desværre udsat for en ubehagelig oplevelse i trafikken, hvor hendes hest kom til skade. Hvad gør man egentligt hvis uheldet er ude? Og hvad gør man for at undgå det sker?

Auktion: Vellykket salg af Lene Ibsens heste

19-08-2019 14:58, af Annika Knudsen Lorentsen

I går aftes faldt hammerslaget på en række lovende ungheste, føl og avlshopper fra Lene Ibsens stutteri. Finn Campen fra Campen Auktioner fortæller til Ridehesten, at han er godt tilfreds med auktionens forløb

Bronze til Cathrine (video)

22-08-2019 22:50, af Britt Carlsen

Det blev en helt magisk og forunderlig aften ved EM i Rotterdam, hvor vi blev vidne til dressur på højeste niveau. Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy vandt bronze efter de to tyske ryttere Isabell Werth og Dorothee Schneider

OL kvalifikationen er hjemme - holdmedaljen forsvandt

20-08-2019 16:37, af Britt Carlsen

Det har været den rene rutsjebane af følelser for rytterne i holdkonkurrencen i dressur i dag. Medaljerne blev ændret, da Charlotte Dujardin blev diskvalificeret for blod på hesten, og Danmark vandt OL-kval men mistede holdmedaljen

Aflivning af hest skabte stor debat ved grænsen

22-08-2019 14:34, af Camilla Tiefensee Schrøder

I Tyskland er det ulovligt at aflive en rask hest – men det må man gerne i Danmark. En sønderjysk hesteejer stak fingrene i en hvepserede, da hun besluttede at aflive sin hest mod sin tyske partsrytters vilje

Maria A. Andersen til Helgstrand Dressage

20-08-2019 11:49, af Thomas Bach Jensen

Berider Søren Vallentin har valgt at fratræde sin stilling hos Helgstrand Dressage, som nu har ansat Maria Anita Andersen i jobbet som daglig leder og berider på Helgstrand Academy

Nathalie: At Cathrine gjorde det hun gjorde - det er vildt!

23-08-2019 12:23, af Britt Carlsen

Landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein roser Cathrine Dufour for sit ridt i Specialen og bronzemedaljen, og så ser hun frem mod OL i Tokyo - hør hende fortælle om planerne i web-tv klippet her i nyheden