Terapi med heste hjælper kræftramte

11-08-2017 08:09

Marie Helene Rigård Rohleder

I Sønderjylland kan kræftramte og pårørende gå til hesteterapi, hvor de igennem leg og samvær med hesten får nemmere ved at finde roen og tale om de svære følelser

Copyright Ridehesten.com
Mette Hansen på hesten Maja.

Virksomheden Hestekraften udbyder terapi til kræftramte børn og voksne. Underviser Anne-Sophie Nielsen benytter sig af hestens sensitive væsen til at hjælpe deltagerne med at blive bevidst om deres følelser.

 – Heste spejler os. Deltagerne oplever, at hvis de trækker vejret, åbner op og deler deres følelser og tanker omkring sygdommen, når de er sammen med hesten, så vil hesten samarbejde meget bedre med dem, siger Anne-Sophie Nielsen.

Mor og datter fandt ro igennem hesteterapi
Mette Hansen gik til hesteterapi i foråret, og det har hjulpet hende med at finde ro i et liv præget af kræftsygdom. Hun startede hver session med at hvile hænderne på hesten og meditere, for derefter at arbejde sig igennem forskellige forhindringer med hesten på ridebanen.

 – En ad gangen til  terapi skulle underviseren bare kigge på mig, og så begyndte jeg at græde. Men sammen med hesten kan jeg fortælle lige fra hjertet om al min vrede over sygdommen. Når jeg så er færdig, kan jeg tage hjem med en glæde og en ro, fordi jeg har fået det hele læsset ud til den kære hest, som jeg føler mig tryg ved, siger Mette Hansen, deltager i hesteterapi.

Mette Hansens datter på 15 år, Anna Hansen, har gået til hesteterapi af to omgange. Det har hjulpet hende til at åbne op, og sætte ord på de tanker hun har omkring sin mors sygdom.

 – Jeg kunne fortælle alt til hesten! Det var meget befriende, og jeg er blevet gladere, fordi jeg bedre kan snakke med mine venner og familie om, hvordan jeg har det,  siger Anna Hansen, datter til Mette Hansen.

Copyright Ridehesten.com
Anna Hansen med hesten Maja og underviser Mai-Brit Nielsen.

Succes på en vippebro
Anne-Sophie Nielsen har haft både børn og voksne i hesteterapi. I samarbejde med sønderjyske lokalafdelinger af Kræftens Bekæmpelse har Hestekraften udbudt gratis terapiforløb.  Et forløb varer to måneder med terapi hver fjortende dag.  Sammen med børnene har terapien mest fokus på leg og samvær med hesten, hvor med de voksne kan terapisessionerne indeholde mere coaching og samtale. Terapien er for alle, også personer uden erfaring med heste.

 – Vi har en øvelse med en vippebro, hvor mange deltagere er lidt utrygge i starten, hvis de ikke har haft med heste at gøre før, og den tvivl reagerer hesten på og stopper op. Her handler det om at tage styringen, og når det lykkedes får deltageren en succesoplevelse og måske mere mod på, at tage styringen, når det kommer til deres følelser, siger Anne-Sophie Nielsen, underviser ved Hestekraften.

Mette Hansen mærkede også, hvordan hendes humør smittede af på hesten. Når de eksempelvis skulle gå over bomme, så var det vigtigt, at hun havde fundet roen ellers stoppede hesten op.

 – Alt var afhængigt af mit sind. Da jeg først fandt roen sammen med hesten, begyndte den at smaske og gumle. Det er jo fantastisk, når du både kan mærke roen i dig selv og på hesten, siger Mette Hansen.

For både mor og datter har det været en grænseoverskridende og rigtig god oplevelse at gå til hesteterapi. Anna Hansen håber også på, at terapiformen bliver mere udbredt så andre familier med kræft tæt inde på livet kan finde ro og glæde samen med hestene. 

Læs mere om Hestekraften her. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen