Udstrækning og smidighed – 1. del

10-04-2021 21:04

I forlængelse af mine blogindlæg om ”Hvad kan styrketræning hjælpe rytteren med” – ligger det nærliggende at fortsætte med fokus på udstrækning og smidighed

Copyright Ridehesten.com

Stramheder i kroppen kan stamme fra både påvirkninger af kroppen, samt fra mentale påvirkninger fra hjernen

Påvirkninger af kroppen, f.eks. pga.:

 • At have kompenseret i længer tid
 • At have større styrke-forskelle
 • Eller fra gamle skader og mén
 • Hverdagens-påvirkninger fra stående-, siddende-, eller liggende-positioner, samt fra aktivitet

Mentale påvirkninger fra hjernen, f.eks. pga.:

Ved nedenstående eksempler vil hjernen automatisk sende signaler til kroppen, om at den skal være i ”alarmberedskab”, og derved vil den automatisk spænde uhensigtsmæssig op – som over tid, ofte vil oparbejde stramheder i kroppen.

 • Nervøsitet eller et højt spændingsniveau, i hverdagen, til træning og stævne.
 • Længerevarende koncentration, hvor man glemmer optimal vejrtrækning.
 • Usikkerhed – skaber en utryg tilstand i hjernen.
 • Frygt for at lave ”fejl” – eller at det går ”knap så godt”.
 • Frygt for at falde af ponyen/hesten.
 • Eller pga. smerter fra kroppen.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ AT EN TING, KAN VÆRE SKYLD I MANGE TING – SOM MAN MÅSKE IKKE LIGE ER HELT OPMÆRKSOM PÅ, ELLER HAR KENDSKAB TIL.

Fokus på helheden
Vi glemmer ofte at ”det hele hænger sammen” – og at ”noget” har indflydelse på ”noget andet”.
Vi kan drive rovdrift på krop og hjerne i en periode – men risikoen er, at der opstår følgevirkninger.
I alt hvad jeg arbejder med, har jeg fokus på helheden (fysisk og mentalt) – både hvordan ”kroppen og hjernen hænger sammen” – samt på forholdet mellem rytteren og ”mennesket inde i rytteren”.

Drop quickfix løsninger
Specielt indenfor en koncentrationssport som ridesporten, giver det rigtig god mening at have en holistisk tankegang både til sig selv - men også til alt det, som har betydning for både ridningen, udviklingen, præstationen samt for ponyen/hesten.

Vores krop og hjerne
Vores hjerne og krop er super god til at kompensere, både for mentale- eller fysiske-ubalancer, både i hverdagen og til sporten – dette er en mega god fordel i nogle situationer – men hvis det bliver en vane, og en nødvendighed, eller naturlighed at krop eller hjerne skal kompensere for at udføre ønskede ”opgaver” – så er det på ingen måde fornuftigt.

Screening af kroppen
For at få et optimalt overblik, er det vigtigt, at vi ikke kun går ud fra det som vi har kendskab til – men at vi også er opmærksom på, om der er noget som vi gør ubevidst, som dermed kan være skyld i noget andet.
Med få øvelser er det let at finde ud af om man har stramheder - som kan være hæmmende for udvikling og præstation, eller som kan blive skyld i overbelastninger/skader, enten for rytteren eller for ponyen/hesten.

En smidig og bevægelig krop har mange store fordele for rytteren og ponyen/hesten:

 • Bedre bevægelighed, så rytteren frit kan arbejde sammen med ponyen/hesten.
 • Nedsætter risikoen for overbelastninger, samt at rytteren ikke skal kompensere.
 • Nedsætter risikoen for overbelastninger, samt at ponyen/hesten ikke skal kompensere for rytteren.
 • Lettere at give signaler til ponyen/hesten – og udføre øvelser.
 • Mere overskud og overblik under ridningen.
 • Kan ofte også minimere eller fjerne smerter eller stramheder fra skader eller mén.
 • Et større mentalt-overskud.

DET ER EN STOR FORDEL AT LAVE FASTE STRÆKØVELSER HVER DAG – BÅDE TIL AT SMIDIGGØRE, ELLER TIL AT FOREBYGGE – TIL STOR FORDEL FOR BÅDE RYTTER OG PONYEN/HESTEN, SAMT FOR UDVIKLINGEN.

Jeg oplever rigtig mange ryttere, både unge som voksen, der har stramheder – der bevidst eller ubevidst kan hæmme dem

 • Rigtig mange ignorere desværre stramhederne/ubalancerne i kroppen – bl.a. fordi at de typisk kommer snigende over tid, og det vænner krop og hjerne sig stille og roligt til.

På samme måde som ved styrkemæssige-ubalancer, vil stramheder også over tid, blive en vane - og mange vælger at leve med det, også selv om at det kan gå ud over både udvikling, præstation eller de gode oplevelser.

 • Men det er aldrig for sent at gøre noget, for at smidiggøre, helberede eller forebygge - til stor fordel for både rytteren og ponyen/hesten.

Opmærksomhed på ponyen/hesten ponyen/hesten
Rigtig mange ponyer/heste får massage, eller anden behandling med udstyr, for at forebygge, eller helbrede, hvis der er blevet for stramt i et område - det er jo super godt - men mange er ikke opmærksomme på, at det rent faktisk kan være rytterens skyld, at ponyen/hesten har oparbejdet stramheder - bl.a. fordi at den skulle kompensere for rytterens ubalancer.
· Det vil altså sige, at hvis rytteren ikke er opmærksom på egne ubalancer mht. stramheder eller styrkeforskelle – vil der være stor sandsynlighed for, at belastningen på ponyen/hesten, vil fortsætte i større eller mindre grad.

Favorit bevægelser
Vi har typisk de samme bevægelsesmønstre hver dag, bl.a. når vi står, går, sidder, stiger op på ponyen/hesten, osv.
Dette gør at vores krop bliver mere og mere orienteret på den side, som den har det bedst med - men det gør så typisk også, at vi bliver "dårligere og dårligere", og ”strammere og strammere” i den modsatte side af kroppen.
Vi træner ofte meget gerne det som vi ved at vi er bedst til - men vi burde faktisk træne det som vi er "lidt dårligere til". Derfor opbygger vi ofte både styrke- og mobilitets-forskelle i kroppen - og det er desværre ikke optimalt hverken for vores krop eller for ridningen.

MÅLRETTET UDSTRÆKNING OG STYRKETRÆNING KAN ALTSÅ HJÆLPE BÅDE KROP OG HJERNE TIL OPTIMAL UDVIKLING, PRÆSTATION - SAMT EN SUND OG SKÅNSOM PÅVIRKNING FOR BÅDE RYTTER OG PONYEN/HESTEN

Jeg håber at jeg har fanget din interesse, hvad en smidig og mobil krop kan hjælpe dig og ponyen/hesten med. I næste blogindlæg handler ”Udstrækning og smidighed” om hvor vi lettest kan sætte ind, og effektivt kan komme godt i gang.

Læs også meget gerne mine seneste blogindlæg ”Hvad kan styrketræningen hjælpe rytteren med”. Hvis du er nysgerrig kan du læse mere om hjælpende og optimerende muligheder: · På min hjemmeside rytteroptimering.dk og på min blog på Ridehesten.com.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED START, ELLER FORTSÆTTELSE AF MÅLRETTET UDSTRÆKNING I HVERDAGEN

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering

Læs også

Optimering af rytteren - Er du klar til indendørssæsonen?

28-09-2021 14:17, af Lars Mars

Når vi skifter mellem forskellige perioder, ”fra udendørs-stævner til indendørs-stævner”, og omvendt – samt ”starten på et nyt år” – er det et super godt tidspunkt lige at stoppe lidt op, og lave en god planlægning og forberedelse for det som vi skal i gang med

Optimering af rytteren - Skab fokus på rytterens trivsel

17-09-2021 17:57, af Lars Mars

Det har aldrig været vigtigere end nu, at både rytteren, samt at trænere og (forældre til yngre ryttere), har stor fokus på helheden hos rytteren – både det sportslige og det menneskelige

Optimering af rytteren - Det afsluttende ponyår

18-08-2021 09:19, af Lars Mars

Få det bedste ud af dit sidste ponyår. For de fleste ryttere og forældre er det sidste ponyår noget helt specielt – og typisk er der lige nogle ønsker og mål, der skal opfyldes inden ponytiden, og den tid der startede det hele, med den første pony, det første stævne osv. ordentligt kan afsluttes.

Er DU rideklar?

04-04-2012 07:10, af Nina Marie Villadsen
Det er ikke kun hestens træning og fodring der skal være i fokus, når der arbejdes hen mod de gode resultater. Rytterens kort, smidighed og styrke er også af stor betydning

Hvad er dressur? (Video)

03-08-2016 17:08, af Ann-Sofie Skovlund Eriksen

Dressur er verdens ældste ridedisciplin, hvor det handler om at vise hestens lydighed, smidighed, bevægelser og evner, men hvordan forklarer man lige folk, der ikke er hesteinteresserede, hvad dressur er for noget? 

Tips: Sådan holder du hesten fit

16-10-2017 12:31, af Cecilia Lindahl

Der findes mange måder, hvorpå at træne smidighed hos hesten. Ridehesten Juniors blogger Stephanie giver her en række gode tips, du kan lave før og efter ridning

Fokus på rytteren ved samlinger

26-04-2018 12:01, af Lars Mars

Militaryryttere i pony-, junior- og ungrytterklasserne har siden november fået mulighed for at få viden om, hvordan rytterne bedre kan optimere sig selv og deres ridning. Ved samlinger for spire- og bruttolandsholdsryttere har der været arbejdet med at skabe fokus på det mentale, kost og væske, planlægning, søvn og hvile samt udstrækning, fysisk træning og kondition  

Dyrlægen guider: Opdag spændinger og hjælp hesten til smidighed

18-04-2020 13:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dyrlæge Heidi Nielsen giver her tre gode og simple øvelser på video, som du kan lave før og efter ridning for at sikre, at din hest er smidig og løsgjort 

Optimer din ridning med opvarmning og udstrækning

07-07-2017 11:53, af Camilla Tiefensee Schrøder

Der er mange fordele ved opvarmnings- og udstrækningsøvelser i forbindelse med ridning, fortæller fysisk træner Lars Mars Johansen i en artikelserie i det nye nummer af Ridehesten

Laver du strækøvelser med din hest?

03-01-2018 08:05, af Cecilia Lindahl

En god træningstime for både hest og rytter kan faktisk begynde dagen forinden, såfremt man har givet sig tid til at strække hesten godt ud efter endt træning

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Teltstald væltede i Sverige under NM i military! (Video)

23-09-2021 20:23, af Christine Krogh Frausing

I dag er ryttere ankommet til stævnepladsen i Hermanstorp, men desværre fik stævnet en ærgelig start, da en hel teltstald væltede. Sidste hest forlod teltstalden et kort øjeblik inden den styrtede sammen

Karen Rohde slutter af med tredje fejlfrie runde ved UVM

23-09-2021 16:28, af Annika Knudsen Lorentsen

UVM Zangersheide: Så er de første klasser ved årets UVM på Zangersheide begyndt. Alle danske heste gik fint igennem dyrlægetjekket i går og er derfor klar til start i dag. Følg med i nyheden her, hvor vi løbende vil opdatere omkring danskernes resultater

Dressurhingsten Suarez er solgt og kastreret

20-09-2021 13:46, af Thomas Bach Jensen

Den 6-årige Sezuan-søn Suarez fra Helgstrand Dressage er efter en succesfuld UVM-deltagelse med berider Mette Sejbjerg Jensen solgt til dressurrytter Signe Kirk Kristiansen

Little Rock er her ikke mere

21-09-2021 15:47, af Annika Knudsen Lorentsen

Little Rock, som for år tilbage gik World Cup og Nations Cups med Carsten Ganderup, og som de senere år har været aktiv i sporten med ungrytter Kamilla Ladefoged Rasmussen, er blevet aflivet i en alder af 20 år

Dansk avler 7'er på WBFSH's rangliste for dressuravlere

21-09-2021 09:56, af Annika Knudsen Lorentsen

Den bedste danskavlede hest på den nyligt opgjorte rangliste fra World Breeding Federation of Sport Horses over dressuravlere er Dansk Varmblodshoppen Heiline's Danciera, som er avlet af danske Stald Heiline. Avlerne er placeret på en fornem 7. plads for deres præstation som avlere af hoppen, der blandt andet har gået OL med Carina Cassøe Krüth i år

Anne-Marie Hosbond ansat ved Stutteri EVO

23-09-2021 11:23, af Christine Krogh Frausing

Anne-Marie Hosbond er blevet ansat hos Stutteri EVO, hvor hun starter pr. 1/10. Det betyder også at HosDam ophører, men at Kenneth Damgaard kører en forretning videre på gården

Katrine With har solgt Hjorths Rapsody In Blue

25-09-2021 15:03, af Annika Knudsen Lorentsen

Den danske U25-rytter Kathrine With Petersen har annonceret, at hun har solgt sin EM-hest Hjorths Rapsody In Blue, som fremover kommer til at gå med ungrytter Laura Jarlkvist Rasmussen. Kathrine fortæller, at hun er glad for salget og at hun mener, at timingen er god

Politi aflivede to heste efter trafikuheld

23-09-2021 13:17, af Christine Krogh Frausing

To heste blev onsdag aften aflivet af politet, da de efter påkørsel ikke stod til at redde. Efter at have fået ejerens samtykke, skød politiet de to heste med tjenestepistol, så de ikke led unødvendigt

Cordino, Farino, Evolution, Ca-Di DD og Abba fejlfrie

24-09-2021 08:18, af Thomas Bach Jensen

Det er i dag anden kvalifikationsdag ved UVM for unge springheste på Zangersheide, og det danske hold har allerede indkasseret de første fejlfrie ridt 

Tytten takker af på Vilhelmsborg

22-09-2021 19:07, af Trine Askjær-Jørgensen

Efter fire år på Vilhelmsborg er det slut med Tyttens Madborg, hvor mange af os har nydt godt af bøfsandwich, pomfritter og andet godt til ganen. Men det er ikke helt slut med at se Tytten til ridestævner