Optimering af rytteren under corona

11-11-2020 06:25

Lars Mars

Øv, nu står vi så her igen – med corona-nedlukninger af stævner og med alt det , det indebære med restriktioner, uvisheder og ærgrelser

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vores hjerne er ikke glad for større ændringer i hverdagen, og da bestemt ikke begrænsninger – det skaber automatisk stor fokus på alt det som vi ikke kan.

Det er meget let at hoppe ind i hamsterhjulet, og drøne af sted med ”knap så gode tanker” - som typisk også vil fremkalde andre ”knap så gode situationer” fra hukommelsen, eller tanker på ”noget der kan være svært for os”.

Det er som om, at vores hjerne søger i de lag som vi befinder os i, dvs.:

 • Går det godt: Kan vi lettere og bedre holde dampen oppe i en periode, samt holde overblikket.
 • Går det ”knap så godt”: Vil de oplevelser let blive brændstof til de ”knap så gode” tanker, og det vil dræne vores motivation og glæde. 

DET ER DERFOR, AT VI SKAL HJÆLPE VORES HJERNE IND PÅ DEN VEJ SOM VI ØNSKER, OG SOM ER MEST HENSIGTSMÆSSIG FOR AT KUNNE HJÆLPE OS.

Bevidst eller ubevidst
Vores hjerne kan meget let komme til at slippe tøjlerne lidt, både mht. træning og indstilling – hvis de stævner, som man havde planlagt og håbede på at skulle ride, er blevet aflyst, vil vores hjerne typisk blive påvirket:  

 • Bevidst: Ærgrelser, irritationer og frustrationer vil let kunne påvirke vores indstilling og tankegang, både i hverdagen og til ridningen.
 • Ubevidst: Der kan ske det, at vi ikke lige gør, eller nørder de sidste 1-10% - hvis der ikke lige er et stævne at se frem mod.

Vores hjerne acceptere meget let situationen fra bevidstheden og underbevidstheden, og oftest giver vi den desværre ret til det - bl.a. fordi alle de andre jo også står i samme situation, og nok også har samme oplevelse og samme reaktion.

Vores hjerne er som skabt til at finde på forklaringer, begrundelser og undskyldninger, ud fra det der passer bedst til vores hjernes indstilling i situationen.

MED DEN RETTE INDSTILLING KAN VI HJÆLPE VORES HJERNE TIL AT FÅ DEN MEST OPTIMALE TILGANG TIL DET SOM VI SKAL I GANG MED, OG TIL AT HÅNDTERE EN SITUATION.

Lidt baggrundsviden
For at kunne forstå hvordan vores hjerne stortset arbejder, og hvorfor og hvordan den tænker, agerer og reagerer i forskellige situationer – forklaret med ”den store pensel”, skal vi HELT tilbage til starten af evolutionen og inden vi vidste, at vi var ”mennesker”.

Der var hjernens eneste opgave, at holde os i live, at kunne finde føde, at kunne angribe vilde dyr, for at få noget at æde, og samtidig at kunne flygte fra vilde dyr og fjender, så vi ikke selv blev ædt, vi handlede altså på instinkter.       

I dag er vores hjernen styret af både udvikling, læring, viden og instinkter
Og netop instinktet fra dengang, har vi stadig. Det giver os nogle super gode fordele, bl.a. når vi skal sætte os op til en præstation - men det kan også gøre det stik modsatte, at skabe frustrationer, tvivl og usikkerhed når vores hjerne vil skåne os for risikoen, for ”dårlige oplevelser” – så råber hjernen ”FLYGT”, på samme måde som dengang.

Det kan faktisk forklares på samme måde som vi kan opleve ponyen/hesten, når den reagere kraftigt, selv på en meget lille ting, hvis den bliver bange, så er den klar til at flygte. Det gør vi ikke, men det er den påvirkning som vores hjerne forsøger at fortælle os, ved at fokusere på det ubehagelige, samt det der går ”knap så godt”, eller alt det der er ”ærgerligt”. 

VED AT SKABE FOKUS PÅ GLÆDEN TIL RIDNINGEN – I FORHOLD TIL KONSTANT FOKUS PÅ ”DET SOM KAN BLIVE BEDRE”, ELLER PÅ ”RESULTATERNE” – VIL VI HJÆLPE VORES HJERNE TIL AT KUNNE SLAPPE MERE AF, OG NYDE DET SOM VI GØR OG KAN - I STEDET FOR AT ÆRGRE OS OVER DET SOM VI IKKE LIGE KAN.

Vores hjerne elsker GLÆDE
Når noget er godt, påvirkes vores lykke-center i hjernen, på samme måde som når vi spiser noget som vi godt kan lide ( f.eks. slik, kage, junkfood, o.l.) – så vil vores ”belønnings-center” honorere os med glæde.

SKAB ACCEPT PÅ SITUATIONEN – BRUG ENERGIEN PÅ DET SOM DU KAN GØRE NOGET VED – I STEDET FOR AT SPILDE ENERGIEN PÅ ALT ANDET.

Indstilling til det som vi gør

 • Ved at GLÆDE os over det som vi gør, skabes der overskud og en positiv indstilling.
 • Ved at skabe fokus på det, som du ved at du kan – skaber du tryghed i hjernen, som hjælper til overskud, overblik og glæde.
 • Hvis vi konstant skaber fokus på alt andet, så sætter hjernen automatisk gang i et alarmberedskab – og den vil skabe ”frygt” og ”stress”, og det er ikke sundt i en længere periode.
 • Du vælger altså selv din indstilling og indgangsvinkel til det som du gør – så hvorfor ikke få det bedste ud af det.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hold stævneformen ved lige - Lav test-ridninger
Dressur:
Rid hele dit program uden at få vejledning eller at blive rettet undervejs

 • Evaluere bagefter med din træner – eller optag det og send det til din træner
 • Jo mere vi øver hele programmet, jo mere viden og tryghed skabe vi
 • Hvis du har mulighed, så få en dommer til at se på din ridning, og få en evaluering bagefter - eller send optagelserne så dommeren kan se det.

Spring: Lav en bane der kan rides med samme antal spring som til et stævne

 • Springene kan jo bare gennemrides flere gange
 • Du skal ikke vejledes eller rettes undervejs
 •  Evaluere bagefter med din træner – eller optag det og send det til din træner
 • Jo mere vi øver hele baner, jo mere viden og tryghed skabe vi

Aftal faste test-ridninger med en dommer, træner eller med dig selv – så du følger en plan

Hvis der ikke lige er stævner der skal trænes til, så er det alle tideres mulighed for, at afprøver nye trænings-metoder, og giver mulighed for at lege, samt at prøve noget af – aftal mulighederne med din træner, så I sammen skaber ny viden og kompetencer.  Det kan virkelig være lærerigt.

Skab tryghed
Husk på at vi er kommet tilbage en gang tidligere, efter nedlukningen i foråret – så vi kan sagtens klare det igen – bare vi hjælper os selv med at skabe fokus på de muligheder som vi har, det skaber ”ro på” i hjernen.

I foråret skrev jeg en række blogindlæg på Ridehesten.com vedr. muligheder i corona-situationen.

16/3: Er du omstillingsparat
19/3: Kære forældre til en rytter
24/3: Hold stævneformen ved lige
29/3: Fordele ved konditionen
11/4: Bruger du en mentaltræner
21/4: Hold fokus på det som du kan gøre noget ved
6/5: Kost, væske, søvn, hvile
21/5: Forventninger vs. Afstemte forventninger
5/6: Mens vi venter

Hvis du vil vide mere, kan du klikke på artiklen for at læse artiklen.

Skab fokus på helheden
Vær opmærksom på både ”rytteren” og ”mennesket inde i rytteren” – trivsel og glæde.

Kost, væske, søvn, hvile – skaber energi til at kunne hjælpe vores hjerne på rette vej.

Få hjælp fra en coach/mentaltræner
Mange ting kan blive meget lettere, hvis man får set sine situationer fra nye vinkler, og uden de samme følelser som ryttere og forældre har.

Jeg kan hjælpe med at skabe forståelse på helheden – og hjælper med at skabe udvikling, og/eller hjælpe til håndtering af udfordringer. 

RIGITG GOD FORNØJELSE MED HÅNDTERINGEN AF CORONA-SITUATIONEN – OG MED AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE I SITUATIONE.

Du kan læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK samt på min blog på Ridehesten.com

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering 

Læs også

Udstrækning og smidighed - 2. del

20-04-2021 06:51, af Lars Mars

Hvilken betydning har smidighed og mobilitet for rytteren? Stramheder og ubalancer i kroppen kan stamme fra både påvirkninger af kroppen, samt fra mentale påvirkninger fra hjernen

Udstrækning og smidighed – 1. del

10-04-2021 21:04, af Thomas Bach Jensen

I forlængelse af mine blogindlæg om ”Hvad kan styrketræning hjælpe rytteren med” – ligger det nærliggende at fortsætte med fokus på udstrækning og smidighed

Skab fokus på det, som du kan gøre noget ved

30-03-2021 15:18, af Lars Mars

Øv! Ridestævnerne i Danmark bliver nu lukket ned i det meste af april. Jeg vil ikke forholde mig til det sundhedsmæssige, eller til dem der kan have grunden eller skylden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Efter 6 års tvist: Retfærdigheden har sejret

02-05-2021 15:39, af Thomas Bach Jensen

Den norske hesteejer Kristin G. Andresen har endelig vundet retssagen om KWPN-fløjhingsten Handsome O, som hun købte på auktion til sin datter Alexandra Andresen for over 6 år siden, og som viste sig at have hanetrit. Den hollandske sælger Jan Brouwer er dømt til at tage hesten retur og refundere køber alle udgifter med renter

Farrell-hoppeføl med to nye mælkemødre

01-05-2021 17:44, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På Stutteri Sartor er foråret for Karina Sartor Westergaard bedre end juleaften, for der ankommer føllene. Det har i år haft en noget anderledes start med en del dramatik omkring at få hopper og føl til at knytte bånd

Drægtig hoppe solgt på 24 timer på Ridehesten

01-05-2021 10:02, af Thomas Bach Jensen

Sidste lørdag aften satte hobbyavler Lone Westergaard Wollesen en drægtig hoppe efter Clarimo til salg på Ridehesten.com. Søndag morgen havde hun hoppens nye ejer i telefonen

Mareridtet er ikke ovre for Stutteri Svalegaard

30-04-2021 13:10, af Kristine Ulsø Olsen

Stutteri Svalegaard blev i slutningen af marts ramt af den forfærdelige herpesvirus 1, som kostede flere af deres heste livet og fik to avlshopper til at abortere. I små 14 dage gik det ellers fremad, men i sidste uge stod en vallak igen med feber

Lazantas føl skal have ny mor

04-05-2021 12:12, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hanne Elisabeth Bøggild og Tommy Rasmussen har måttet lade deres eneste avlshoppe aflive efter en hårdomgang med børdrejning, foling før termin, tilbageholdt efterbyrd og til sidst hård forfangenhed. Nu forsøger de at give det overlevende hoppeføl en ny mor

26-årige Kermo’s White Talisman er død

04-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen

Dansk Varmblodshingsten Kermo’s White Talisman, der er kendt i flere lande for sin store personlighed og sit smukke ydre, er død i en alder af 26 år i sit hjem i Schweiz

Fra sorg til solstrålehistorie

06-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Stald Lindballe ved Holstebro har foråret budt på en svær foling, der efterfølgende har ført til store komplikationer for hoppen, der til sidst måtte aflives. Da slaget for at redde hoppen var tabt, handlede det om at finde en ammehoppe til føllet, og det krævede flere forsøg og til sidst en hel masse køresygetabletter

Molslaboratoriet har mærket modvind

04-05-2021 20:02, af Thomas Bach Jensen

Den sidste uges tid har Molslaboratoriet mærket modvind fra hesteelskere og andre danskere med respekt for dyr, for mange privatpersoner har rettet stærkt kritik mod Molslaboratoriet i en særlig sag med en højdrægtig hoppe, der var stærkt generet af  et GPS-halsbånd

Nogle heste kravler bare ind under huden

05-05-2021 18:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Camilla Rask på 16 år driver sammen med søster Julie Rask og resten af familien en mindre salgsstald ved Silkeborg. Især shetlændere er en stor del af stalden, men stalden har et bredt udvalg af både heste og ponyer. Selvom hun godt ved, at hestene skal sælges igen. Så knytter man alligevel et helt særligt bånd til hver enkelt hest

Forrygende dansk indsats i Prag (video)

02-05-2021 22:22, af Thomas Bach Jensen

De danske springryttere har leveret flotte resultater ved det internationale springstævne i Prag i denne uge, hvor Adam Sparlund Olesen og Rikke Haastrup netop har opnået placering i en 160 cm klasse