Få en god opstart på udendørssæsonen

23-04-2019 10:11, af Lars mars Johansen

Udendørssæsonen står for døren, og for både ponyens/hestens og rytterens vedkommende skal der i starten oparbejdes en ny tryghed, efter at have redet indendørs i lang tid

Copyright Ridehesten.com

Dufte, vinden, underlaget, bevægelser fra planter og træer osv. – der er mange forklaringer og begrundelser for hvorfor udendørsridning kan have udfordringer specielt i starten af sæsonen. Med en god forberedelse og planlægning kan rytteren forberede sig på det meste, både mht. forståelse og håndtering at forskellige situationer, samt at skabe god viden og erfaringer som der kan arbejde videre på.   

Skab viden
Når vi kaster os ud i noget nyt, eller ændre på de forhold som vi har konkurreret under i en periode, er det en rigtig god ide, at vi laver planer fra starten, til hvordan vi vil klare den/de nye situationer, så vi derved kan få skabt synlighed for ”hvad der er godt” og ”hvad der kan være hensigtsmæssigt at træne på og forbedre til næste gang” - således at der stille og roligt opbygges gode erfaringer, viden og kompetencer. På den måde kan vi få skabt en sund proces, som kan hjælpe os til udvikling, og til at nå vores mål ud fra rytterens og ponyens/hestens niveau.

En realistisk målsætning for starten af sæsonen

 • Pas på med at overføre og forvente resultaterne fra indendørsstævnerne: Brug heller lidt tid i starten af udendørssæsonen på at opbygge erfaringer og viden.
 • Målsætning for ridningen behøves ikke altid at være målt i placeringer, resultater og point:  Hovedmålet kan f.eks. være 1-2 fokuspunkter i ridningen hvor der bl.a. ”prøves noget af” eller at ”skab tilvænning under nye forhold” o.l. - således at du får skabt noget viden om dit og ponyens/hestens nuværende niveau.
 • Realistiske mål skabes bedst ud fra den viden som du har, og ikke ud fra det du håber eller ønsker.
 • For stor søgen på placeringer og resultater i starten af en sæson, kan ofte hæmme udviklingen: Bl.a. fordi at man let kan blive skuffet hvis ponyen/hesten ikke er helt klar, og rytteren samtidig ikke har fået opbygget erfaringer til at hjælpe eller håndtere ponyens/hestens udfordringer.

Planlægning

En god realistisk planlægning skaber ro og overblik i hjernen, så du bedre kan koncentrere dig om dine mål og fokuspunkter, og at vise hvad du og ponyen/hesten kan sammen.  

 • Lav en planlægning for stævnerne i forhold til hvornår du gerne vil være helt klar til at I skal præstere.
 • Udvælg nogle stævner som er test-stævner, hvor du acceptere at ponyen/hesten og du lige skal tilvænne sig til forholdene udendørs, eller at ”prøve noget af” for at skabe viden og erfaringer.
 • Undersøg om stævnerne er på åbne eller lukkede områder, det en rigtig god ide at planlægge træningen og den mentale indstilling til de forhold som du skal ride under. Hvis din pony/hest er meget opmærksom, så træn den og hjælp den til at forstå at det ikke er farligt, i stedet for at irritere dig over at den er sådan (læs f.eks. teaseren ”I miljøtræning kan alt lade sig gøre - hvis du har hestens tillid” bragt d. 15/3-19 – eller læs hele artiklen bragt i Ridehesten marts-udgaven 2019)
 • Lav en stævneplan med prioriteter/fokus områder: I stedet for at jagte fra det ene stævne til det andet i håb om at det går godt, kan det være en god ide at lave en realistisk plan for hvad du gerne vil opnå med hvert enkelt stævne og ridningen bl.a. for at skabe viden til det næste stævne.  

Pakkeliste til stævner
Gør det let for dig selv - lav en pakkeliste med alt hvad du skal have med, og i den rækkefølge som du skal bruge tingene. Det hjælper bl.a. til: At minimere stressniveauet under pakningen og inden kørslen

 • At der ikke opstår tvivl om man lige fik en bestemt ting med, som vil skabe uro og unødige tanker på vej til stævnet
 • At du meget bedre kan koncentrere dig om forberedelsen og fokusområder til stævnet.
 • Læs f.eks. artiklen ”Sådan pakker du til stævner” af Groom Tina Dufour, der blev bragt under nyheder d. 25/01-19, her kommer hun med forslag til endagsstævner. Det er super spændende at læse om den passion Tina Dufour har for at gøre sit arbejde så optimalt som muligt.
 • Husk også at lave en pakkeliste til mad og drikke – så du undgår at mangle optimal energi eller ”hovsaløsninger” med junkfood.

Gennemgå dine vaner

 • Starten af en ny sæson er et godt tidspunkt til at gennemgå både dine og din/dine hjælperes vaner og handlingsmønstre.
 • Igennem livet tillægger vi os bestemte vaner – det er godt på mange områder fordi det frigiver energi til noget andet – men vaner kan også blive for gamle og måske ikke helt så hensigtsmæssige som de var i starten, derfor er det vigtigt at man jævnligt gennemgår sine vaner for at se om de stadig er optimalt, eller om der kan optimeres ved at ændre på noget.
 • Få en god snak med din/dine hjælpere og træner, om hvilken hjælp du har brug for inden og under stævnet. Ofte er der skabt nogle vaner som man gør fra gang til gang, uden at tænke over om de stadig er hensigtsmæssige ud fra det som du har brug for nu.
Copyright Ridehesten.com
Lars Mars Johansen

Beklædning

Sørg for at have tøj på der passer til temperaturen. Det kan have stor indflydelse på præstationen.
Koldt vejr: Jeg ser ofte ryttere der små-fryser lidt inden de skal ride. Det er ikke hensigtsmæssigt, da det går ud over flere vigtige områder, bl.a.:  

 • Koncentrationen: Vi let kan miste fokus hvis vi fryser lidt.
 • Bevægeligheden: Når kroppen fryser lidt, vil musklerne automatisk trække sig lidt sammen, og det er ikke hensigtsmæssigt når vi skal være bevægelige.
 • Energi: Kroppen skal bruge meget mere energi for at holde varmen, den energi kan bruges meget bedre andre steder.
 • Der findes rigtig godt funktionelt undertøj, som sagtens kan bruges under stævnedresset. Bl.a. som lang- og kortærmet trøjer samt lange- og korte bukser, både med og uden uld samt vindstopper (så vinden ikke trænger ind på kroppen). Kan bl.a. købes i løbe- og cykelbutikker.   

Varmt vejr: Har også en stor indflydelse på kroppen, koncentrations- og præstationsevnen

 • Koncentrationen: Vi let kan miste fokus hvis vi har det for varmt, og måske samtidig har været lidt for lang tid i solen. Man kan også meget let blive lidt sløv. 
 • Det er fornuftigt at holde sig i skyggen og køligere steder, når man ikke skal ride – samt at huske, at spise og drikke, så kroppen har nok energi til at hjælpe krop og hjerne.
 • Energi: Kroppen skal bruge meget mere energi for at køle kroppen, den energi kan bruges meget bedre andre steder.

Få skabt gode vaner fra starten, så du får en god start på udendørssæsonen

God planlægning og forberedelse – giver et godt overblik og mentalt overskud

I Ridehesten kan du læse meget mere om forslag til optimering af rytteren udover selve ridningen. Hver måned siden juni 2017 har jeg skrevet om muligheder og fordele for at rytteren skaber mere fokus på sig selv. 

Læs også

Optimering for springryttere ved Christmas Show

25-11-2019 16:08, af Lars Mars

Springarrangementet Christmas Show på Vilhelmsborg er jo en kæmpe attraktion, og et af årets helt store højdepunkter for rigtig mange springryttere og deres forældre

Optimering af rytteren – Opvarmning inden ridning

07-11-2019 15:05, af Lars Mars

HVORFOR – HVORDAN – HVOR MEGET - KUN 3-7 MIN. Opvarmning og udstrækning inden ridningen hjælper både på rytteren, hesten samt i ridningen

Optimering af rytteren – Brug din vejrtrækning aktivt

23-10-2019 11:37, af Lars Mars

Vejrtrækning har rigtig mange vigtige funktioner for os, både mht. vores helbred, fordøjelsen, affaldsstoffer, restitution osv. - det kan du læse meget mere om på nettet. Her vil jeg skabe fokus på hvad aktiv vejrtrækning kan hjælpe os med i en koncentrationssport som ridesporten

Optimering af rytteren - Tænk på helheden

25-06-2019 16:55, af Lars Mars

I en rytters ofte travle hverdag kan der meget let gå gode udviklingsmuligheder tabt. Her tænker jeg ikke på ridningen, for det bliver der selvfølgelig afsat tid til – men jeg tænker på alt det udover selve ridningen, som kan hjælpe og understøtte rytteren til dygtiggørelse, læring og udvikling

Styrketræning til rytteren

13-04-2019 08:27, af Cecilia Lindahl

Vil du have mere fokus på egen krop, både med styrketræning, udstrækning og opvarmning, inden du sætter dig i sadlen?

Fik du læst

18-01-2019 13:02, af Cecilia Lindahl

Fik du læst artiklen om ”Træningsudstyr til tillægstræning” og forslag til hjemmetræning i artikelserien ”Optimering af rytteren”, i det sidst nye nummer af Ridehesten?

Hvordan bliver man en bedre rytter eller træner?

23-08-2018 12:00, af Britt Carlsen

Gennem det seneste år har fysisk- og mentalcoach Lars Mars skrevet artikler med gode råd til optimering af rytteren i magasinet Ridehesten. Ved Dansk Varmblods Krafft Eliteskue kan ryttere og trænere møde Lars til en uforpligtende snak

Søvn og Hvile

16-10-2017 07:36, af Cecilia Lindahl

Søvn, kost og væske har stor betydning for at vi kan fungere optimalt - desværre er det også de områder, vi generelt er begyndt at ignorere betydningen af  

Tør du gå efter førstepladsen?

14-11-2017 12:13, af Camilla T. Schrøder

Hvis du er god nok til at vinde en konkurrence, tør du så sige det tydeligt til omverdenen? Ifølge træner og coach Lars Mars Johansen skal man ikke lade janteloven spænde ben for sine præstationer

Optimering af rytteren - TIDEN

02-10-2019 10:08, af Lars Mars

I dette blogindlæg vil jeg synliggøre hvordan konstant travle dage, med mange ting der skal tages stilling til, kan påvirke vores hjerne

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Anne-Marie og Kenneth går egne veje

11-01-2020 11:01, af Thomas Bach Jensen

De to Helgstrand-beridere Anne-Marie Hosbond Berthelsen og Kenneth Damgaard åbner egen forretning dagen efter Dansk Varmblods hingstekåring

Swarovski får stor erstatning efter Donna Asanas død

12-01-2020 12:51, af Camilla Tiefensee Schrøder

Næsten ti år efter, at DV-hesten Donna Asana e. Don Schufro døde efter et dyrlægebesøg, har hestens østrigske ejer Evely Haim-Swarovski nu vundet retssagen mod dyrlægen og får udbetalt en erstatning på 250.000 euro

Ny forskning: Heste reagerer på dine følelser

14-01-2020 08:43, af Merete Haahr

Heste suger vores følelser til sig, og de reagerer meget stærkt og hurtigt på dem. En gruppe fritgående hopper, der ikke tidligere har haft megen kontakt med mennesker, udviste henholdsvis stress eller  afslapning, som reaktion på ”vrede” og ”glade” ansigtsudtryk og lyde

Henrik Palm Toft ny rytter på Bregnerødgård

13-01-2020 17:53, af Thomas Bach Jensen

De unge heste på Bregnerødgård kommer i kyndige hænder, når Henrik Palm Toft fra 1. februar bliver en del at teamet på stutteriet i Birkerød

Stor satsning i Boxen – 5-stjernet dressur

13-01-2020 13:55, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblod inviterer til internationalt stævne, hingstekåring, gallashows med meget mere i MCH Herning, og det bliver med deltagelse af flere af verdens bedste dressurryttere. Stævnet er udset som et led i den danske udtagelse til OL i Tokyo, og samtlige ryttere i bruttotruppen vil derfor være til start

Se de 30 nationer der kommer til OL i dressur

15-01-2020 09:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Efter kvalifikationsperiodens udløb er det nu sikkert hvilke nationer der kommer til OL i dressur, se hvilke 15 nationer der skal kæmpe i holdkonkurrencen, samt hvilke 15 nationer der har kvalificeret sig med en individuel plads her

Bruttotrupperne i dressur er opdateret

10-01-2020 16:18, af Kristine Ulsø Olsen

Landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein og holdleder Helle Krasnik Trolle har opdateret bruttogrupperne for seniordressur, således at bruttotrupperne for alle alderkategorier nu er opdateret

Rolf-Göran Bengtsson: Hesten skal være på din side

14-01-2020 10:06, af Annika Knudsen Lorentsen

På søndag afholdes der clinic med den svenske toprytter Rolf-Göran Bengtsson på Vilhelmsborg. Læs med her, hvor Rolf giver et indblik i nogle af de ting han vægter højt i sporten, og hvad han blandt andet gerne vil videregive til jer på søndag

To heste i voldsomt færdselsuheld

16-01-2020 10:01, af Kristine Ulsø Olsen

Onsdag aften blev en 31-årig mand dræbt i et voldsomt færdselsuheld på Vestsjælland, da manden kørte frontalt sammen med firhjulstrækker med hestetrailer bagpå

Emil Hallundbæk vil vise vejen for andre unge talenter

11-01-2020 08:30, af Camilla Tiefensee Schrøder

Emil Hallundbæk, som netop har sikret Danmark den første OL-kvalifikation i 16 år, er blevet ambassadør for Firkløverets Springakademi. "Jeg vil gerne være med at at vise andre unge ryttere, at drømme kan gå i opfyldelse", siger han